Lakot takaavat toiselle kierrokselle vauhtia ja väriä
Vai ei ole tarpeeksi särmää ja ehdokkaat eivät erotu selvästi toisistaan. Odottakaas kun päästään toiselle kierrokselle ja vastakkain ainakin näillä näkymin ovat Stubb ja Haavisto. Keskustelua ei silloin sävytä ulko- ja turvallisuuspolitiikka, vaan puhdas sisäpolitiikka. Asiaa on vaikeaa väistää, kun lakkoilu osuu päällekkäin vaalien toisen kierroksen äänestysten kanssa.
Asiakysymysten ohella lakoissa on kyse suomalaisen korporatistinen Oikeustiede:korporatismi – Tieteen termipankki vallasta. On selvää, kun on tottunut valtaa käyttämään, on hankalaa taipua pelkäksi lobbariksi. Ne, jotka presidentinvaaleihin toivoivat saavansa ”karnevaalitunnelmaa” sitä myös saavat.
Hallitus tuskin perääntyy. En usko, että edes koko vihervasemmisto on yhtenäisenä hengessä mukana tukemassa parlamentarismia vastaan suunnattua lakkoa. Haavistolle tilanne on varmasti erityisen kiusallinen. Stubb joutuu puoluetaustansa takia maalitauluksi, se lienee selvää.
On ilmeistä, että monet alat pistetään lakkoon, kuinka innolla lakkoihin osallistutaan, on eri asia, johon vaikuttaa liittojen ote jäsenistöstään ja työpaikoista. Järjestäytymisaste ei ole enää sitä mitä se on joskus ollut ja liitto koetaan usein työttömyyskassana, jonka sellaisenkin palvelua on muualta saatavana. Maailma on muuttunut, ehkä tämän lakkosuman jälkeen työmarkkinoiden edunvalvojat katsovat peiliin, ajatuksella ”tarttis tehdä jotain”, jotta pysyttäisiin muutoksen kyydissä.
Työmarkkinoiden neuvottelujärjestelmää ja työehtosopimuksia tarvitaan, mutta sopimukset tehdään sovitulla tasolla työnantajien ja työntekijöiden edustajien toimesta. Moni sellainen asia, josta nyt lakkoon ollaan menossa, on puhtaasti normaalissa työmarkkinaprosessissa sovittavissa palkat, sairaspäivien palkallisuus jne.
Sitä minä ihmettelen, että ammustehtaat ovat lakon piirissä. Onhan se toki voiman osoitus, mutta samalla tuki Putinille.
Kekkosta lakko vauhdittikin heti valintansa jälkeen keväällä 1956. En toki muista aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Lakkoiluhan on tosi kivaa ja vahvistaa ihan kummasti AY-pomojen valtaa, mutta miksi sen pitää kohdistua meihin tavallisiin ”tossunkuluttajiin” meidän tarvitsemiin palveluihin?
Ilmoita asiaton viesti
Ne palvelut ovat aina jonkun työmaa. Hän joka työn tekee, kokee, että hän on palkkansa ansainnut, sen minkä katsoo yhdessä kollegoidensa kanssa sopivaksi ja riittäväksi. Ammattijärjestöt kokoavat nämä kollegat yhdessä edistämään tuota sopivaa ja riittävää.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän tässä on hieman masokismin makua. Kärsijöitä ovat lähinnä ”tossunkuluttajat”, joista moni kuluu lakkoja järjestäviin liittoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä. Minusta kyseessä on paha väärinarviointi lakkoja ajavien taholta.
Ilmoita asiaton viesti
Poliittiset lakot eivät kuulu oikeusvaltion tunnusmerkistöön. Ne loukkaavat yhteisöllistä oikeushyvää, jossa täysin syyttömät ihmiset joutuvat kärsijän asemaan. Siitä ei päästä yli eikä ympäri.
Ay-pomon ja ay-rivijäsenen ero on siinä, että lakossa jäsen voi menettää työpaikkansa tai joutua pakkolomille, kun taas pomolle tulee palkka pankkiin, kuten ennenkin.
Konkurssissa omistaja menettää yrityksensä ja työntekijä työpaikkansa. Tilastokeskuksen mukaan konkursseja oli eniten viime marraskuussa 25 vuoteen.
https://www.stat.fi/julkaisu/cl7yg4d8crpbu0cuhc1rw7spa
Poliittiset lakot saattavat olla ”viimeinen niitti” monelle yritykselle.
Tilanne on täysin kohtuuton. Mikäli ihmiset eivät ole tyytyväisiä asioiden hoitoon eduskunnan ja hallituksen taholta, sitä varten on säädetty perustuslain perusoikeuksiin oikeus järjestää kokouksia ja mielenosoituksia sekä osallistua niihin.
Nyt tuntuu siltä, että asiat ovat lähtemässä pahasti lapasesta. On ihme, jos jossain vaiheessa eivät rahoittajapuoli eli ulkomaiset lainanantajat ja maan taloudellista tilaa seuraavat luokituslaitokset tule puuttumaan peliin. Valtionvelka on VAARALLISELLA TASOLLA, kuten Orpo on ilmoittanut muutamaan kertaan.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010130421.html
Olli Rehn on ainoa varteen otettava ehdokas näistä presidenttiehdokkaista tuleviin tuulisiin aikoihin, joita näyttää ulkopolitiikan lisäksi tulevan nyt myös sisäpolitiikassa.
Ilmoita asiaton viesti
Juu… SAK on masinoimassa pienelle Senaatintorille SDP:n avustuksin uutta mielenilmausta. Kanssamatkustajat huomioikaa Senaatintorin koko kontra YLE:n / Hesarin arviot vellovista ihmismääristä paikan päällä.
Viimeksi oli n. 2.000 linja-autoilla maakunnista tullutta ruokakimaroineen houkuteltua mummoa makkaranpaistossa, mutta ei hemmetissä yli 10. 000 vasemmiston YLE: n ja HS: n väittämää seisoskelijaa.
Senaatintori on n. 5.000 neliötä vain kooltaan, joten kannattaa olla selvillä ilmakuvita parhaimman vasemmistoagitaation herkkuhetkillä vaikka dronein.
Ilmoita asiaton viesti