Korjaussarja vai nenänvalkaisu?
Eduskuntavaalien jälkeisissä hallitusneuvotteluissa joudutaan valitsemaan, hoidetaanko Rinteen ja Marinin hallitusten jälkeistä talouden krapulaa jatkuvalla korjaussarjalla vai kahden vaalikauden nenänvalkaisulla.
Vaalipuheiden perusteella sosialidemokraatit suosivat eniten korjaussarjaa uskoen sen vetoavan äänestäjiin. Vasemmistoa laajemminkin polttelee harjoittaa jonkun sortin Robin Hood – politiikkaa veronkorotusten avulla pidättyvyyden sijaan. Aika paljon saataisiin korottaa veroja, jota kulut nykytasolla saataisiin edes kohtuulliselta osalta kuitattua.
Sosialidemokraatit antavan ymmärtää, että investoinneista syntyvä kansantalouden kasvu hoitaa velat. Kuka investoisi maahan, jossa taloutta kuraava politiikka jatkuu. Ehkä Kiina, sehän osti kreikkalaisilta Pireuksen sataman Kreikan velkakriisin avittamana. Vety ja Sokli ovat vielä monen euron ja kiistan päässä.
Tiukimpia talouden tervehdyttämislääkkeitä tarjoaa Kokoomus. Jos menojen kasvattaminen on helppoa niin niiden karsiminen on vaikeaa. Julkisen sektorin toimijat valmistautuvat neliraajajarrutukseen puolustaakseen omaa rahoitustaan ja työn tehostaminen törmää usein vakiintuneisiin rakenteisiin ja totuttuihin tapoihin. Palvelujen käyttäjät ovat osittain aiheesta huolestuneita, jos käyttäjälähtöisyyttä ei pidetä sopeutusten kriteerinä. Kirveellä ei esim. sosiaalipolitiikkaa kannata hoitaa, viilaaminen voisi olla tuottoisampaa.
Helpoin, joskin ei sekään ongelmatonta ole on indeksisidonnaisuuksien jäädytys, siksi aikaa, että säästöihin järkevällä tavalla päästään. Tuskallista tulee olemaan, mutta investointien saantia helpottavaa, kun nähdään että valtiontaloutta edes pyritään tervehdyttämään.
Verojen ja maksujen muutokset ovat nekin keskustelussa vilahtaneet. Julkisen talouden kannalta tärkeintä on, että tuotot eivät laske ja rasitus ei kasva investointien esteeksi.
Selvää on, että Perussuomalaisten taholta tarjotut työperäisen maahanmuuton rajoittaminen ja vihreän siirtymän hidastamien kalkkeuttavat pikkuhiljaa taloutemme ennen pitkää IMF:n hoivattavaksi.
”Selvää on, että Perussuomalaisten taholta tarjotut työperäisen maahanmuuton rajoittaminen ja vihreän siirtymän hidastamien kalkkeuttavat pikkuhiljaa taloutemme ennen pitkää IMF:n hoivattavaksi.”
–> Monet yrittäjät kautta maan tuskailevat työvoimapulan kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö nämä työvoimapulasta kärsivät yrittäjät osaa itse tehdä mitään konkreettista asian eteen?
Ilmoita asiaton viesti
Työvoimapula suurtyöttömyyden Suomessa on pysyvä EK:n ja kokoomuksen valemantra. Niiden tavoite on saada ulkomaista halpatyövoimaa kasvattamaan yrityksien omistajien tuloja.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on työvoiman kohtaanto-ongelma ihan kantasuomalaistenkin parissa. Avoimiin työpaikkoihin ei ole tungosta ja puutetta on helpotettava hakemalla työvoimaa ulkomailta.
Ilmoita asiaton viesti
Luin vastikään sosiaaliturvan stressitestistä, missä on koottu melkoinen määrä tietolähteitä hyödyntämään SISU-mikrosimuloinnilla ja tarkasteltu 5 eri skenaariota. Sekä muut koronapandemian vaikutuksia tehneet tutkimukset.
Loppujen lopuksi on hyvin vaarallista lähteä leikkaamaan vääristä paikoista kuten yksi tärkein on se indeksijäädytys, sillä kun kaikki kallistuu ja indeksijäädytykset jatkuvat, sillä on suuria vaikutuksia siihen, että ihmiset eivät lähde kuluttamaan yhtään mitään rahaa vaan kaikki pysyy vain hengissä olemiseen ja tämän seurauksena kaikki kärsivät ihan toimialasta riippumatta.
Lainaan pätkän eräältä huippuammattilaisten sivustolta, jossa ollaan aina ajan tasalla ja artikkeli juuri pari päivää sitten:
”…Yritysten keskinäinen kilpailu on viime vuosina kiristynyt, suorituskyky molemmilla on erinomaisella tasolla ja hintoja on laskettu puolin ja toisin. Tästä huolimatta prosessorit eivät viime vuonna käyneet kaupaksi. AMD ilmoitti osavuosikatsauksensa yhteydessä prosessorimyynnin laskeneen viime vuonna 51 % ja Intel ilmoitti 23 % pudotuksesta. PC-markkinat ovat kärsineet koronan jälkeisestä ajasta ja yleinen maailmantilanne on ollut viime aikoina haastava. Monet ostivat ja päivittivät tietokoneensa karanteenivuosien aikana, eikä tarvetta uusille investoinneille ole. Lisäksi emolevyjen selvästi kohonneet hinnat, DDR5-muistien kalliimpi hintataso ja näytönohjainmarkkinoiden tilanne ovat hillinneet päivityshaluja…”
Luuletteko oikeasti, että nyt eletään normaalitilanteessa? Emme ole ja elämme vielä muutaman vuoden ennen kuin kaikki normalisoituu, jos on tullakseen. Unohdatte kaikki energiakriisin, koronakriisin, sotakriisin, maailmantalouden kriisin ja silti ryhdytte leikkelemään. Valtaosa ihmisistä näyttää silti muistavan sen Sipilän hallituksen, jollaista ei haluta.
Velkapelottelulla ette kyllä enää saa ketään uskomaan mihinkään, sillä muissa maissa on Suomea suurempia ongelmia. Meillä on Euro, Norjalla, Ruotsilla ja Tanskalla oma valuutta ja on aivan tyhmää yrittää vertailla näitä maita. Ruotsissa esimerkiksi asuntolaina voi olla 140 vuotta, jos velka on puoliksi maksettuna, jos ei ole, niin se velka on sitten 105 vuotta.
Suomessa sellainen ei ole mahdollista. Maiden eroavuuksien takia on turhaa vertailla. Norjalla taas jättimäinen öljyrahasto ja sillä silti velkaa. Jos olisi täysin velaton, niin toiset luottoyhtiöt sun muut epäilevät valtion velattomuutta.
Näin se vaan menee. Suomi kuitenkin selvisi kaikkein vähiten BKT-osumista kuin yksikään EU-maista selkeästi kärjessä koronan jälkeen. Kaikki tahot huusivat valtiota apuun, toisin kuin muissa maissa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä vielä sosiaaliturvan stressitestistä. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että yksineläville on kova isku saada eräässä skenaariossa ja taas yksinhuoltajille kova isku toisessa skenaariossa ja pahimmillaan on se, että valtio ei tee mitään.
https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/329986/Tyopapereita162_saavutettava.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Olette te populistit ihan uskomattomia, kun luulette kaikki nämä tilanteet olevan nyt normaalia, koronaa ei ole, energiakriisiä ei ole, taantumaa ei ole, maailmantalouden kriisiä ei ole, sotaa ei ole, ruokakriisiä ei ole? Eletään ihan normaalia elämää? Olen jo pari vuotta sitten kertonut, että maailmantalouden ja tilanteiden palautumiseen vaatii muutamia vuosia eikä se tapahdu vuoden, kahden vuoden sisällä vaan useita vuosia.
Ei nyt kannata ruveta leikkimään leikkauksilla.
Ilmoita asiaton viesti
Miksei kokoomus halua panostaa kotimaisen työttömyyden torjuntaan? Yksi hyvä keino siihen olisi paremmat palkat matalapalkka-aloilla, mutta kokoomus haluaa noihin hommiin mieluummin maahanmuuttajia kuin suomalaisille työtä. Aika epäisänmaallista vanhalta koti-uskonto-isänmaa-puolueelta.
Ilmoita asiaton viesti
Kokkarit halunnevat vaihtaa kantasuomalaisen työväen joksikin muuksi….
Ilmoita asiaton viesti
Työmarkkinajärjestöjen asia on hoitaa palkat riittävälle tasolle, jotta kotimainen työvoima mainitsemillenne aloille hakeutuisi. Tulosta ei vaan ole niiden toimesta ole tullut. Lakkojen avulla sitä hoitavat menestyksekkäästi lähinä alat joilla on painostusvoimaa, Puolueilla sen paremmin Kokoomuksella kuin vaikkapa perussuomalaisilla ei ole sanansijaa palkoista sovittaessa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos palkka kokopäivätyöstä ei riitä elämiseen, kannattaisi ehkä harkita jonkun minimipalkkalain kaltaisen lain säätämistä.
Ilmoita asiaton viesti