Ottaisiko Rinne vanhanpojan ja vanhanpiian veron uudelleen käyttöön?

Valtiovallalta näytetään vaadittavan toimia surkean väestökehityksen kääntämiseksi. https://yle.fi/uutiset/3-10996563

Väestökehitykseen on puututtu valtion puolesta aiemminkin. Vuonna 1935 säädettiin naimattomille sekä lapsettomille miehille ja naisille oma veronsa. https://fi.wikipedia.org/wiki/Vanhanpojan_ja_vanhanpiian_vero. Verosta luovuttiin 1975. Muistelen, että noihin aikoihin huoli väestömäärästä oli päinvastainen, kuin nyt tuntuu olevan.

 

Piiskan lisäksi valtio on tarjonnut lisääntymisestä myös porkkanaa. Suoraa taloudellista tukea ovat lapsilisät vuodesta 1948 alkaen. https://fi.wikipedia.org/wiki/Lapsilisä. Päivähoito ja perhevapaat ovat olemassa. Se ovatko tukimuodot riittäviä on avoin kysymys.

 

Itse uskon, ettei valtion tukitoimin tai lapsettomuusveroin käännettä syntyneiden määrään saada aikaan, vaikka vaikutusta niilläkin voi olla.

 

Kysymys lienee kulttuurin muutoksesta. Lapsiparveen tai lapsettomuuteen ei enää liity sellaista arvovarausta kuin ennen. Kyse on yksilöiden ratkaisuista ja ratkaisun tausta tekijöitä voi olla erityyppisiä. Sopivaa puolisoa ei tahdo asuinpaikkakunnalta löytyä, uralla on vielä paljon saavutettavaa, lapsiperhe-elämä pelottaa, lapsi on ilmastohaitta ja niin edelleen. Perusteet muuttuvat ajan myötä muistelen jo 1960-luvulla saaneeni koulussa kuulla lapsen aiheuttavan Porsche urheiluauton edestä lisäkustannuksia vanhemmilleen. Ehkäpä yhteiskunta on itse syyllinen siihen, että asennekasvatuksen kautta on tultu tähän pisteeseen. Ei yksilöitä pidä liikaa syyllistää.

 

Ennen sanottiin, että lapsi tuo leivän tulessaan. Minusta sanonnassa on viisautta. Sen voisi vain muuttaa muotoon, vakituinen työpaikka tuo lapsen tulessaan. Työmarkkinaihmisten on turha luulla, että riittäisi se, että lisätään työperäistä maahanmuuttoa. Tarvitsemme myös sirpaletyön lisääntymisen ehkäisyä ja vakinaistamisten luomaa turvaa erityisesti perheenlisäysiässä oleville. Tietysti tämä maksaa ja maksaja on nähtävissä peilistä.

jaga

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva maltillinen federalisti. Olen lupautunut Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu