MeToo tuli politiikkaan

MeToo tuli politiikkaan

Sukupuoliperusteinen häirintä sopimattomasta käytöksestä aina rikoksiin asti on jo vuosia ollut esillä. Suomalaista poliittisen elämän ja siitä kirjoittavan lehdistön osalta näiden asioiden tiimoilta on vallinnut viime vuosina omanlaisensa ”omerta”, vaikenemisen laki.  Ongelma sinänsä ei koske vain politiikkaa, vaan on syvällä suomalaisessa käyttäytymiskulttuurissa ja sitä esiintyy lähes kaikilla elämänaloilla.

 

MeToo näkökulmasta Rydmanin ja Suomelan tapaukset ovat osa samaa ilmiötä. Onko tapahtunut rikoksia vai pelkkää nykyisin sopimattomana pidettävää käytöstä. Poliisi ratkaisee, ylittyykö tutkintakynnys ja seuraavaksi syytäjälaitoksen syytekynnys. Molemmat kynnykset lienevät tämän tyyppisissä asioissa korkeat. Paineisessa tilanteessa kynnysratkaisuja jouduttanee tekemään.

 

Politiikkaa osalta tavat saattavat MeToo mielessä siistiä hetkeksi. Rydman on eronnut niistä poliittisesta ryhmästään, Kokoomuksen eduskuntaryhmästä ja valtuustoryhmästä ja niistä tehtävistä, joihin ryhmä on hänet valinnut. Erot voivat jäädä tilapäisiksi. Poliittisesti Rydman ei ole kuollut, vaan on jonkunlaisessa välitilassa. Ratkaisevaa hänen kohdaltaan on tuleeko syyte vai ei ja sitten, miten Helsingin Kokoomuksen piirikokous häneen suhtautuu. Rydmanin asia on Kokoomukselle mainehaitta, siitä ei päästä yli eikä ympäri.

 

Kokoomuksen osalta puoluejohto on saanut moitteita hitaudesta Rydmanin osalta. Minusta syyte on kohtuuton. Eduskuntaryhmä kokoontui nopeasti ja puoluejohto sai Rydmanin tekemään nopeasti oman puolueen ja varmasti itsensäkin kannalta oikean liikkeen. Kokoomus on näissä asioissa ollut ennenkin kova, ulkoministeri joutui eroamaan, kun ei pysynyt sovituissa käytösrajoissa. Se on jonkunlainen näyttö. Tapaus opettaa, että puolueiden ja yleensä työyhteisöjen on osattava sopeutua yhteiskuntamoraalin muutoksiin ihan perusasioissakin jatkuvasti.

 

Suomelan asia on MeToo asiana ymmärrettävä, mutta ei samaa luokkaa kuin toinen meneillään oleva draama. ”Carpe diem”- julkisuus on hyvä keino nostaa omaa asiaansa ja profiiliaan esille. Eduskunta on työpaikka ja Suomela on oikealla asialla.

 

0
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu