Oikeansuuntaista, mutta riittämätöntä

Eilen saatiin kuulla ensivuoden budjetista ja saatiin puolustusselonteko. Puolustusselonteko on näistä pitkällä tähtäimellä painavampi paperi. Valtion budjetin ja merkitys taloutemme kehitykselle menettänyt merkitystään suhteessa globaaliin talouskehitykseen. Silti on eri eturyhmille tärkeä paperi, jossa kansaa jaetaan voittajiin ja häviäjiin, tosin aika pienessä mitassa.

 

Puolustusselonteko on saatu. Hyvä, mutta kysyisin, miten avaruuspuolustus aiotaan hoitaa, entä kyberhyökkäyksiin vastaaminen? Vaikka selonteossa näytetään ottavan huomioon muutkin kuin suoraan Suomeen kohdistuvat uhat, puuttuu johtopäätös, ettei puolustus onnistu ilman liittolaisia. Erilaisten välipuheiden sijaan suunnaksi tulisi ottaa Nato.

 

Kyberhyökkäyksiin vastaaminen diplomaatteja karkottamalla ja hyökkääjän nimen paljastamalla ei kasvateta kynnystä estää kyberhyökkäys. Naton viides pykälä on sitten jo ihan eri asia. Kyberhyökkäykset ja hybridisodankäynti ei useinkaan yksittäisen valtion asia vaan saattaa koskettaa useiden maiden turvallisuutta. EU:n yhteisen puolustuspolitiikan kehittäminen on pahasti kesken eikä se näytä kaikenkattavaksi ja tehokkaaksi koskaan muodostuvankaan ilman natokytkentää.

 

Hallituksen tulo- ja menoarvioesitystä voi luonnehtia kansantalouden kannalta kosmeettiseksi. Oli siinä jotain hyvää esim. opiskelijoiden osalta. Oppositio sitä jo kiitteli eikä ihme, sillä omalla erityisellä tavallaan opintotuen kasvattamisesta tuki kasvoi vastikkeellisen sosiaaliturvan muodossa.

 

Päähuomion saa ilmastokinastelu. Politiikassa tärkeää on se millainen mielikuva budjettineuvotteluista jää. Vihreiden osalta kyseessä oli selvä tappio. Mikään ei takaa, että tehokkaanpai ilmastotoimia löytyy kuin pikkainen veronalennus sähköauton hankintahinnassa.

Tiedemiesten vetäminen mukaan poliittisen päätöksen erotuomariksi tuntuu hienolta, mutta luulisi jo koronan poliitikoille opettaneen, että yksimielisyys ei ole tiedeyhteisön leimallinen piirre. Kyllä keskusta löytää sopivia bensapumpunpuolustajia tiedeyhteisöstä. Tarjolla on sekin argumentti, että jospa odotettaisiin vetyä.

Keskusta leimautui ilmastokiistassa vanhoilliseksi puolueeksi. Ainakin on syytä olettaa ilmastonmuutoksesta huolestuneiden ajattelevan. Sellaisia ihmisiä taitaa olla yhä enemmän myös keskustan tukialueilla. Pyrrhoksen voitto ehkä, paitsi persujen torjuntamielessä

+1
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu