Nyt puolueiden kentillä alkaa tuumailu

Viimeisin puolueiden kannatusmittaus pistää puolueiden kenttäväen miettimään. Vihreillä on ongelma ulkoministerinsä suhteen. Nopea ero olisi taannut Pekka Haavistolle rehdin miehen maineen presidentinvaaleissa. Nyt hän on puolueelleen rasite. Jos hän nyt eroaisi, se koettaisiin luovuttamisena, joka luettaisiin heikkouden merkiksi. Keskusta hyökkää vihreiden kimppuun tietäen näin miellyttävänsä peruskannattajakuntaansa, jopa siinä määrin, että demareiden peesaaminen välillä unohtuu.

Kokoomus taas kärsii perinteisestä ongelmastaan siitä, kuinka oikealla sen tulisi oikeastaan olla. Tämä ongelma on ilmaantunut aina kun oikeistoon on ilmestynyt uusi tuoreelta tuntuva ja jollain tavoin radikaali puolue IKL, Perustuslailliset, Nuorsuomalaiset ja nyt Perussuomalaiset. Sivistys- ja sosiaalisiivet puolueessa näitä vierovat, mutta puolueen kannattajakunnassa on paljon sellaisiakin, jota näkisivät mieluimmin puolueen arvokonservatiivisena yrittäjäpuolueena hiukan ”trumpimaisin” teemoin.

Perussuomalaiset menestyivät, mutta vaikka menestys jatkuisikin, johtaisiko se perussuomaiseen politiikkaan seuraavassa hallituksessa tai edes hallitukseen. Perussuomalaisten suurin ongelma on suhtautuminen maahanmuuttoon ja Euroopan unioniin. Semmoista hallitusta tuskin syntyy, jossa perussuomalaiset eivät joutuisi luopumaan omimmistaan tavoitteista hallitusohjelmaa laadittaessa. Hyvä vaalitulos päästää vallan porteille, mutta se ei vielä riitä.

Edellinen perussuomalaisten hallitusvierailu kiristyksineen aiheutti sen, että maahan on syntynyt paperittomien parvi häpeäksemme. Tästä voi toki osavastuuta jakaa muillekin hallitukseen osallistuneille.

Perinteisellä vasemmistolla näyttää mielipidetiedustelun mukaan menevän hyvin. Epäilen kuitenkin, ettei edes korona pelasta demareita eläkeputken uhraamisesta työttömyyden kasvaessa. Vasemmistoliitto näyttää hyödyntävän tilanteen. Perinteinen SKP näyttää sekin saaneen taas riittävästi kannattajakortteja päästäkseen puoluerekisteriin. Saas nähdä millaista aktivistien kadulla istuntaa senkin toimesta sikiää.

Tässä viimeisin puolueiden kannatusmittaus Vihreiden kannatus painui alle kymmenen prosentin, mikä on viimeksi nähty kesällä 2015 – Politiikka | HS.fi

 

jaga

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva maltillinen federalisti. Olen lupautunut Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu