Natopolitiikkaa

Suomi on ollut vuoden verran Naton jäsen. Syy miksi Natoon liityimme, on edelleen akuutti.  Ukrainan avustaminen on nyt solmitun kahden välisen turvallisuussopimuksen johdosta osaltamme vakiintumassa. Maallamme on Naton jäsenyyden lisäksi myös lukuisia muita turvallisuussopimuksia, joista USA:n kanssa neuvoteltu on merkittävin, mutta eivät muutkaan kahden väliset tai monenväliset maitten välillä solmitut sopimukset ole vähämerkityksellisiä. Politiikan seuraajille turvallisuuspolitiikassa on paljon kiinnostavaa seurattavaa.

 

Vaikka Venäjä onkin se pääongelma, Natossa varaudutaan jo Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeiseen a1kaan. Ukrainan tuen siirto Yhdysvaltojen vetovastuulta puolustusliitolle on osa varautumista arvaamattoman Trumpin varalta, jota nyt suunniteltu 100 miljardin aseapupakettisuunnitelma käytännössä tarkoittaisi.

 

Bensan hinnan nousun kuvaaminen oheisvahingoksi sodassa osoittaa, että Yhdysvaltain presidentinvaalit on meilläkin ainakin uuden presidenttimme osalta huomioitu. Yhdysvaltain nykyinen presidentti Biden on vastustanut Ukrainan iskuja Venäjän öljynjalostamoihin, koska bensan kallistuminen Yhdysvalloissa voisi vaikuttaa hänen kannatukseensa. Näin olen ainakin nähdyn väitettävän.

 

Mitä meiltä voisi odottaa ja mitä voisimme tehdä Naton jäseninä. Olisi tärkeää, että mahdollisimman monelle asepalvelus mahdollistuisi sekä fyysisenä että henkisenä suorituksena. Tältä osin korjattavaa tuntuu olevan. Korjaukseen tarvitaan muitakin toimijoita kuin vain puolustusvoimia ja yhteiskuntamme kokonaispäivittämistä tähän maailmanaikaan.

 

Puolustustarvikkeiden tuotannon lisääminen ja uusien tuotteiden kehittäminen on tavoiteltavaa ja tässä yhteistyö kumppaneidemme kanssa on välttämätöntä, mutta myös yhteiskuntamme taloudellista panostusta turvallisuuden takaamiseen on lisättävä.

PS

Olemme jääräpäinen kansa, mutta lopulta järki otetaan käteen. Siitä voi onnitella myös lakonsa päättävää SAK:ta suomalakisen yhteiskunnan ja parlamentarismin ohella.

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu