Millainen presidentti tarvitaan?

Tarvitsemme ennen kaikkea presidentin, joka palvelee parhaiten Bidenin jälkeisessä ajassa. Realistit tuskin odottavat, että Bidenin aika jatkuisi enää pitkään. Ei ehkä ehdokkaaksikaan asti.

Jos Yhdysvaltain presidentiksi valitaan demokraatti, niin se lienee helpotus, ei ainoastaan Suomelle vaan muullekin läntiselle maailmalle ja sellaisen presidentin kanssa meidän kärkiehdokkaillamme ei taitaisi olla huolen häivääkään.

Mutta entä, jos Yhdysvaltain presidentiksi valittaisiin republikaani. Nyt esillä olevista ehdokkaista Niki Haley lienee ainoa, jonka valinta ei suurempaa huolta aiheuttaisi. Trumpista on kokemusta ja hänen valintansa toisi jännitystä elämään koko läntisessä maailmassa. Ron DeSantis lienee osittain kirjoittamaton lehti USA:n liittolaisten kannalta.

Varmuuden vuoksi kahden välinen puolustussopimus Yhdysvaltain kanssa olisi syytä saada aikaan ennen kuin siellä valta vaihtuu. Asia ei kuitenkaan vain meistä kiinni, mutta yrittää kannattaa.

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ulkopolitiikka tuskin näyttelee pääosaa. Kiina saattaa olla se, joka suurta äänestäjämassaa kiinnostaa ja sekin ensi sijassa taloudellisena kilpailijana. Arvoilla on niilläkin ehkä suurempi painoarvo Valloissa, kuin meillä monessakin mielessä maallistuneessa läntisessä Euroopassa.

Oli meillä sitten kuinka vahvoja mielipiteitä tahansa, Yhdysvaltain valituksi tulevasta presidentistä, tulevan presidenttimme on tultava hänen ja myös valittavan kongressin kanssa toimeen.

Olemme nyt Naton jäsenmaa, pieni sellainen,  pitkällä itärajalla. Ei ole samantekevää millainen mies tai nainen ulkopolitiikkaamme ohjastaa ja suhteita Yhdysvaltoihin ylläpitää.

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu