Ohisalo ja Valtonen tiennäyttäjinä?

 

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalon ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtosen julkaisivat yhteinen mielipidekirjoituksen sosiaalietujemme jakotapaa koskevan mielipidekirjoituksen https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008974567.html . Ilahduttavin piirre kirjoituksessa on, että siinä tunnistetaan etenevä muutos ihmisten valinnoissa ja ehkä keskeisimmin työelämässä.

 

Kahden eri puolueita edustavan poliitikon tällainen yhteinen esiintyminen on niin poikkeuksellista, että se houkuttelee spekuloimaan puolueiden yhteistyöstä vastaisuudessa. Kokoomusta ja vihreitä yhdistää äänestäjäkunnassa nuori koulutettu äänestäjäkunta yhteiskunnassa, jossa tarjolla on yhä enemmän vai lyhytaikaisia työsuhteita ja mahdollisuuksia yksinyrittämiseen. Nykyinen sosiaaliturvamme on byrokraattinen, monimutkainen ja osin nöyryyttäväksi koettu. Uudistaa sitä täytyy.

 

Ohisalon tai Valtosen esittämät vaihtoehdot eivät varmaan sellaisen kumpikaan toteudu, mutta ne antavat suuntaa ja kertovat tahdon suunnasta näissä puolueissa.

 

Kokoomuksen osalta Valtosen esiintulo on tärkeää. Puolueen kannatus on nyt korkea, mutta sosiaalipoliittiset uudistusehdotukset, joilla parannettaisiin sosiaalipolitiikan toimivuutta ja täytettäisiin sen sudenkuoppia ovat jääneet piiloon. Sosiaalipolitiikan uudistaminen on epäilemättä tärkein sisäpoliittinen uudistamishanke, joka on vireillä ja toivottavasti kyetään toteuttamaan seuraavalla vaalikaudella.

 

Laajemmin kannattaa huomata, että Kokoomusta ja vihreitä aiemmin erottaneet isot asiat Nato ja ydinvoima ovat poistuneet. Ilmastokysymys ei sekään ole ylivoimainen este yhteistyölle. Kokoomus ja vihreät eivät ole eturyhmäpuolueita samassa mitassa kuin jotkut toiset.

 

Hallitusta ei Suomessa perusteta pelkästään Kokoomuksen ja vihreiden varaan, mutta epäilemättä nämä kaksi puoluetta voisivat mahtua samaan hallitukseen.

+5
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu