Maaliviivoilla
Suomi näyttää olevan lähestulkoon maaliviivoilla puolustusliitto Naton jäsenyyden suhteen. Yksi este vielä on parlamenttien hyväksyntä, mutta hyvältä meidän osaltamme näyttää. Sen sijaan Ruotsin osalta asiat ovat tässä vaiheessa toisin.
Ukraina oli vanhalle Ruotsille kohtalokas. Pultavasta alkoi suurvallan alamäki, ja suomalaisten myös lasten vieminen Venäjälle orjuuteen käynnistyi tämän tappion seurannaisena.
Nykyinen Ruotsi nosti itsensä toisen maailmansodan jälkeen sosialidemokraattien aikana, joista muistetaan erityisesti pääministeri Palme, joka murhatiin moraaliseksi suurvallaksi. Nyt Naton jäsenyys törmäsi, ainakin toistaiseksi tähän reaalipolitiikalle vieraaseen ajatukseen. Suomi on ollut ketterä sopeutuja, joka on ollut varovainen kannanotoissaan muualla maailmassa rehottaneisiin vääryyksiin.
Kuten tunnettu Ruotsin asia on meidän, monessakin mielessä. Haluamme ja tarvitsemme Ruotsin natokumppaniksemme.
Tuleva natojäsenyys antaa poliitikoillemme paljon uutta pohdittavaa. Nato jäsenyys maksaa ja joukkoja tarvitaan jatkossa myös Naton operaatioihin. Varusmiehiä ei sellaisiin lähetetä. Jää nähtäväksi riittääkö vapaaehtoisia reserviläisiä.
Voi olla, että tarvittaisiin värvättyjä kuten esim. Yhdysvalloissa, Venäjällä, Yhdistyneissä Kuningaskunnissa jne. tapahtuu. Värvätyille sotilaaksi ryhtyminen voi olla sosiaalisen nousun väylä, koulutuksen tarjoaja, syrjäytymisen ehkäisijä jne. Yleisen asevelvollisuuden rinnalle joudutaan ehkä pohtimaan pienoista ammattilaisarmeijaa, jos aiotaan olla Natossa täysillä mukana eikä pitää sitä vain eräänlaisena vakuutuksena. Armeijaa tällaisessa sosiaalipoliittisessakin mielessä ei julkisuudessa ole suuremmin pohdittu.
Pohdittavaksi tulee myös, natotukikohta Suomeen. Jos Ruotsi ei pääsisi piakkoin puolustusliittoon mukaan, Naton tukikohdalle olisi varmaankin tarvetta.
Protektionismin levitessä ja geopoliittisten kiistojen kiristyessä olisi tärkeää pyrkiä kaikin järkeväksi katsottavin keinoin edistämään EU:n omavaraisuutta, myös turvallisuuspoliittisessa mielessä. Uusien kaivoslupien myöntäminen voi ajankohtaistua, jotta strategista riippuvuutta saataisiin vähennettyä.
Kulttuurin osalta on jälleen aika avata ikkunat Eurooppaan, josta perinteinen kansallinen identiteettimme osaltaan kumpuaa, ja joka on kotimarkkinamme. Tarvitsemme laajempaa kielitaitoa kuin nykyinen kuntavetoinen oppimistarjonta tarjoaa.
Suomalaiseen keskusteluun sanotaan mahtuvan aina vain yksi asia. Nyt kun turvallisuus näyttää perustaltaan korjautuvan kuntoon voitaisiin monipuolistaa keskustelua. Eurooppalaisuuden syventämisen lisäksi silmät kannattaisi avata myös globaaliin etelään. Nouseviin Intiaan, Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan, Nigeriaan jne. joista on tullut merkittäviä kansainvälisiä toimijoita. Näistä maista pitkälti riippuu kansainvälisen talouden kehitys ja ilmastonmuutosasiat ja sen mukana parempaa elämä etsivien kansainvaelluksen kasvu ja kohteet.
Kylmän sodan päättymisen jälkeen Suomen EU-jäsenyyden ja nyt
toteutuvan Nato -jäsenyyden osalta Suomen puolueista kiistatta kokoomus on ollut – primus inter pares- puolue.
Ilmoita asiaton viesti
Totta ja myös tulevissa hallitusratkaisuissa tulisi varmistaa tämän linjan jatkuvuus.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Kokoomukselle näistä. Hyvää työtä menneisyydestä peilaten tähän aikaan. On tosi hankala miettiä tuota Natoon menemistä. Osa kokkareista ei sitä niin kivasti ajatelleet.
Tässä on se paradoksi. Tilanne maailmalla on muuttunut ja kansakuntien on pakko hiljentyä se tosiasian edessä, että nyt tapahtuu ihan oikeasti jotain. ”me oltiin oikeassa” . Oikeassa mistä? Kokoomus ei pysty vastaamaan, jos tarkemmin kysytään. Kokoomuksen jälkiviisaus…..
Ilmoita asiaton viesti
”Pohdittavaksi tulee myös, natotukikohta Suomeen. Jos Ruotsi ei pääsisi piakkoin puolustusliittoon mukaan, Naton tukikohdalle olisi varmaankin tarvetta.”
Riippuu mitä tarkoitetaan. Nykypäivänä tukikohtia ei tunnuta haluta perustettavan. Esimerkiksi Norja ei halua alueelleen pysyviä tukikohtia, siksipä Britannia perusti kymmenvuotisen Camp Vikingin.
https://thebarentsobserver.com/en/security/2023/03/uk-commandos-set-camp-viking-northern-norway
Suomen puolustus kaipaa uutta tarkastelua kunhan Nato-jäsenyys on vakiintunut. Olemme uuden edessä, aivan kuten aikoinaan 1920-luvulla ensimmäisen puolustusrevision ja 1940-luvulla toisen puolustusrevision aikoihin. Eteen tulevat rakenteellisina seikkoina NATO-jäsenyyden lisäksi muun muassa 1990-2000 -luvulla hankitun kylmän sodan jäämistökaluston massavanheneminen, ikäluokkien pieneneminen ja uudet tasa-arvovaatimukset.
”Eurooppalaisuuden syventämisen lisäksi silmät kannattaisi avata myös globaaliin etelään.”
Tässä osut nähdäkseni nappiin. Tämän vuosisadan suuret mahdollisuudet ja uhat nousevat globaalista etelästä.
Ilmoita asiaton viesti
Tukikohta käsite on mielestäni venyvä, mutta materiaalia liittolaisille olisi varmaan hyvä olla varastossa, vaikka heitä kutsuttaisiin tapauskohtaisiksi sotaharjoitusjoukoiksi. Nyt tällaisia joukkohan meillä eri muodoissaan jatkuvasti.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, meillä on käytännössä jatkuvasti voimakkaimman liittolaisemme joukkoja ja iso liuta eurooppalaisten ystäviemme joukkoja. Uskoisin, että tämä on järkevämpää kuin pysyvä tukikohta, sillä pysyviä tukikohtia voi ehkä käyttää vipuvartena suhteessa Venäjään samalla kun ansalankavaikutus on kuitenkin olemassa.
Norjassa on ollut USA:n materiaalivarastoja vuodesta 1981. Saa nähdä, tuleeko vastaavia Suomeen, toivottavasti.
https://en.wikipedia.org/wiki/Marine_Corps_Prepositioning_Program-Norway
Ilmoita asiaton viesti
Isossa kuvassa positiivinen kehitys kohti eurooppalaista Suomea näyttää olevan valtavirtaa poliittisessa kentässä. Puoluekentässä lähinnä konservatiiveissa näyttää olevan aiheen suhteen epäluuloa. Pienpuolueista ei tarvitse olla huolissaan, mutta viidenneksen kannatusta lähentelevä Perussuomalaiset ovat kaikkea tuota kehitystä vastaan. Natojäsenyys persuille yllättäen kelpaa, mutta kaikki muu eurooppalaisuuteen ja kansainvälisyyteen liittyvä on kieltolistalla. Jopa EU-jäsenyys ja euron käyttö sekä maahanmuutto ovat vastutettavien asioiden listalla aivan riippumattta kuinka paljon vastustamisesta olisi haittaa.
Valitettavasti myös entinen natopuolue Kokoomus on alkanut lipsua tuonne pimeän puolelle, joka johtaa vähitellen Unkarin tapaiseen näennäisdemokratiaan. Silloin valtapuolue hallitsee myös mediaa ja sen kertomaa ”totuutta”. Persujen Suomen Uutiset on jo osa tuota valemedian kulttuuria, jossa kansalle voi vapaasti syöttää juuri puoluejohdon mielen mukaisia valheita median itsesäätelyn ulkopuolella.
Tulevat vaalit ovat tärkeä osa valtakamppailua pimeiden ja valoisien voimien välillä. Kokoomuksen viimeaikainen kosiskelu ihmisyyden pimeän puolen kanssa on nykypolitiikan huolestuttavin piirre. Saa nähdä millainen on suomalaisten tulevaisuus seuraavan vaalikauden aikana ja sen jälkeen. Ollaanko vielä aidosti osa länttä vai matkalla kohti Unkarin mallia.
Ilmoita asiaton viesti
Hanna Wass spekuloi oivasti HS:ssä. Ministerimersun takapenkki houkuttaa ja maailmanpolitiikan kylmyys ajaa EU-realismiin sekä käytännössä hiljaiseen hyväksyntään.
https://www.hs.fi/visio/art-2000009443056.html
”Wass ei silti epäile hetkeäkään, etteivätkö kokoomus ja perussuomalaiset voisi tehdä yhteistyötä. Kyse on vain siitä, miten asiat kehystää.
”EU:ssa tulokulman voi vaihtaa pohjattomasta resursseja syövästä sammiosta protektionismin välineeksi, joka pitää Euroopan kilpailukykyisenä Yhdysvaltoja ja Kiinaa vastaan.”
Ilmastokysymyksessä Wass veikkaa yhteisiä nimittäjiä löytyvän talouskasvun mahdollistavasta vihreästä siirtymästä. Maahanmuuton voi kehystää ”talouskestävyyden kysymykseksi”.
Perussuomalaisia auttaa lyhyt puoluehistoria.
”Populistipuolueella ei ole pitkää ohjelmatraditiota, jonka pitäisi olla sisäisesti looginen. He kykenevät löytämään innovatiivisia tulokulmia.””
Ilmoita asiaton viesti
Maahanmuutto voi osoittautua vaikeaksi kysymykseksi. 50-70 luvun ”gastarbeiter”- malli ei toimi, jos halutaan koulutettua pysyvää työvoimaa. Perhe seuraa mukana ja sitä lienee perussuomalaisten vaikea niellä. Tällainen työvoimainvestointi saa maksaa.
Maa tarvitsee väkeä moniin eri tarkoituksiin myös puolustuksemme vahvistamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin jäljet pelottavat. Vallanhimoiset porvarit antoivat äärioikeistolle viime syksynä veto-oikeuden kaikkeen, mitä hallitus tekee. Äärioikeisto ei ole edes hallituksessa, joten parlamentaarinen vastuu jää toteutumatta.
Ilmoita asiaton viesti
“Ukraina oli vanhalle Ruotsille kohtalokas. Pultavasta alkoi suurvallan alamäki, ja suomalaisten myös lasten vieminen Venäjälle orjuuteen käynnistyi tämän tappion seurannaisena.“ –
Sweden never changed – they have pontificated like a superpower to the world like Palme had found morality and with its “peace price” by an arms merchant who had arms factory in St Petersburg supporting Tsar who occupied Finland – Sweden is NOT Finlands friend they used Finland since 1153 when the colonized Finnic, stole Varangian history fake Viking story – we were only bloody shield towards Russia so they could live off earlier robberies.
Poland Lithuania and Baltics have more in common with Finland interests.
Ilmoita asiaton viesti
Historia tietosi on mielestäni sadunomainen. Siitä olen samaa mieltä, että balteilla ja puolalaisilla on paljon yhteistä venäjäkokemusta kanssamme.
Suomenkielinen mielipide saattaisi tavoittaa useamman lukijan.
Ilmoita asiaton viesti
Sadunomainen ?
Well let’s have a look where you disagree shall we ?
1153 CE King Erik of Sweden with Bishop Henry of England at the initiation by the Pope invaded Finnic territory colonizing Finnic people under the moniker of bringing Christianity to the Finnic heathens! Same justification that Britain used to colonize 25% of the world after Constantinople fell to the Muslims.
Do you disagree with these facts ?
Finnic people were on Finnic territory much before Norse and Svea people were permanently above the Baltic Sea!
Do you disagree?
Finnic people traded fur, amber – and walrus tusks from Barents Sea – with Constantinople much before the tribes west of Ural had organized themselves into states!
Do you disagree?
The Finnic Words VAR-tija, VAR-asto and VAR-akas is where the name VAR-angian (s) came from, after Finnic people had settled by the Baltic Sea and used boats on the rivers but stored these highly luxury items in treasury storage buildings they had to guard from pirates known as Svea Norse Danes who were known by their nationalities but WHERAS they hid in bays to ambush (hiding in bay = Vikin became a job description they only 200 years ago romanticized like Disney did the pirates of the Caribbean.
Prove me wrong if you have more knowledge?
By the time Rome had fallen 610 to The Goths, Constantinople wanted to consolidate Christian Greek power and saw in Ukraine such an opportunity to control also Belarus and Russia Novgorod and Varangians was trusted and they set up trading post there to get favorable treatment from Constantinople.
By the time Kiyv was ready to become a state Varangians had been joined by Nordic pirates and after Finnic were conquered 1153 history was re written taking away any heroism giving it to Vikin pirates.
Later Hakkapeliitta was Finnic serving Swedish ambitions as bloody shield against Russia and same was 1939 when the bond with Germany kept Sweden supplying war raw material to Nazi Germany like Nobel family did after 1809 to Russia keeping Finnic under Russian dictator control.
I can’t write Finnic but I can read and understand but as Finnic are joining nato , English not finnic will be the language.
Ilmoita asiaton viesti