Mitä Putin Lukashenkalta voi vielä ottaa?

Vladimir Putinin ja Aljaksandr Lukashenkan kohtaavat Pietarissa. Tilaisuus on mielenkiintoinen. Vaikka Ukraina on kaikkien turvallisuuspolitiikasta kiinnostuneiden huulilla, se mitä tapahtuu Valko – Venäjälle on jo nyt todellisuutta. Valko – Venäjä on siinä määrin Venäjän otteessa, että käynnissä oleva prosessi muistuttaa kuristajakäärmeen ja saaliin suhdetta. Puuttuu vain, että lopullinen sulautuminen osaksi imperiumia Valko – Venäjän osalta tapahtuu. Kyse on enää lähes muodollisuudesta. Ehkä piankin näemme Lukashenkan kiipeävän Duuman puhujapönttöön pyytämään lupaa palata Äiti- Venäjän syliin.

Valko-Venäjällä on jo isännän sotavoimia, mutta jos sulautuminen tapahtuu, merkitsee se Venäjän etenemistä yhä mittavammin EU:n ja Naton rajoille ja pakottaa mieluusti puolustuksestaan säästävät eurooppalaiset ihan uusiin investointeihin ja mahdollisesti myös uusiin tulevaisuuden skenaarioihin.

Toisin kuin Ukrainan osalta Valko – Venäjän kohtaloon lännessä taidetaan jo nyt suhtautua sellaisena ikävänä ”tapahtuneena tosiasiana”. Venäjä toki ottaa riskin. jos se nielaisee Valko – Venäjän sillä tuommoisella liikkeellä tuskin on valkovenäläisten keskuudessa enemmistön kannatusta. Ehkäpä nykyinen asetelma, jossa Putin on suurkuningas ja Lukashenka hänen satraappinsa nauttien rajoitettua sisäistä autonomiaa on Venäjälle riskittömämpää.

Ukrainan tilanteessa tuskin muutosta tapahtuu. Pakkasukon asianajajaksi lupautunut Putin tuskin määrää joukkojaan jatkamaan hyökkäystään ennen kuin venäläisten pyhät on vietetty, ehkä ei silloinkaan.

Tammikuun kymmenentenä alkavissa neuvotteluissa nähdään, lähteekö länsi ostamaan rauhaa ja kenen kustannuksella.

Toivottavasti ei ainakaan nähdä Münchenin sopimuksen kaltaista sopimusta puhumattakaan Ribbentrop – paktin lisäpöytäkirjan uudesta versiosta.

Minusta natokeskustelua tulee jatkaa. Se on olennainen osa turvallisuuspoliittista viestintäämme. Keskustelua vaientamaan pyrkivät äänet ovat viestejä menneestä maailmasta.

 

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu