Konservatismilla on tilausta

Konservatiiveja on monta sorttia.  Konservatiivisina puolueina Wikipedian maailmassa esittäytyvät Kokoomus ja Perussuomalaiset. Samaan sarjaan lasken Liike Nyt:in tai mikä siitä lopulta kuoriutuukaan. Arvaukseni on vesitetty versio Yhdysvaltain Republikaanien oikeasta laidasta.

Wikipedian maailmana käytän englantilaista versiota. https://en.wikipedia.org/wiki/Conservatism Se on kattavampi kuin suomalainen.

 

Kokoomuksessa käydään linjataistelua. Puoluetta perustettaessa se edusti lähinnä pragmaattista konservatismia. Eli muutoksia voidaan tehdä tarvittaessa, kunhan vanhaa hyvää varjellaan. Konservatismin muitakin suuntia on Kokoomuksen mahtunut ja mahtuu. Puolueesta on irronnut ja palannut aina erilaisia sirpaleryhmiä erityisesti sen oikealta laidalta. Nykyisellään Kokoomus kutsuu itseään keskusta- oikeistolaiseksi. Liberaali konservatismi lienee sen valtavirtaa lähinnä kuvaava määre.

 

Toisenlaista konservatismia edustavat perusuomalaiset. Heidän katsotaan edustavan nykyään nationalistista konservatismia ja kansalliskonservatiiveiksi he itseään kutsuvan. Alkujaan perussuomalaisia pidettiin Timo Soinin johdosta populisteina. Puoluetta saattoi luonnehtia oikeistopopulistiseksi, kun osa kansalliskonservatiiveista valitsisi sen puolueekseen ja lopulta valtasi sen. https://en.wikipedia.org/wiki/Right-wing_populism  Voi olla, että puolueessa käydään puheenjohtajakisa, jossa jyrkimmät kansalliskonservatiivit ratkaisevat tulevan puheenjohtajan. Se ei ennustaisi puolueelle hyvää.

 

Uutena konservatiivisena ryhmänä on syntynyt Liike nyt, jonka vetäjän Hjallis Harkimon taktiikka muistuttaa kovasti sitä millä tavoin Donald Trumpista tehtiin aikanaan presidentti. Vanhollisuudesta Liike Nyt:iä ei ainakaan voi syyttää, siltä osin mikä koskee ymmärrystä median mahdin suhteen. Esimerkkinä Harkimon ja kumppaneiden sijoitukset Alfatelevisioon, josta moni epäilee muodostuvan Suomen FOX. Trumpilaisuuteen kuuluu toisaalta libertaani konservatismi, mutta myös uskonnollinen konservatismi. Moni näkee rahamiesten televisiohankkeessa tämän olevan taustapäämääränä. https://en.wikipedia.org/wiki/Trumpism

 

Se miten englanninkielisessä Wikipedian maailmassa nähdään puolueemme ja liikkeemme, on tärkeää, sillä se miltä näyttää myös on ulkopuolisten silmissä, joiden kanssa meidän on toimeen tuleminen.

+2
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu