Lykkäämällä ei hyvää tule

Kunnissa ollaan talousarvioesityksistä päättämien aatossa. Valinta korona aikana on vaikeaa, varautuako pahaan vai uskotella parempaan. Eli suomeksi korotetaanko veroja vai ei ja kuinka paljon ja mitä niistä, jos korotetaan. Uhkia on monenlaisia, mutta yhteinen on korona ja sen talousvaikutukset. Eri kunnat ovat eri tilanteessa, mutta harvalle taitaa aurinko taloudellisessa mielessä paistaa.

 

Etelä-Suomessa on vielä tuo Kiurun sote, joka lisää päätöksenteon vaikeutta. Ihan puhtaiden rahan riittävyyteen liittyvien ongelmien lisäksi vastassa edessä on myös psykologisia ongelmia. Vanhoista virsistä on vaikea luopua. Jos on aina vaadittu lisää ja laadukkaampia palveluja on vaikea tunnustaa, että nyt semmoiseen menoon ei oikein varoja olisi. Hyvä, jos nykyinen taso säilytettäisiin. Yhtä vaikeaa on niillä, jota käyvät verovaaleja tilanteessa kuin tilanteessa.

 

Kotikaupungissani Järvenpäässä olemme juuri tällaisten vaikeiden valintojen edessä. Kaupunkimme on Keski-Uudellamaalla ja verotuotoiltaan melko menestynyt. Ei siis Marini hallituksen lempilapsiin kuuluva. Meidän heikoin kohtamme on yhteisöverokannan heikkous. Tämä heikkous on sitä laatua, ettei sitä lyhyessä ajassa poisteta. Kaupunki kärsii myös suomalaisen rakennusteollisuuden heikkouksista. Kaupungintalosta alkaen purkamista ja saneeraamista riittää kouluissa ym.

 

Tässä tilanteessa kaltaiseni ”patamusta” porvarikin on valmis verojenkorotuksiin, kunhan rahat käytetään oikein palvelujen turvaamiseen ja ympäristöstä huolehtimiseen, mukaan luettuna korjausvelat. On toimittava nykynäkymien perusteella, ei tulevaisuuden haavekuvien. Jos tilanne muuttuu, tehdään seuraavaan budjettiin sen mukaiset muutokset.

 

 

 

jaga

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva maltillinen federalisti. Olen lupautunut Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu