Lähihistorian opetuksia

Trump ei olisi Suomea auttanut, sanoo John Bolton. Trumpin entinen neuvonantaja. Trump ei ollut alkuun edes varma maamme itsenäisyydestä. Suhteessa Yhdysvaltain presidenttiin taisimme olla pitkälti hänen sivistyneempien virkamiestensä varassa. Minä olin siellä – HS Visio | HS.fi

Vaikka Bolton on nyt menneisyyden miehiä, ainakin toistaiseksi, hänen ajatuksiaan kannatta lukea, Ei hän ajatuksineen yksi ole ja vaikka tuleekin sotahaukaksi nimetyksi, niin sotahaukkoja tuntuu maailmanpolitiikassa riittävän.

Meillä on tapana nähdä Suomi omana erillisenä saarekkeena. Politiikan hoivakotilaiset puhuvat meistä, jopa puolueettomina. Ei Suomen omilla määritelmillä ole loppujen lopuksi arvoa, jos toiset tulevat määrittelyissään toisiin aatoksiin. Kasakka ottaa sen mikä sen mikä on löyhästi kiinni. Joko ollaan Naton jäseniä tai sitten ei olla, pelkkä hengailu Naton kanssa ei ole kummoinen turvallisuus tae. Boltonin käsityksen mukaan täysjäsenyys olisi.

Sotilasliitto Ruotsin kanssa on Suosittu ajatus, mutta muuttaisiko se mitään. Täysin eri asia olisi, jos Suomi ja Ruotsi liittyisivät yhdessä Natoon. Se lisäisi Naton eurooppalaisten jäsenten painoarvoa sotilasliitossa, asia, jolla vähän pitemmällä tähtäimellä olisi merkitystä Euroopan unionin painoarvon kannalta.

Vanhoja sotia ja ei ole unohdettu. En tarkoita vihamielisyyttä, vaan sotahistoriaa. Jos ei tuijoteta vain omaan napaan, niin Suomen asema sotilaallisesti on sidoksissa Baltiaan ja Pietariin. Helsingissä ja Tallinnassa on museoinnin tarpeessa olevia jäänteitä Pietarin turvaksi tarkoitetusta linnoitusketjusta. Virolaiset halusivat aikanaan valtioliittoa Suomen kanssa, Sotilaallistakin yhteistyötä ainakin suunnitelmien tasolla oli. Tosi toimiin päästiin saksalaisten kanssa. kun Suomenlahdelle vedettiin miinasulku. Kyllä tämmöiset ovat jääneet venäläistenkin mieleen.

Tuskinpa meidän nykyisiä puitesopimuksiamme ja kumppanuuksiamme pidetään Moskovassa kovin erilaisena suhteena kuin suhdetta Saksaan aikanaan.

Suomen lahden pohjoisella rannikolla on arvonsa, halusimme tai emme. Nato jäsenyys, joka toisi Boltonin mukaan USA:n turvan olisi ennakoiva vakuutus, jonka ottamiseen tarvitaan poliittista päättäväisyyttä, jota ilmeisesti ei löydy.

+6
jaga
Kokoomus Järvenpää
Ehdolla kuntavaaleissa

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti. Olen Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaana kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu