Otetaanko Nürnbergistä mallia?

Keskusteluun ovat nousseet sotarikokset, jota Venäjän hyökkäyssodan kuluessa on tapahtunut puolin ja toisin, kuten sodissa yleensä. Linkissä luettelo mistä on puhe https://www.minilex.fi/a/rikoslaki-ja-sotarikos

 

Toisen maailmansodan päättymisen jälkeen pidettiin voittajien toimesta sotarikosoikeudenkäynti. jossa tuomion saivat myös joukko hävinneen osapuolen poliitikkoja. Tämä oli uutta ja tuskin tulee Ukrainassa käyttävän sodan päättyessä toteutumaan, vaikka hyökkäyssodasta on kysymys.

 

Nürnbergin oikeudenkäynnin mahdollisti se, että Saksa antautui. Tuskinpa sen paremmin Venäjä kuin Ukrainakaan tässä sodassa antautuu. Rauhaa todennäköisempi on jonkun asteinen jäätynyt konflikti, sellaisessa rikokset ihmisyyttä kohtaa jäävät helposti unhoon kasvattamaan vihaa ja katkeruutta.

 

Putinia ei sotarikosoikeus uhkaa ja sellainen vallankaappaus, jonka seurauksena sotapolitiikkoja rankaistaisiin muuten kuin eläkkeelle joutumisella, ei liene venäläisessä todellisuudessa mahdollista. Vallankumous semmoisen mahdollistaisi, mutta sellainen ei ole toistaisesti näköpiirissä.

 

Ukrainalaiset ovat alkaneet tutkia väitettyä sotavankien teloitustapausta. Tutkimatta jättäminen on isompi riski kuin tutkimuksesta mahdollisesti syyllisten sotilaiden vieminen oikeuteen. Yleisö lännessä on herkkää ja kuva oikeusvaltiosta on se mitä Ukrainalta odotetaan.

 

Kansainvälinen rikostuomioistuin Haagissa tuskin tulee kysymykseen Venäjä ei aio sitä koskevaa sopimusta ratifioida eikä Ukraina toistaiseksi ole sekään sitä tehnyt. https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansainv%C3%A4linen_rikostuomioistuin

 

+1
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu