Lakot takaavat toiselle kierrokselle vauhtia ja väriä

Vai ei ole tarpeeksi särmää ja ehdokkaat eivät erotu selvästi toisistaan. Odottakaas kun päästään toiselle kierrokselle ja vastakkain ainakin näillä näkymin ovat Stubb ja Haavisto. Keskustelua ei silloin sävytä ulko- ja turvallisuuspolitiikka, vaan puhdas sisäpolitiikka.  Asiaa on vaikeaa väistää, kun lakkoilu osuu päällekkäin vaalien toisen kierroksen äänestysten kanssa.

 

Asiakysymysten ohella lakoissa on kyse suomalaisen korporatistinen Oikeustiede:korporatismi – Tieteen termipankki vallasta. On selvää, kun on tottunut valtaa käyttämään, on hankalaa taipua pelkäksi lobbariksi.  Ne, jotka presidentinvaaleihin toivoivat saavansa ”karnevaalitunnelmaa” sitä myös saavat.

 

Hallitus tuskin perääntyy. En usko, että edes koko vihervasemmisto on yhtenäisenä hengessä mukana tukemassa parlamentarismia vastaan suunnattua lakkoa.  Haavistolle tilanne on varmasti erityisen kiusallinen. Stubb joutuu puoluetaustansa takia maalitauluksi, se lienee selvää.

 

On ilmeistä, että monet alat pistetään lakkoon, kuinka innolla lakkoihin osallistutaan, on eri asia, johon vaikuttaa liittojen ote jäsenistöstään ja työpaikoista. Järjestäytymisaste ei ole enää sitä mitä se on joskus ollut ja liitto koetaan usein työttömyyskassana, jonka sellaisenkin palvelua on muualta saatavana. Maailma on muuttunut, ehkä tämän lakkosuman jälkeen työmarkkinoiden edunvalvojat katsovat peiliin, ajatuksella ”tarttis tehdä jotain”, jotta pysyttäisiin muutoksen kyydissä.

 

Työmarkkinoiden neuvottelujärjestelmää ja työehtosopimuksia tarvitaan, mutta sopimukset tehdään sovitulla tasolla työnantajien ja työntekijöiden edustajien toimesta. Moni sellainen asia, josta nyt lakkoon ollaan menossa, on puhtaasti normaalissa työmarkkinaprosessissa sovittavissa palkat, sairaspäivien palkallisuus jne.

 

Sitä minä ihmettelen, että ammustehtaat ovat lakon piirissä. Onhan se toki voiman osoitus, mutta samalla tuki Putinille.

 

 

 

 

 

 

 

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu