Kokoomus nappaa ilmatilan?
Viehätyin Ben Zyskowitcz ehdotukseen presidenttiehdokkaista kokoomuslaisten kesken käytävästä jäsenäänestyksestä elo-syyskuussa. Presidentinvaalit ovat yhdeksänkuukauden päässä ja eduskunnan suurimman puolueen on oltava niihin valmis. https://www.verkkouutiset.fi/a/ben-zyskowicz-ehdottaa-kokoomukselle-esivaali-presidenttiehdokkaasta-nimeaa-viisi-nimea/#4b271915
Hallituksen muodostaminen hallitsee nyt poliittista keskustelua, mutta jos presidentinpaikka halutaan toimeen, olisi nyt tartuttava. Valittava presidentti on valtava vetoapu puolueelle, jos valitulla on oikea puolue tausta.
Zyskowiczin ehdotus on taktisesti taitava. Ehdotuksessa äänestys olisi neuvoantava ja äänestäjinä olisivat puolueen jäsenet. Presidentinvaalien jäsenäänestys houkuttaisi varmasti uusia jäseniä, sillä presidentinvaaleista ollaan kiinnostuneita. Kokoomuksen sääntöjen mukaan kuvatun kaltaisen jäsenäänestyksen järjestämisestä ja äänestykseen asetettavista ehdokkaista päättää puolueen hallitus. Lopullisen valinnan tekee puoluekokous.
Zyskowitcz mainitsee mahdollisina ehdokkaina jäsenäänestykseen Alexander Stubbin, Risto E. J. Penttilän, Elina Valtosen, Antti Häkkäsen ja sitoutumattomana mahdollisena ehdokkaana Mika Aaltolan. Kukaan näistä ei ole ilmoittautunut vielä mukaan, mutta Aaltola näyttää ainakin aktiivisesti tunnusteleva mahdollisuuksiaan tässä vaiheessa ehkä sellaisena valitsijayhdistys kandidaattina.
Kaikilla Zyskowiczin mainitsemisella ehdokkailla on hyvät puolensa, Stubb on ehkä kansainvälisesti tunnettu entinen pääministeri ja ulkoministeri, joka ulkopolitiikan suhteen oli ehkä hiukan aikaansa edellä.
Risto.E.J Penttilä muistetaan Venäjän hyökkäyksen ennustuksistaan ja MTV:n käyttämänä ulkopoliittisen asiantuntijana.
Elina Valtonen kuluu Kokoomuksen ”terävimpiin kyniin” ja mahdollinen ulkoministeri.
Antti Häkkäsen esiintymisessä on karismaa ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajuus viime vaalikaudella, ei varmaankaan haittaa.
Mika Aaltolalla on runsasta gallupkannatusta ja UPI:n johtajana nykytilanteessa runsaasti näkyvyyttä.
Jos vielä Zyskowiczin listan ulkopuolelta ottaisi vielä yhden nimen, niin kyseeseen tulisi myös Washingtonin lähettiläämme Mikko Hautala, ulkopolitiikan ammattilainen, joka on toiminut myös presidentti Niinistön ulkopoliittisena neuvonantajana.
Vielä Kokoomus ei ole päättänyt tapaa, jolla presidenttiehdokas asetetaan, mutta jos se toimii Zyskowiczin ehdottamalla tavalla, niin ns. ilmatilanhallinta on pitkään sen hanskassa.
Kokoomushan halusi perustuslakivaliokunnan puheenjohtajuuden. Jotenkin tulee Yhdysvaltain republikaanien perustuslaintulkinta mieleen tästä alustuksen huomiosta: ”Valittava presidentti on valtava vetoapu puolueelle…”
Ilmoita asiaton viesti
Hohhoijaa. USA:n poliiittinen järjestelmä ei ole 1:1 Suomen kanssa. USA:n
presidentti on samalla kabinettinsa (hallituksensa) johtaja.
https://www.whitehouse.gov/administration/cabinet/
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Oletan, että kohdistit valituksesi puoluetoverisi alustukseen. Kukaan muu kuin kokoomuslainen tuskin pitäisi presidentin päätehtävänä vetoapua puolueelle.
Ilmoita asiaton viesti
Eräs presidentti osoitti pikkumaisuutensa
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/be5a4657-fb5c-4757-923b-12ecf5c18b5e
Ilmoita asiaton viesti
True. US president has full executive powers but within a written and 250 years tested constitution that secures in bill of rights most important rights like freedom and pursuit of happiness that cannot without a vast majority be changed.
Also president is elected by electors making sure every state of 50 has a voice.
Ilmoita asiaton viesti
Jarmo Lindberg voi olla myös mahdollinen nimi tavoittelemaan ehdokkuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti on myös ylipäällikkö, Varmaan täkin seikka voisi vedota, jos Lindberg haluaisi ehdolle.
Ilmoita asiaton viesti
Seuraava otsikko: Lockheed Martin nappaa ilmatilan.
Ilmoita asiaton viesti
..ajattelit siis testata ehdokkaat, kuin moni eri puolueiden ehdokas
osaa tällä lentää
https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/autogcas.html
Ilmoita asiaton viesti
Nyt täällä on jo kaksi kokoomuslaista ehdotusta presidentin tärkeäksi tehtäväksi: vetoapu puolueelle ja konsultoimansa yhtiön koelentäjän toimi 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Arvoisa kommentoijja kaivanne aikoja, jolloin
-presidentti johti itse hallitusneuvotteluja (esim. 1975) , jonne kutsui vain hänelle sopineet puolueet
-hajoitti eduskunnan ilma syytä esim. 1975 ( myös 1962)
-haukkui uudenvuodenpuheessaan eräitä puolueita/kansanedustajatahoja
-jne
Ilmoita asiaton viesti
Näkisin ”Charlesin” mieluummin puolustusministerinä, kuin presidenttinä. Siinä tulisi paremmin optimoitua Lindbergin taustalla oleva kokemus ja näkemys. Sama pätee myös Pekka Toveriin. Toki Pekka Toverilla voisi olla myös tiedustelutaustojensa vuoksi edellytykset sisäministeriksi. Presidentti on kuitenkin ulko- ja turvallisuuspoliittisissa asioissa enemmän poliitikko kuin sotilas. Poliitikothan päättävät sodasta ja rauhasta, eivät sotilaat.
Ilmoita asiaton viesti
Jan Vapaavuori olisi ainoa jota voisin kuvitella äänestäväni puolueesta.
Ilmoita asiaton viesti
Vapaavuori on ollut aika hiljaa sivussa. Samoin kuin Kepun Olli Rehn.
Ilmoita asiaton viesti
Näistä jos pitäisi valita, niin ehdottomasti Risto E.J Penttilä
Ilmoita asiaton viesti
Tässä kyselyssä on mukana kaikki Zyskowiczin mainitsemat, Aaltola ja Stubb ovat kärjessä. Asetelmat toki muuttuvat kun puolueet ovat nimenneet ehdokkaansa, mutta suuntaa antavana:
https://www.is.fi/politiikka/art-2000009508488.html
Ilmoita asiaton viesti
Risto E.J. Penttilän CV:hen voi vielä lisätä sen, että hän ennusti Suomen liittyvän Natoon. Tosin jo keväällä 2022, mutta kuitenkin. Kyllähä R.E.J.llä on pitkältä ajalta talous- ja turvallisuuspoliittista tietoon ja tosiasioihin perustuvaa näkemystä. Mutta onko hänellä tarvittavaa johtajuutta johtamaan tätä katajaista, uppiniskaista ja välillä keskenään riitaistakin kansaa ? Voisi kyllä kuvitella, että ulkopolitiikassa ja turvallisuuspolitiikassa R.E.J:llä olisi edellytyksiä toimia menestyksellisesti.
Toki muutkin esitetyt vaihtoehdot olisivat varteenotettavia.
Näiden kaikkie vaihtoehtojen ominaisuuksia tulisi peilata nykyisiin tasavallan presidentin valtaoikeuksiin ja vastuualueisiin. Ja kyllähän TP:llä on toki myös roolinsa tuoda kantansa muuhunkin valtakunnan menoon, vaikka hänellä ei ole enää valtaoikeuksia niihin. Esimerkiksi EU- ja talouspolitiikkaan tai yllättäen alkaneiden kriisien hoitamiseen. Se, että TP tuo kantansa asioihin, ei tarkoita sitä että hän sekaantuisi hallituksen tai eduskunnan valtaoikeuksiin. Tuopahan vai näkökulmansa asioihin. Se on sitten hallituksen ja eduskunnan asia, miten he suhtautuvat TP:n kannanottoihin. Jokainenhan tietää hallituksessa ja eduskunnassa oikeutensa ja vastuunsa.
TP:n roolihan korostuu silloin kun ja jos Suomi joutuu vakavan kriisin eteen. Silloin tarvitaan johtajuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Helmikuun lopulla 2022 Suomi joutui vakavan kriisin eteen ja kansalaiset muuttivat hetkessä mielipiteensä Natosta. Natoon liittyminen nousi esiin ja Sauli Niinistö kysyi haastattelussa 28.2.2022, kuka ottaa vastuun siitä. Siis ulko- ja turvallisuuspolitiikasta vastaavana tasavallan presidenttinä. Siinä sitä oli johtajuutta!
Toivottavasti saamme aikanaan paremman presidentin, kuin mitä meillä on ollut viimeiset 23 vuotta!
Ilmoita asiaton viesti
Jos olisin kokoomuksen jäsen ja saisin äänestää, niin ehdokkaani olisi Risto E.J. Penttilä. Myös Alexander Stubb olisi hyvä. Valtonen on vielä vähän liian nuori ja ulkopolitiikassa kokematon kuten Häkkänenkin. En ymmärrä tuota Aaltolan kannatusta.
Ilmoita asiaton viesti
Aaltolan kannatus on kaiketi pitkälti nojannut Nato-lausuntoihinsa, samoin Haaviston rooli ulkoministerinä, ja presidentinvaaleihin on melkein vuosi aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tutkijan ja poliitikon roolit ovat melko lailla erilaiset. Kyllähän Aaltolalla on ollut tukijataustoiltaan laajaa, perusteltua ja tervettä kannanottoa. Siinä missä meidän vasemmistolaisilla valtio- ja lakiviisaillakin on ollut omat perusteensa kannanottoihinsa.
Mitä ominaisuuksia tarvitaan tämän maan ja kansan johtamisessa sekä ulko- ja turvallisuuspoliittisten suhteiden rakentamisessa ympäri maailmaa, onkin sitten toinen juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Ainahan hallitusneuvotteluita vetävät vaalivoittajat paukuttelevat henkseleitään, mutta tämä kokoomuksen nykyinen hybris on riemastuttavassa viihteellisyydessään kyllä vertaansa vailla.
Luulenpa, että Suomen poliittiseen historiaan kirjoitetaan seuraavan neljän vuoden aikana aivan poikkeuksellisen kirjava sivu, josta ei tule puuttumaan tragikoomisia käänteitä – vaikkei mitään varsinaista katarsista ehkä ole lopussa odottamassakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Perustuslain mukaan Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Tämä tarkoittaa, että presidentin tehdävä on hyvin ulkopolitiikkapainotteista.
Suomen presidentillä pitää olla itseluottamusta ja ominaisuudet herättää arvostustusta sekä kotimaassa että ulkomailla. Naton jäsenvaltion päämiehen, ei tarvitse esiintyä kuten ”velkaisen talon isäntä”. Tätä taustaa vasten kaksi kandidaattia, Alexander Stubb ja Mikko Hautala ovat erinomaisia ehdokkaita ja omaavat mainitsemani ominaisuudet.
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen noista BZ:n mainitsemista pesee kyllä Haaviston toisella kierroksella mennen tullen, mutta Olli Rehnin pesemiseen tarvitaan jotain parempaa.
Ilmoita asiaton viesti
Näistä presidenttigallupeista toivoisi, ettei niissä otettaisi mukaan henkilöitä, jotka ovat julkisuudessa ilmoittaneet kielteisen kantansa ehdokkuuteensa.
Aikataulu vaaleissa
https://vaalit.fi/aikataulut-presidentinvaalissa
Ilmoita asiaton viesti
Se vasta olisi huvittavaa, kun Aaltola olisi mukana vain joka toinen viikko.
Ilmoita asiaton viesti
”Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.”
Mitä teet Kokoomuksessa?
Ilmoita asiaton viesti
”Kansallinen varallisuutemme on saatava kasvamaan, jotta kykenemme uupumatta täyttämään itsenäisen valtakunnan monet tarpeet ja jotta vähäväkisten asema voi kohota ja heidän tyytyväisyytensä isänmaassa tulla entistä suuremmaksi.” Tuollaiset Kokoomuksen perustamisvaiheen ajatuksia pyrin kannattelemaan.
Vastasin kun kysymys oli selvästi osoitettu minulle, muuten toivon pysyttävän blogin aiheen puitteissa ja jättämään trollaamisen tyystin,
Ilmoita asiaton viesti
Varmistin vain. Sinun täytyy siis vastustaa perussuomalaisten kanssa muodostettavaa hallitusta tiukasti?
Ilmoita asiaton viesti
Viherhipit tulevat taas innolla tunkemaan Pekka Haavistoa presidentiksi, joten hyväksyn kenet hyvänsä kokoomuksen ehdokkaan, ja häntä myös äänestän.
Ilmoita asiaton viesti
What could be more democratic that Kokoomus asking its members who should we pick to be our candidate for president and including any name not only party members.
Mika Aaltola can this way as independent become the one they support without him joining the party.
PS and SDP should be as democratic!
If all three parties this way end up picking Mika Aaltola you have a mandate for voters to affirm if they agree.
🇫🇮
Ilmoita asiaton viesti
Reading US today we can health services best delivered by private sector ; that inflation and higher interest rates will destroy economies and still nobody exposed the reasons – which was SDP VAS GREEN CENTER policies of borrowing to spend not to invest, too drastic moves on green energy and friending on open borders Russia China – media is free because its expected to be an unbiased watchdog not a propaganda machine
Ilmoita asiaton viesti
More not less democracy is needed and that means voters not parties.
Mika Aaltola and other independents should have an equal chance
Ilmoita asiaton viesti