Meidän puolustajamme Libyan aavikolle?

Berliinissä käydään tänään neuvotteluja rauhan saavuttamiseksi Libyaan. Konflikti Libyassa on harvinaisen sotkuinen ja siihen osallistuvien tai mukaan joutuneiden motiivit ovat monenlaiset. Mukana on kilpailua energiasta, haluja vahvistaa omia geopoliittisia asemia, uskonnollista fanatismia, siirtolaisvirtojen hallintapyrkimyksiä ja heimoriitoja jne.

 

Euroopassa Libyasta on viime aikoina keskusteltu lähinnä liittyen siirtolaisvirtojen hallintapyrkimyksiin, mutta kyllä minkä vallan vaikutuspiiriin Välimeren eteläranta kuuluu ei ole unionille ihan ongelmaton asia. Energiallakin on oma merkityksensä.

 

Euroopan unionin korkea edustaja Josep Borrell on ehdottanut Euroopan unionin joukkojen käyttämistä aselevon ylläpitäjinä https://www.verkkouutiset.fi/ulkosuhdejohtaja-ehdottaa-eu-joukkoja-libyaan/

Borellin ehdotuksesta ulkoministerit keskustelevat maanantaina.

 

Suomikin on mukana EU:n valmiusjoukoissa, joita ei ole koskaan käytetty. Jos Berliinissä saadaan aikaan aselepo Libyaan Borellin ajatus saa merkitystä olettaen, että Libyan kaksi pääosapuolta unionin joukot hyväksyvät ja unionimaista löytyy halua joukkojen käyttämiseen. Tästä voi tulla vakava testi EU:n arvovallalle jatkossa. Ilman kykyä osoittaa myös sotilaallista kykyä ei nykyisessä maailmassa paljon sananvaltaa ole.

 

Unionin joukkojen saaminen liikkeelle voi olla hankalaa ei käytännön vaan poliittisista syistä. Esim. Saksa potee edelleen omantunnon arkuutta, ja Libyaan lähtö voi olla sisäpoliittisesti hankalaa. Entä sitten Suomi, voi olla, että mukaan lähtö muuttuisi meilläkin sisäpolitiikaksi. Uskottavuudella on hintansa.

jaga

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu