Lauantaita odotellessa
Lauantaina kokoontuu Perussuomalaisen puolueen puoluevaltuusto. Kyseinen valtuusto odottaa varmasti jännittyneenä millaisia tuloksia puheenjohtaja Purralla on tuomisinaan hallitusneuvotteluista. Perusuomalaisten tavoitteet maahanmuuton ja ilmastopolitiikan tavoitteet poikkeavat neuvottelukumppaneiden vastaavista.
Kukaan ei saa kaikkia tavoitteitaan läpi. Kyse on perussuomalaisten osalta siitä, onko Riika Purran onnistunut saavuttamaan sellaisen neuvottelutulokseen, joka tyydyttää hänen puolueväkeään vai heittääkö hän pyyhkeen kehään?
Poliittisen puolueen luonnollinen tavoite on pyrkiä hallitusvaltaan. Oppositio on kiukuttelua varten, mutta sinne pyrkiminen on ymmärrettävää, jos koetaan, että vallan edut eivät korvaa sitä, että puolueen keskeisiä tavoitteita ei ole riittävästi saavutettu.
Jos hallitusneuvottelut nyt kaatuvat perussuomalaisten jäykkäniskaisuuteen. Heille saattaisi olla tarjolla ruotsidemokraattien kaltainen tukipuolueen asema. Tosin vähemmistöhallitus saattaisi shoppaille tukea myös muultakin oppositiolta.
Perussuomalaisten lähtö hallitusneuvotteluista ovet paukkuen tuskin järkyttäisi muita nyt pöydässä olevia puolueita. Saattaisivat tuntea jopa jonkun asteisia helpotuksen tunteita.
Vaikka päädyttäisiin vähemmistöhallitukseen, on silti aivan mahdollista, että vaalikauden kuluessa löytyisi edellytyksiä uuden enemmistöhallituksen syntyyn, kun puolueilla ja eduskuntaryhmillä on ollut riittävästi aikaa analysoida maan tilaa ja oman puolueensa valintoja.
Kai siellä muitakin jäykkäniskaisia on?
Paree perustaa vähemmistöhallitus ilman sveduja niin päästään pakkoruotsistakin eroon.
Kaksikielisyyden poisto toisi myös mittavat säästöt
Ilmoita asiaton viesti
”Pakkoruotsin” poistuminen peruskoulusta ei suinkaan tarkoittaisi samaa kuin kaksikielisyyden poisto, joka vaatisi perustuslain muuttamista ja on käytännössä vain utopistinen ”haave” sitä tavoitteleville. Aivan siitä riippumatta onko RKP hallituksessa vai ei.
Ilmoita asiaton viesti
Pakkoruotsista on hyvä aloittaa.
Ruotsia äidinkielenään puhuvien määrä kumminkin laskee koio ajan.
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa absoluuttinen määrä on nykyään suurempi kuin koskaan ja kasvu jatkuu:
”Suomen ruotsinkielisen väestön odotetaan kasvavan parilla tuhannella hengellä vuoteen 2040 mennessä.”
https://magma.fi/ruotsinkielisten-maaran-odotetaan-suomessa-kasvavan/
Ilmoita asiaton viesti
Se on tietenkin miten magma asian tulkitsee, joku toinen voisi päätyä erillaiseen tulokseen.
”Ruotsinkielisiä kuvaavasta väestöselvityksestä käy ilmi, että vuosina 1990–2019 ruotsinkielisten määrä väheni Suomessa lähes 300 000:sta noin 288 000 henkeen. Samalla osuus väestöstä väheni 5,9 prosentista 5,2 prosenttiin (Saarela 2021, 13).
Jos tarkastellaan ns. Svenskfinlandia, on ruotsinkielinen väestö kasvanut Ahvenanmaalla, mutta vähentynyt esimerkiksi Uudellamaalla ja Pohjanmaalla. Yhteensä näiden alueiden ruotsinkielinen väestö väheni noin 12 000 hengellä, mutta kasvoi muualla Suomessa noin 4 000 hengellä. (Saarela 2021, 15.)”
Lisäksi muiden vähemmistöjen lisääntyessä ruotsinkielisten suhteellinen osuus kansalaisista pienenee.
Ilmoita asiaton viesti
Tampereella katujen nimet ovat vain Suomen kielellä. En ole kuullut ruotsinkielisten pahemmin eksyneen.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedoksi että Tampereella asuu noin tuhat ruotsinkielistä ja puhuvat suomea, ruotsinkieliset katukyltit poistettiin jo sata vuotta sitten.
Entä miten pärjäilet ulkomailla kun katukyltit eivät ole suomeksi?
Ilmoita asiaton viesti
Jotenkinhan tuolla ulkomaillakin olen pärjäillyt, koska 104 itsenäistä valtiota on tullut jo nähdyksi.
Ilmoita asiaton viesti
R Purralla on suuri työ pitää rivinsä koossa sitten myöhemminkin,
jos hallitus tästä syntyy.
VM-ministerin tehtävä tulee olemaan poliittisesti myrskyn silmässä,
joka rajoittaa persujen populismia. Sitä eivät kaikki saata sulattaa, kun on totuttu
populismiin.
Mielenkiintoista on, että kaikki muut persuja lukuuunottamatta alkaa olla työperäisen maahanmuuton välttämättömyydestä samoilla linjoilla.
Tottakai pitää puuttua rikolliseen maahanmuuttoon ym. lieveilmiöhin. Tanskan
mallia voisi sovitella Suomeenkin.
—–
Toinen mielenkiiintoinen huomio on, että nk. vihreästä siirtymästä persut on puhunut puolueista vähiten teknologisesta mahdollisuudesta Suomelle. Enemmän on saanut persuilla tässäkin populismi.
—
Ilmoita asiaton viesti
En usko, että nyt neuvotteluissa esillä oleva hallituspohja kestäisi koko vaalikautta. Kuten viittasit hallitus joutuisi tekemään ratkaisuja, jotka tuntuisivat olevan populisteille ylivoimaisia
Ilmoita asiaton viesti
Riippuu paljon maailmantaloudesta, mikäli se vetää hyvin niin hallituksessakin on helpompi olla.
Ilmoita asiaton viesti
Maailmantalous auttaa, jos kasvaa ja meillä kilpailukykyä on. Se ei kuitenkaan pelasta kokonaan julkisentalouden sopeutustoimilta, jotka kohdistuvat lopulta äänestäjiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä vaalituloksella – ja erityisesti kepun oppositioon menolla – mikään koalitio ei kestä neljää vuotta ilman, että joku tai jotkut puolueet joutuvat tinkimään jopa kynnyskysymyksistään. Koskee myös kokoomusta.
Ilmoita asiaton viesti
Hallitusohjelma on puolueen koosta riippumatta sille kompromissi.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä isompi puolue, sitä vähemmän kompromissitarvetta. Pääministeripuolueen sormenjäljen tulee näkyä eniten – mutta nyt tuota suurinta jälkeä tuntuu havittelevan piskuinen RKP.
Ilmoita asiaton viesti
Jos enemmistöhallitus halutaan nyt neuvottelevien kesken aikaansaada Rkp:n periaatelinjaukset ovat tasaveroisia perussuomalaisten vastaavien kanssa. Ryhmän suuruus ei tässä ratkaise,
Ilmoita asiaton viesti
Joo
Ja kun RKP ei ole kovin kannatettu, niin RKP n ideat ei saa kovin isoa kannatusta? No ehkä kepun kanssa ja silloin RKP n ideat saa ison kannatuksen? Ehkä kokoomus pitää,puolta? Ja persut ja keskusta varmaan kannattaa ruotsin kielisten etuoikeusten jatkamista?
No katsoo mistä tulee hallitus. Mutta veikkaan, että RKP ei ole mukana?
Ilmoita asiaton viesti
There is no jaykkanuskaisuus it’s common sense
Ilmoita asiaton viesti
Sari Essayah tuntuu ymmärtävän, että KD:n painoarvo ei ole yhtä suuri kuin vaikkapa kokoomuksen, mutta RKP yrittää saada oman puolueohjelmansa hallitusohjelmaksi. Ja kun ei saa, ”nouvottelija” (oikeasti jarruttaja) Eva Biaudet saa tahtonsa läpi, jolloin PS jää rannalle. Samalla pakit saanee kuitenkin myös RKP, joten suo siellä, vetelä täällä.
Ilmoita asiaton viesti