Otettaisiinko menneistä veromuodoista apua?

Vanhempi väki saattaa muistaa, että aikoinaan meillä oli vanhanpojan tai vanhanpiian vero  Vanhanpojan ja vanhanpiian vero – Wikipedia

 

Hallituksessa pohditaan nyt, miten valtiontalous saataisiin kuntoon. On ollut puhetta muun muassa sokeriverosta ja suolaverosta ja muista haittaveroista. Oppositio taas puhunut haittaverojen lisäksi myös muista veroista.

 

Ymmärtääkseni noihin naimattomiin ja lapsettomiin yli 24 vuotiaisiin kansalaisiin kohdistuneen veron taustatalla oli ajatus siitä, että veron kohde koettiin eräänlaiseksi vapaamatkustajien ryhmäksi, Suomi tarvitsi silloinkin lapsia. Suomelle väestön määrä on eksistentiaalinen kysymys. Kyse tässä verossa ei siis alkujaan ollut pelkästään valtion kukkaron paikkaamisesta, vaan pidemmän tähtäimen tavoitteista.

 

Otan asian esiin provosoidakseni keskusteluun, mitä syntyvyyden vähenemisen kääntämiseksi nousuun tulisi tehdä. Toistaiseksi, tällä hetkellä, ainoa toimivia keino on maahanmuutto.

 

Tuskin yhteiskunnallinen ilmapiirimme olisi noin vain valmis ”sinkkuveron” kaltaiseen verouudistukseen, ehkä etnonationalisteja lukuun ottamatta Etnonationalismi – Wikipedia .

 

Väestönkasvu tapahtuu jatkossakin maahanmuuton avulla. Lapsiperheille suunnatut tulonsiirrot tuskin korotettuinakaan tilannetta muuttaisivat, auttaisivat toki. Kyse on valtaosin yksilöiden valinnoista.  Valinnanvapaudesta tuskin haluamme luopua.

 

Nykyistä valitsevaa ihannetta voisi kutsua individualistiseksi Individualismi – Wikipedia .  Individualismi on mukavaa, mutta sillä on epämukavia seurauksiakin. Kaikkialla se ei ole yhtä suosittua kuin meillä Lännessä.

 

Väestönkasvun aikaansaaminen, jos sitä tavoitellaan, edellyttää ilmapiirinmuutosta ja se taas edellyttää ennakkoluulotonta keskustelua ihanteista ja niitten saavuttamiseen auttavista keinoista. Voi olla, että kotimaiset konstitkaan eivät riitä maailmassa, jossa vaikutteet tulevat yhä suuremmassa määrin ulkoa.

 

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu