Miten vastata hybridivaikuttamiseen?

Hybridivaikuttamista on monenlaista, mutta selvyyden vuoksi pari esimerkkiä Valko-Venäjän pakolaisten ja siirtolaisten hyväksikäyttö ja Venäjän raakapuun tuonnin vaikeuttaminen. Miten näihin pitäisi vastata vai pitäisikö vastata olenkaan? Riippuuko vastaaminen siitä kuka vaikeuksia aiheuttaa?

 

Hybrivaikuttamisen osalta ongelma on siinä, että vastaamiseen sisältyy eskaloitumisen vaara hybridisodaksi jne. Jo sananvalinta onko kyse hybridivaikuttamisesta vai hybridisodasta on tärkeää. Raakapuuntuonnin osalta Ilta-Sanomat puhuu pääkirjoituksessaan hybridivaikuttamisesta  https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000008351543.html . Valko-Venäjän toimia tavataan usein kutsua hybridisodaksi esim. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008237243.html

 

Raakapuuntuonti ongelmiin tuskin vastataan mitenkään, jos nyt ei muutamaa puhelua Moskovaan pidetä vastauksena. Hyvä niin, jos Venäjä haluaa pitää raakapuunsa, niin ostajien on tyydyttävä siihen, että Venäjän kaupassa on poliittiset riskinsä, jotka historiansaatossa ovat ennenkin pakottaneet puunjalostusteollisuuttamme mukautumaan ja uudistumaan.

 

Valko-Venäjän suhteen, toisin kuin Venäjän, on syytä odottaa koko unionin yhteisiä toimia. Pakolaiset ja siirtolaiset ovat Euroopan unionin jäsenmaissa sisäpoliittinen taistelukysymys ja siksi Valko-Venäjä tuntuva rankaiseminen näyttää todennäköiseltä esim. lentokieltojen muodossa. Toimi, joka valitaan, on joka tapauksessa sellainen, joka tuntuu myös Minskissä.

 

Euroopan unionin tulisi kyetä päättämään onko se halukas toimimaan jäsentensä yhteisenä puolustajana hybridivaikuttamisen ja hybridisodankäynnin osalta. Olisiko hybridivaikuttamisisku yhteen jäsenmaahan isku myös koko unionia vastaan vai jätetäänkö reagointi kullekin jäsenmaalle omien voimien ja harkinnan varaan.

 

+4
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu