Millaisen hallituksen Saksa saa?

Saksan vaaleissa yksi asia on varma. Merkel jatkaa kanslerina usea kuukauden ajan, kunnes uusi liittohallitus saadaan pystyyn. Kuka voittaa, minun ei niin puolueeton veikkaus on, että CDU/CSU kaikesta huolimatta säilyttää suurimman puolueen asemansa. Sitä uhkaa lähinnä se, että ääniä valuu Vapaille demokraateille (FDP) Saksan vaalitavasta johtuen, jossa äänestetään erikseen henkilöä ja puoluetta. Äänen antamista varmuuden vuoksi vasemmiston torjumiseksi Vapaille demokraateille on ollut aiemminkin käytössä.

Vaalien kakkoseksi ja mahdollisesti ykköseksikin tulevat sosialidemokraatit. Puolue koetaan Saksassa toisena poliittista vakautta edustavana puolueena unionipuolueiden lisäksi. Puolueen kansleriehdokkaana on oikeistodemari, joka saattaa auttaa puolueen ykköseksi, mutta epäilen.

Muut vaaleissa todennäköisesti liittopäiville pääsevät puolueet edustaisivat todellista muutosta, ainakin niistä syntyneen mielikuvan muodossa.

Vaaleissa kolmanneksi todennäköisesti tulevat Vihreät, jotka joutuvat miettimään mitkä ovat kumppanit, jotka suostuisivat vihreiden kanssa toteuttamaan edes osan vihreiden kannattajien tavoitteista. Muiden kannalta vihreät voivat olla epävarma hallituskumppani, jos sen tavoitteet eivät edisty tarpeeksi nopeasti.

Neljänneksi taitaa tulla Vaihtoehto Saksalle (AfD), joka lienee ainoa liitopäiville pääsevistä puolueista, joka ei muista parlamenttiin pääsevistä puolueista löydä ystävää. En usko, että ääripuolue pääsi saamaan asemaan vaikuttamaan kuin Tanskassa, jossa demarihallitus on sen panttivanki. Enemmin näen Suomen Perussuomalaisilla olevan mahdollisuuksia päästä valtaan meillä, kuin saksalailla aateveljillään Euroopan parlamentissa.

Vapaat demokraatit, jotka saanevat viidennen sijan, ovat puolue, joka on verrattavissa kokoomuksen yrittäjäsiiven kiivaimpaan laitaan markkinaliberalismissaan. CDU/CSU:n ollessa sosiaalisen markkinatalouden puolue.

Linke jäänee pienimmäksi liitopäiville pääseväksi puolueeksi. Se on Itä-Saksan kommunistien ja vasemmistodemareiden yhteenliittymä, joko yltää liittohallitukseen vain, jos demarit voittavat ja valitsevat meidän Marinin hallituksen kaltaisen ratkaisun.

Sitten se liittokansleri. Liitokansleriksi valitaan henkilö, josta liittohallitukseen tulevat puolueet pääsevät yksimielisyyteen.

Mielestäni todennäköisimmät liittohallitusvaihtoehdot ovat CDU/CSU + SPD ja Vihreät tai FDP sekä vähemmän todennäköinen CDU/CSU+ Vihreät ja FDP. SPD Vihreät+ Linke koalition mahdollisuuteen en usko, ellei FDP ota suomalaisen Keskustan roolia.

0
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu