Päätösvallan käytöstä on kyse

Hallitus näyttää ajavan ohjelmansa läpi, muutoksia voi tulla eduskunnan valiokuntakäsittelyissä, mutta se on seurausta parlamentaarista prosessista, johon lakoilla ei vaikuteta. Pikemmin ne jäykistävät poliittisen tilanteen lainsäädäntötyön loppuvaiheessa.

 

Ovatko lakot poliittisia, sitäkin, mutta todellisuudessa myötätuntolakkojen ja tukilakkojen rajoittaminen lienee todellisuudessa se kalvavampi asia. Poliittisia lakkoja löytyy historiastamme. mutta vähän.

 

Nyt vastakkain tuntuisi olevan vaaleilla valittu eduskunta, ainakin sen enemmistön lainsäädäntövalta ja eturyhmien valta. Sopimusyhteiskunnasta ei ole kyse. On tärkeää, että vaaleilla valittu eduskunta käyttää korkeinta valtaa, eikä ole riippuvainen eturyhmistä, mutta ei myöskään kuuro. Suosituksia kannattaa kuunnella, mutta tasaveroisia neuvottelukumppaneiksi etujärjestöt eivät saa muodostua, jos yhteiskuntaa halutaan nykytarpeisiin uudistaa.

 

Yhteiskunta ei ole vain hallitus ja eduskunta, todellinen sopimusyhteiskunta nähdään esim. syksyn työmarkkinaneuvotteluissa. Palkkojen lisäksi vääntöä tulee sopimusten teksteistä, lain minimitasoiset vai paremmat. Missä on järjestäytymättömien työpaikkojen paikallisten sopimusten takalauta, jos tarvetta ilmenee.

 

Jännittävää on myös nähdä, millaiseksi valtakunnansovittelijan työ muodostuu. Käyvätkö matalapalkkaiset liitot ollenkaan Bulevardilla jne.?

 

Lakot aiheuttavat kansantaloudelle haittaa. Työntekijät uhrautuvat aloilla, joissa seurauksena on tehtaiden sulkemiset ja lomautukset. Nyt lakossa olevien alojen työntekijöiden, ainakin osan, lienee mahdollista korjata menetetty tulo lakon jälkeisillä ylitöillä.

 

Eduskunta tehköön työnsä ja sitten lomille keräämään voimia syksyn taisteluihin, sillä eivätköhän sopijapuolet niihin ajaudu, jos voimia tältä keväältä säästyy.

 

Voisi vain toivoa, että päättäjät välttäisivät x:ssä revittelyä ja säilyttäisivät siten uskottavuutensa ja arvokkuutensa.

 

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu