Korjaussarja vai nenänvalkaisu?

Eduskuntavaalien jälkeisissä hallitusneuvotteluissa joudutaan valitsemaan, hoidetaanko Rinteen ja Marinin hallitusten jälkeistä talouden krapulaa jatkuvalla korjaussarjalla vai kahden vaalikauden nenänvalkaisulla.

Vaalipuheiden perusteella sosialidemokraatit suosivat eniten korjaussarjaa uskoen sen vetoavan äänestäjiin. Vasemmistoa laajemminkin polttelee harjoittaa jonkun sortin Robin Hood – politiikkaa veronkorotusten avulla pidättyvyyden sijaan. Aika paljon saataisiin korottaa veroja, jota kulut nykytasolla saataisiin edes kohtuulliselta osalta kuitattua.

Sosialidemokraatit antavan ymmärtää, että investoinneista syntyvä kansantalouden kasvu hoitaa velat. Kuka investoisi maahan, jossa taloutta kuraava politiikka jatkuu. Ehkä Kiina, sehän osti kreikkalaisilta Pireuksen sataman Kreikan velkakriisin avittamana. Vety ja Sokli ovat vielä monen euron ja kiistan päässä.

Tiukimpia talouden tervehdyttämislääkkeitä tarjoaa Kokoomus. Jos menojen kasvattaminen on helppoa niin niiden karsiminen on vaikeaa. Julkisen sektorin toimijat  valmistautuvat neliraajajarrutukseen puolustaakseen omaa rahoitustaan ja työn tehostaminen törmää usein vakiintuneisiin rakenteisiin ja totuttuihin tapoihin. Palvelujen käyttäjät ovat osittain aiheesta huolestuneita, jos käyttäjälähtöisyyttä ei pidetä sopeutusten kriteerinä. Kirveellä ei esim. sosiaalipolitiikkaa kannata hoitaa, viilaaminen voisi olla tuottoisampaa.

Helpoin, joskin ei sekään ongelmatonta ole on indeksisidonnaisuuksien jäädytys, siksi aikaa, että säästöihin järkevällä tavalla päästään. Tuskallista tulee olemaan, mutta investointien saantia helpottavaa, kun nähdään että valtiontaloutta edes pyritään tervehdyttämään.

Verojen ja maksujen muutokset ovat nekin keskustelussa vilahtaneet. Julkisen talouden kannalta tärkeintä on, että tuotot eivät laske ja rasitus ei kasva investointien esteeksi.

Selvää on, että Perussuomalaisten taholta tarjotut työperäisen maahanmuuton rajoittaminen ja vihreän siirtymän hidastamien kalkkeuttavat pikkuhiljaa taloutemme ennen pitkää IMF:n hoivattavaksi.

 

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu