Mihin suuntaan politiikan virta on viemässä?
Kuplissa kuhistaan
Tämän aamuinen Lasse Lehtisen varoitus Demokraatissa https://demokraatti.fi/lasse-lehtinen-varo-vasemman-laidan-lumoa-sdp saa ajattelemaan laajemminkin punavihreän kuplan poliittista mielekkyyttä ja sen keskinäistä kilpailutilannetta. Lehtisen ajatukset ja niiden kommentit kyseisen puolueen sisältä ovat mielenkiintoisia.
Vasemmistoliitto saa uuden puheenjohtajan Minja Koskelan, joka lienee samanlainen täky Li Andersson niille nuorehkoille vasemmistoon taipuville äänestäjäryhmille, jota pragmaattisuuteen haikaileva, mutta ehkä setämäinen Antti Lindtman ei tavoita. Hyvinvointivaltiossa on äänestäjäryhmiä, jotka äänestävät mieluimmin niitä, jotka pitävät esillä enemmän ihanteita kuin pragmaattisuutta. Tällaisia äänestäjiä löytyy toki myös oikealta.
Epäilen, että Vasemmistoliiton paine Minja Koskelan myötä osuu pahemmin vihreisiin kuin demareihin, jotka lienevät perusäänestäjäkunnaltaan konservatiivisempaa porukkaa verrattuna vihreisiin.
Jos Vasemmistoliitto saavuttaa henkisen johtoaseman nykyisen punavihreän kuplan sisällä se johtamaan blokkien sementoitumiseen ja pitkään oppositioon punavihreille. Politiikan mielenkiintoisimmat kamppailut tultaisiin käymään keskustaoikeiston ja laitaoikeiston välillä. Pieniä väreitä tällaisesta on jo ilmassa ja epäilen niiden lisääntyvän vaalikauden loppua kohti.
Olisi toivottavaa, että sisäpolitiikkaan ei siihenkään muodostuisi pitkäkestoisia kuplia ulko-ja turvallisuuspolitiikasta puhumattakaan.
Blogia kirjoittaessani uutisiin ilmestyi Vasemmistoliiton puheenjohtajakisaan uusi nimi kansanedustaja Laura Meriluoto https://yle.fi/a/74-20105735
Ilmoita asiaton viesti
Meriluodon ehdokkuus vaikuttaa enemmänkin muodollisuudelta – siinä mielessä että vaaleissa muodollisesti olisi jo käytännössä valitulle Minja Koskelalle vaihtoehto.
Ilmoita asiaton viesti
No oikeaan suuntaanhan se vie.
Ilmoita asiaton viesti
Lasse Lehtinen jatkaa kannanottojan SDP:stä.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000010564561.html
——–
SDP:n eduskuntaryhmän kokouksessa viime viikolla oli
puheet sellaisia, mistä Lasse Lahtinen toistuvasti varoittaa:
SDP syyttää pääministeri Orpon hallitusta velanotosta ja vastustaa kaikkea menojen leikkaamista sekä tarvittavia uudistuksia.
PM Orpo MT:sa
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uutiset/a9299e1f-89fa-4471-86e6-a95306e81223
Ilmoita asiaton viesti
Lehtinen on kyllä mielenkiintoinen henkilö.
Ilmoita asiaton viesti
Lehtinen, niin mainio historiotsija ja kirjailia kuin onkin, ei hänen ajatuksillaan suurta kannatusta Sdp:a ole. Lehtinen mielellään vetoaa Tanneriin, unohtamatta, että nyt eletään eri aikakautta. Itse arvostan Tanneria yhtenä suurimpana sosialidemokrattina ja minulla oli 14-vuotiaana tilaisuus kuulla hänen viimeinen puheenvuoronsa eroneena puh.johtajana -63 pidetyssä puoluekokouksessa, olin Nuoret Kotkat, Sdp:n varhaisnuorisojärjestön jäsenä tuolla mukana.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä sitä piilokannatusta löytyy enemmän kuin julkituotua.
Lehtinen joutui jo varhain kansanedustajana puolueensa johdon, tuolloin erityisesti Kalevi Sorsan epäsuosioon.
Miehen, joka vastusti Sorsaa 1970-80 -luvuilla, piti olla rohkea – rohkeutta ei Lehtiseltä ole koskaan puuttunut.
Rinnastan Lehtisen sdp:n ns. asevelisosialisteihin. Tanner kuuluu tietysti itseoikeutetusti tämän ajattelutavan johtohenkilöihin.
Tanner on Suomen itsenäisyyden merkkihenkilöitä, Rytin, Mannerheimin ja Paasikiven ohella.
Olen tavannut Lehtisen kaksi kertaa, vaikka tuskin hän minua muistaisi. Osallistuin Euroklubin tilaisuuteen 90-luvun loppupuolella, Lehtinen veti klubia, jonka keskeisiä tavoitteita oli Suomen Nato-jäsenyys.
Toisen kerran istuin Lehtisen vieressä sporassa muutaman pysäkin välin 2000-luvun alkupuolella. Lehtinen oli käymässä Brysselistä, hän oli meppi tuohon aikaan. Juttelimme niitänäitä.
Lasse Lehtinen: mediamies, asiamies, showmies, sharmööri, ajattelija, esiintyjä, kirjailija.
Ilmoita asiaton viesti
Olen äänestänyt häntä EU-vaalissa.
Ilmoita asiaton viesti