Mikäpä tuon selittäisi?

Mikäpä tuon selittäisi?

Ylen julkaisemassa mielipidetutkimuksessa yllättää lähinnä perussuomalaisten kannatuksen kasvu. https://yle.fi/uutiset/3-11054082

Tarjoan syyksi muutosvastarintaa. Muutosvastarinta kohdistuu sellaisiinkin asioihin, joita on vaikea pitää kovin poliittisina, ellei usko siihen, että kaikki on poliittista.

Meitä kasvattavat tahot media, tutkimuslaitokset, kulttuurivaikuttajat ja lapsemme vaativat meitä muutokseen. Enää kaikkia sanoja ei saa käyttää, enää ei saisi olla tai ainakaan ilmaista ennakkoluulojaan, pitäisi valita ruokansa ei maun, vaan ilmastovaikutusten perusteella, pitäisi suostua käyttämään joukkoliikennettä tai sähköautoa sielläkin, missä ei ole joukkoliikennettä tai latauspisteitä jne. Epäilen, että jopa sellainenkin asia kuin tasa-arvon edistyminen koetaan osan miehistä keskuudessa oman suhteellisen aseman heikkenemisenä. Pidän mahdollisena, että kuvatun kaltaiset ovat luoneet pohjaa perussuomalaisten kannatuksen kasvulle.

Kokoomuksella ei edellä luetelluissa asioissa juuri näkyvää profiilia ole, joitakin yksittäisiä kansanedustajia lukuun ottamatta. Kokoomus on taloudellisen vakauden puolue ja kansallisen sivistyksen, joka on valmis ottamaan vastaan ulkoa tulevia vaikutteita ilman korostunutta muutosvastarintaa. Perinteiden lisäksi pidän luetteloimiani syitä kokoomuksen kannatuksen vakauteen, mutta myös sen nykyiseen pysähtyneisyyteen,

Vihreät edustavat modernia angstia (ahdistusta). Ilmastonmuutos, nuorten lisääntyvä epävarmuus työmarkkina-asemastaan myös jatkossa, koettu puute tasa-arvon toteutumisessa jne. Arjen asiat, mutta täysin päinvastaiselta tulokulmalta kuin perussuomalaisilla ovat ruokkineet puolueen kannatukseltaan kolmanneksi suurimmaksi. Vihreät ovat kuitenkin se puolue, jolla hallituksessa ole on vaikeinta. Tulos tai ulos, voi olla heidän kenttänsä perusvaatimus.

Sosialidemokraatit ovat kadottamassa kontaktejaan lattiatasoon. Puolue on pitkään nojannut maineeseen sosiaalisen tasa-arvon vahvistajana. Jo pitkään on ollut selvää ja se näkyy nuorten kannatuksen vähäisyytenä, että puolue koetaan asemansa vakiinnuttaneen väen työväenpuolueena. Työmarkkinoilta kannatuksen kasvun odottaminen voi olla petollista varsinkin, jos siellä lähdetään taistojen tielle, jossa perinteiset voittajat ovat vientialojen miehet. Ehkä uskollinen, mutta vähenevä porukka.

Keskusta on uuden puheenjohtajansa kaudella pyrkinyt profiloitumaan yhä selvemmin edunvalvonta ja aluepuolueena. Perussuomalaiset ovat pahin kilpailija juuri keskustalla. Nyt kansaa puhuttavat kysymykset ovat juuri sellaisia, jota kiinnostavat todennäköisesti poliittisen valinnan avaimina juuri näiden puolueiden kannattajia.

 

 

 

jaga

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva maltillinen federalisti. Olen lupautunut Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu