Liittolaisen välivaalit vaikuttavat meihinkin

Yhdysvaltain edustajainhuoneen ja senaatin välivaaleja ei voi enää sivuttaa suurvallan paikallistapahtumana, joka ei meitä koske. Nyt se koskee, kun olemme tulossa Yhdysvaltain liittolaiseksi julkisestikin.

 

Republikaanien veikataan voittavan huomisissa vaaleissa. Tärkeämpää kuin se, että puolue voittaa on millaista linjaa valittavat republikaanit edustavat. Voi käydä niin, että edustajahuonetta ja senaattia johtaa taustalta presidentinvaalitappionsa kieltävä Donald Trump. Se ei ennustaisi hyvää Yhdysvaltain hallinnon toimivuudelle ennen kuin seuraavat presidentinvaalit on käyty.

 

Mitä Suomeen tulee, niin tosiasioiden tunnustamisesta tulee pitää kiinni. Yhdysvallat on meille eksistentiaalinen liittolainen EU:n ollessa turvallisuuden takaajana toissijainen Natoon nähden. Natossa Yhdysvallat soittelee ensiviulua. Jos republikaaneissa on tuttuja niin sellaisista kannattaa pitää kiinni.

 

Mitään muutosta mahdollinen välivaalitulos Suomen ja Yhdysvaltain suhteeseen tuskin tuo. Huoli tulevasta kuitenkin kasvaa, jos näyttää siltä, että Yhdysvallat on siirtymässä ulkosuhteissaan politiikkaan, jossa isot vain”diilaavat” ja pienten osa on taipua. Sellainen maailma sopisi varmaan Kiinalle ja Venäjälle, mutta vaatisi muilta melkoista poliittista notkeutta   ja sopeutuvaisuutta. Sellainen tuntuu nykytilanteesta kovin vaikealta jopa vastenmieliseltä.

 

Trumpin pelko saa toivottavasti Naton eurooppalaiset jäsenmaat, erityisesti Saksan, ryhdistäytymään ja satamaan enemmän yhteiseen eurooppalaiseen turvallisuuteemme. Kyse ei ole vain materiaalisen valmiuden kohottamisesta, vaan ennen muuta kansalaisten herättämisestä näkemään ympäröivä todellisuus.

 

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu