Omistajaohjaamattomuutta

Ministeri Tytti Tuppurainen on oikeutetusti huolissaan valtioenemmistöistä Fortumin epäonnistuneesta Uniper- sijoituksesta. Syyn epäonnistuneesta sijoituksesta hän kaataa Fortumin silloisen johdon niskaan. Ymmärrän hyvin, ettei ole järkevää, että enemmistö osakkaan ei tule sotkeutua operatiiviseen toimintaan, mutta Fortumin merkityksen huomioon ottaen omistajaohjauksen vastuuta ei voi kokonaan mitätöidä.

 

Fortum osti Uniperin enemmistön 2020. Vuoden 2019 puolivälistä alkaen omistajaohjauksesta on vastannut sosialidemokraattinen ministeri. Osavastuuta olisi tarjolla. Olisin yllättynyt, jos Saksan demarijohtoinen hallitus auttaisi suomalaisia pelkästään siksi, että meilläkin hallitusta johtaa sosialidemokraatti. Saa nähdä miten sijoituksille käy, itse epäilen meiltä haluttavan lisäpanostusta ongelmissa olevaan yhtiöön.

 

Fortumin yrityshistoria 2000 luvulla tuntuu seikkailukirjalta. Ensin sijoitettiin Venäjälle 2008, sitten 2015 Hanhikiveen ja sitten 2020 Uniperiin. Venäjä hyökkäsi Georgiaan 2008, Ukrainan sota käynnistyi 2014 ja NordStream 2 oli hyvässä vauhdissa 2020. Viimeksi mainittu oli pääministerimme mukaan vain ympäristöasia. Venäjään liittyvää maariskiä kieltäydyttiin näkemästä, tässä sitä nyt ollaan.

 

Suomi on niin pieni maa, että sen poliittinen ja taloudellinen eliitti elää symbioottisessa suhteessa. Kun syyllisiä Fortumin tapahtumiin etsitään heitä löytyy. taaksepäin katsottaessa, poliittiselta puolelta muistakin kuin sosialidemokraateista. Suomettumisen häntä on pitkä ja näiden sijoittamisseikkailujen aikaiset asiaan liittyvät poliitikot kasvoivat syvimmän suomettumisen aikoihin. Moni sijoituksista Fortumissa päättäneistä oli samaa lajia,

+2
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu