Lavrovin uhkaus kuvastaa Venäjän heikkoutta

Mitä tästä Lavrovin uhkauksesta tulisi ajatella? Venäjä ei ole koskaan Euroopan unionista pitänyt, vaan on pyrkinyt sen rivejä hajottamaan omin ja unionin sisällä toimivien myötäjuoksijoidensa avulla. Tämä noin karkeasti sanoen, nyansseja myötäjuoksijoiden välillä on kaikki Venäjän politiikkaa ymmärtävät eivät ehkä ymmärrä mitä tekevät. Tämmöisiä ymmärtämättömiä lienee eniten etnonationalistien ja jossain määrin menneiden aikojen tapoihin haaveilevien populististen kulttuurikonservatiivien piirissä.

 

Venäjä haluaa käsitellä Euroopan unionin jäsenvaltioita yksi kerrallaan. Suhteiden irtisanominen itse unionin kanssa palvelee tätä, jos jäsenvaltiot suostuvat tähän eikä yhteistä solidaarista rintamaa löydy. Suomelle Naton ulkopuolisena maana jäisi tässä ”mopenosa”, jopa balteilla menisi paremmin.

 

Venäjä mainostaa itseään konservatiivisten arvojen puolustajana. Patriarkaatti on Venäjän malli niin kadulla kuin kotonakin. Esivallalle ei parane soittaa suutaan.

 

Suomi on ollut maa, joka on tilanteessa kuin tilanteessa halunnut pitää keskustelusuhdetta Venäjään toimi se sitten, miten tahansa. Puhua kannattaa aina. Keskustelijana meillä on ensi sijassa presidentti, mutta ministeritasollakin tavataan. Nyt on Pietariin menossa ulkoministeri Haavisto.  Matkan kiinnostavin asia on Haaviston saama kohtelu, mutta odottaisin sen olevan linjassa unionin hajotuspyrkimysten kanssa. Tässä kannatta muistaa vanha sanonta ”Varo kreikkalaisia, jotka tuovat lahjoja”. Suomi on Venäjän ulkopolitiikassa lähinnä pelivälineeksi mielletty, ennen ja nyt.

 

Lavrovin uhkaus toteutuessaan saattaa johtaa unionin tiivistymiseen. Unioni on taloudellinen jättiläinen, mutta itsenään sotilaallinen kääpiö verrattuna Venäjään. Nyt Bidenin tultua valituksi Yhdysvaltain presidentiksi unionin transatlanttisiin suhteisiin Trumpin aikana tulleet naarmut ovat alkaneet parantua. Selvää kuitenkin on, että Yhdysvaltoja ei voida velvoittaa maksamaan eurooppalaisten turvaamisesta koituvaa laskua siinä mitassa kuin aiemmin. Suomi tällaisena ”hang around” maana on hävittäjäkauppojen osalta astumassa oikealle tielle.

 

Suhteiden katkominen Euroopan unioniin kävisi kalliiksi. Eurooppa korvaa fossiilisia polttoaineita kovaa vauhtia. Jos Nord Stream 2 kaatuu viime metreillä, Venäjän ulkomaankauppa on vaikeuksissa, köyhyys laajenee ja syvenee ja tyytymättömyys johtajiin kasvaa. Uhkailu kuvastaa sisäistä heikkoutta.

 

 

 

 

jaga
Kokoomus Järvenpää
Ehdolla kuntavaaleissa

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva maltillinen federalisti. Olen Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaana kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu