Kukin kykyjensä mukaan

Kaikenlaisia toimia maailmanpolitiikassa tarvitaan. Tästä esimerkkinä on presidenttien Biden ja Putin tuleva tapaaminen. Tapaaminen sinänsä on hyvä asia, vaikka ehkä päätarkoitus onki asemastaan epävarman Venäjän turhautumien hoivaaminen. Tavatessaan Bidenin Putin näyttää kotiinpäin supervallanjohtajalta.

Trumpin tulessa valituksi Venäjällä juhlittiin, nyt saatiin, jos nyt ei vallan oma mies ohjaimiin, niin ainakin semmoinen, jonka arveltiin jääneen kiitollisuuden velkaan.  Voi olla, että Trump oli kiitollinen, mutta Yhdysvallat valtiona suhteessa Venäjään ei kiitollisuutta juuri osoittanut.

Trumpin nyt suunniteltu tapaaminen Putinin kanssa, vaikka se Helsingissä tapahdukaan, muistuttaa viehättävällä tavalla Sauli Niinistön ulkopolitiikkaa Venäjän suhteen. Venäjä tunnustetaan tosiasiana, jonka kanssa on eläminen. Se sujuu parhaiten, kun naapuri kokee, että sitä kunnioitetaan, vaikka ei ihan samassa ”uskossa” ollakaan.

Biden tapaa ennen Putinia eurooppalaisia liittolaisia. Taloudellinen supervalta Euroopan Unioni on taloudellisilta voimavaroiltaan merkittävä, mutta hajanainen ja hampaattomaksi syytetty. Nyt hampaita näyttää puhkeavan, kun kohde on sopivan kokoinen Lukashenkan Valko-Venäjä. Venäjän suhteen me peesaamme Yhdysvaltain politiikkaa, vaikka sitä omaksi kutsuisimme. Este unionin oman ulkopoliittisen ja turvallisuuspoliittisen vaikutusvallan lisäämisen osalta ovat jäsenmaiden sisäiset ”nationalistiset” virtaukset, joissa ajatellaan, että yksin olo on realistista viisautta.

Ei unioni toimeton ole ja emme mekään sen osana, Puolustusministerin puheista päätellen sotilaitamme lähetetään kohdakkoin Maliin tavoitteena torjua siirtolaisuuden lisääntymistä sieltä päin. Kohde on sisäpoliittisestikin taitavasti valittu eteen työnnetty asema Välimeren pohjoisrannikon ”puolustuksessa”.

0
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu