Marinin puolueella edessään tosi vaikeita ratkaisuja
Potilasturvalaki, hoitajamitoitus, työmarkkinaratkaisut yhdessä Ukrainassa käytävän sodan elinkustannuksia nostavien saattavat ratkaista huhtikuun eduskuntavaalit. Aikaa on, mutta asiat ovat isoja.
Erityisen uhkaavia näköpiirissä olevat ongelmat ovat pääministeripuolueelle, joka yrittää pitää ehkä liiaksikin hallitustaan koossa ja saa niskaansa enemmistön syytöksistä, jos asiat menevät pieleen.
Uhkista ensimmäisenä tulee esiin potilasturvallisuuslaki, ja terveydenhuoltoalan ammattijärjestöjen valitsema työtaistelumuoto. Keitä politiikan tasolla syytetään, jos teho-osastojen sulkemista ei ajoissa vältetä. Vastakkain ovat ihmishenget ja lakko-oikeus. Joku voisi kysyä ovatko ihmishenget sopiva hinta hallituksen koossapysymiselle vai olisiko pääministerin tullut ajoissa tullut osoittaa potilasturvalakia vastustaville ovea.
Samaan asiaa liittyy myös demareilla sisäinen arvovalta kysymys ja ratkaisu heijastuu suhteessa ay-liikkeeseen. Lakko-oikeus on tärkeä asia ay-liikkeelle ja koko yhteiskunnallemme. Sen tilapäinenkin rajoittaminen rikkoo vähintään totuttuja asetelmia romahduttaa jo muutenkin murenevaa konsensusta.
Erityisesti sosialidemokraattien ajama mekaaninen hoitajamitoitus hoivakoteihin ei toteudu nykyisellä aikataululla ja tuskin koskaan, ellei alan houkuttelevuutta kyetä lisäämään. Hoivakodit kaipaavat erityisesti empaattisia ja ammattitaitoisia työntekijöitä, joilla on korkea motivaatio vanhusten hoivaan.
Kuka tahansa ei siihen hommaan sovi, Tarvitaan muitakin ja vaikeammin hankittavia keinoja kuin työvoimapoliittinen ohjaus ja koulutuksen lisääminen. Oppositio on tehnyt asiasta välikysymyksen aiheesta ja vastauksia odotetaan kiinnostuneina.
Demareille hoitajamitoituksen lykkääminen on tappio. Todennäköisempää on, että hoivakotien hoitajamitoitusta joudutaan tarkastelemaan laitos laitokselta asiakkaiden vaativuuden mukaan.
Ammattiliittojen johtojen, ei tosin kaikkien, kytkökset sosialidemokraattiseen puolueeseen ovat pitkälti ollut tunnettu asia. Demareiden ollessa vallassa vallankahvassa on totuttu siihen, että valtiovalta ei juuri liittoja uhmaa. Terveydenhoitoalan palkkaratkaisu on kytköksissä muuhun julkisenalan palkkaukseen ja myös yksityispuolen tuleviin sopimuksiin.
Terveydenhuoltoala on pitkään kokenut, että sen asema suomalaisessa palkkahierarkiassa on liian alhainen. Jo vuosia sitten sairaanhoitajan ja insinöörin koulutuksen pituutta ja palkkaa on vertailtu ja tasa-arvoista kohtelua palkkauksessa vaadittu. Hoitajaliitoille on riittänyt ymmärrystä yleisön ja poliitikkojen keskuudessa. Myötätunnolla tätä ei ratkaista. Vientialat katsovat, että ne ovat Suomen veturi ja siksi myös palkkajohtajia.
Kytky hoitoalojen ja muun julkisen sektorin välillä on edelleen olemassa, vaikka se tuskin aikamme vaatimuksia vastaa. Hallitus, joka sote uudistuksen myötä muuttuu terveys- ja sosiaalialan palkoissa osapuoleksi, veronmaksajien edustajana, joutuu tekemään valinnanpalkkainflaation purskahtamisen ja sos.dem. taustaisten naisvaltaisten liittojohtajien toiveiden välillä. Valitsi Marin kummat vaan, lunta tulee tupaan.
Inflaatio pistää kotitaloudet ahtaalle. Suomi ei ole immuuni, sille mitä maailmalla tapahtuu taloudellisten vaikutustenkin osalta. Sopeutuminen vaatii tämän ymmärtämistä.
Viime gallupissa demareilla oli ihan siedettävä tulos. Politiikka on nykyään kovin henkilöitynyttä ja jakautunutta peruskannattajiin ja liikkuviin äänestäjiin. Sosialidemokraattien kannatusta selittänee se, että Marin lienee erityisesti liikkuvien äänestäjien suosikki. Sosialidemokraatit ovat nyt galluppien kakkospuolue, mutta asema on nyt katkolla.
Gallupien ykköspuolueella kokoomuksella oli aikanaan vaalilause ”Kokoomus on turvallisempi”. Tämä lause saattaa vastata äänestäjien kuvaa puolueesta nytkin ja kokoomus pääsee valitsemaan kumppaninsa seuraavaan hallitukseen. Valinta riippuu pitkälti uskoakseni siitä millaisia vaikutuksia Marinin hallituksen loppumetreillä tehdään ja mitä äänestäjät niistä tuumaavat. Enemmistöhallitukseen varmasti pyritään.
Eiköhän demarit mieli nyt salaa opposition räksyttäjiksi ja vastuun pakoilijaksi.
Marinin asema tässä käy mielenkiintoiseksi. Saattaa hyvinkin olla, että pyrkii päivän politiikasta palkkiovirkaan esim. perinteiseti kierrätettynä jonkin sortin komissaariksi EU: n komissioon.
Marinin tulisi kuitenkin jatkaa pääministerinä vastaten väitteisiin kriisijohtajan kyvyistä. Ensi keväänä se kriisi ja muutos vasta alkaakin ja tällöin monella eri yhteiskunnan segmenteillä. Jos Kokoomus ottaa pääministeryyden, ovat tyhmiä Keskustan jäädessä aivan varmasti nyt oppositioon.
Suurimman puolueen ei välttämättä aina tarvitse olla pääministeripuolue, vaan kirstunvartijan rooli olisi nyt varmasti paras.
Ilmoita asiaton viesti
Valtion budjetin velkakierrettä ei voi enää hallitus sivuuttaa.
https://www.verkkouutiset.fi/a/kuulisin-mielellani-sanna-marinilta-sdpn-keinot-talouden-tasapainottamiseen/#99528ff5
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kokoomuksen-hakkanen-hyokkaa-rajusti-hallitusta-vastaan-suomalaiset-nakevat-etta-tama-politiikka-rapauttaa-hyvinvointiyhteiskunnan/d9cf154c-91b6-4813-9a07-0901ce3a117a
—–
Talouspolitiikan arviointineuvoston suositusta olen pitänyt pitkin vuotta esillä.
Kahden vaalikauden ajan sopeutetaan 0,2-0,4 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Tämä tarkoittaa 600 miljoonan euron – 1,2 miljardin euron vuotuista sopeutusta.
Kysymys on laajalti talous- , työllisyys- ja finanssipolitiikasta sekä hyvinvointipalveluista sekä digitalisaation vaatimista yhteiskunnan rakenteiden uudistamisesta tulevina vuosina. Suomi tarvitsee vaalien jälkeen Naton jäsenyyden kaltaista kansallista yksituumaisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Velkatalkoot ovat välttämättömät koko yhteiskunnan kannalta. Vaikutusten arviointi lyhyellä ja keskipitkällä tähtäimellä on kuitenkin se joka ruokkii politiikkaa. Avoimuus tehtäessä menojen lisäys tai niiden leikkaus esityksiä antaisi kansalaisille paremmin mahdollisuuden arvioida politiikan vaikutuksia omalta kohdalta ja laajemminkin,
Ilmoita asiaton viesti
No, miten tähän velkatalkoisiin istuu Kookomuksen vaatimus miljardin verohelpotukset jotka kohdistuisi jälleen hyvätuloismpien eduksi ja se rahoitettaisiin kuten vv-ministeri Kataisen aikana velkarahalla. Talouden tasapanottamisesta, kun puhutaaan on syytä lopettaa puheet verohelpotuksista keski-ja hyvätuloisille.
Ilmoita asiaton viesti
Arto Granlund
Voe tokkiisa !
Nythän nykyinen hallitus jakaa rahaa kaikille 😀
Ilmoita asiaton viesti
Sen vuoksi tuo talousneuvoston ehdotus parlamentaarisesta ryhmästä
on paikallaan. Näyttää Orpo ja Häkkänen sitä kannattavan.
Ilmoita asiaton viesti
Marinin hallitus säilyttää linjansa ja sortuu helppoihin velkaa velan päälle ratkaisuihin.
Kokoomuksen ja etenkin Orpon ykkösvaihtoehto hallitukseen on vihertaistolaiset.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, samaa mieltä. Orpo on enemmän vasemmalla kuin kuin koko vasemmistoliitto, lisäksi rahan jako eu:n suuntaan jatkuu vähintään yhtä suurena. Persut ei varmaan tule edes hallitusneuvotteluihin kokkareiden kanssa, eli vihertävää rahanjakoa tulee jatkossakin riittämään. Mun mielestä ihan ensimmäinen leikkauskohde olisi ulkomaille jaettavat miljardit, sisältäen myös eu:n kautta jaetut, tämä ei taatusti tule kokoomukselle käymään.
Ilmoita asiaton viesti
Äänestäjät ovat tyytyväisiä Marinin hallitukseen. Ihmiset kokevat hallituksen toimineen vastuullisesti ja suoriutuneen hyvin vaikeissa oloissa. Mitä kokoomus on tarjonnut neljän kriisin aikana. Käyttämään vasaran haarapuolta ruuvin irrottamiseksi.
Orposta ei ole pääministeriksi. On Venäjän valinta kokoomuksen puheenjohtajaksi. Jos kokoomus voittaa vaalit, meillä on Venäjän valitsema pääministeri.
Ilmoita asiaton viesti
24/7 hoivakoteja alettaisiin pistämään jonoon? 15 asukkaan yksiköissä jokainen uusi asukki on todennäköisemmin menehtynyttä enemmän kuormittava .Seuraava vuosi on aina edellistä pahempi.Jo nyt 30% hoivakodeista noudattaa 0.7 mitoitusta.
Ilmoita asiaton viesti