Maskit kiistakapulana

Politiikka etsii aina sytykkeensä. Nyt semmoista ollaan virittämässä kasvomaskeista, ainakin A-studiosta päätellen. Maskigaten takana on se, että tällaisten halpojen suojavarusteiden valmistus ei ole Suomessa ollut kannattavaa. On haluttu teettää ja ostaa Kiinasta. Nyt kotimaista tuotantoa pistetään pystyyn, hidastelun jälkeen. Hidastelusta voi syyttää hallitusta. Maskipuutteen perussyy on vanhempi ja monimutkaisempi.

 

Terveydenhoidossa, hoivakodeissa ja kotihoidossa maskit ovat tarpeen. Puutteista tältäkin osin voi syyttää hallitusta, ainakin korjausliikkeen hitauden osalta. Pitää kuitenkin muistaa, että varoitteluista huolimatta valtion varautumisessa pandemiaan ja ehkä kriisein yleisemminkin on osoittautunut olevan puutteita, jota tämä tai seuraavat hallitukset korjannevat.

 

Maskeja on monenlaisia, mutta ne, joista suurelle yleisölle olisi suunnattu olisivat joko puhtaasti kertakäyttöisiä tai käytön jälkeen pestäviä.

Tulisiko maskipakko säätää vai riittäisivätkö suositukset? Kannatan suosituksia. Harvassa paikassa pakkoa voisi ajatella. Ehkä niihin paikkoihin, joihin väki kokoontuu joukolla pitemmäksi ajaksi yhteen, vaikkapa usein mainituksi viideksitoista minuutiksi. Yleistä maskipakkoa ulkona liikkumiseen tuskin on tarpeen asettaa. Ainakin aikuisväestö osaa varoa kohtaamisia.

 

Yksi asia, josta ei ole puhuttu on kuka lystin maksaa. Jos maski määrätään kaikille pakolliseksi, niin ainoa oikea maksumies on valtio tai oikeastaan veroa maksavat. Jos taas maskin käyttöpakko olisi työnantajan määrättävissä herää kysymys onko kyse työsuojelutoimesta vai pukeutumismääräyksestä. Ne kun ovat eri asioita työmarkkinamielessä. Ravintoloihin maskipakko tuskin soveltuisi. Toimiakseen maskin tulisi peittää koko aika suu ja nenä. Leuan päällä roikottaminen, jota olen nähnyt pilaa sen maskin tarkoituksen.

 

 

Suomalaiset ovat kuuliaisia hallinto alamaisia. Tämä ilmenee siinä, että karanteenin omaisuus on käsitetty karanteeniksi ja sana suositus pakottavan määräyksen synonyymiksi. Niitähän ne eivät ole. Moni yli 70-vuotias on ne kuitenkin sellaisiksi kokenut ja eristäytynyt ehkä turhankin tiivisti.

 

En usko, että maskikysymyksellä vaikutetaan itse pandemian ratkaisemiseen, joten sen poliittisessa hyväksikäytössä kannattaisi olla tarkkana. Maskit ovat sote-alojen ja joidenkin palvelualojen kysymys, muuten ne ovat mielialojen hoitamista, joka sekin poliittisesti tärkeää. Siksi oppositio iskee, kuten sen tehtävä on. Marinin hallituksen heikkous on siinä, että aina ei ole selvää mikä sen ohjeet tulisi soveltaa käytäntöön ja joskus tuntuu siltä, että hallinon kartta olisi hukassa ja puhelinluettelo puuttuisi.

 

 

 

jaga

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva maltillinen federalisti. Olen lupautunut Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu