Päättyykö sota ”häpeänrauhaan”?

 

Hybridikeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith on esittänyt Venäjän hyökkäyssodalle neljä päättymisvaihtoehtoa Venäjän voiton, Ukrainan voiton, Venäjän osittaiseen voittoon tai Ukrainan osittaiseen voittoon. Tutkija US:lle: Sota Ukrainassa voi päättyä neljällä tavalla | Verkkouutiset

 

Venäjän voitto olisi mahdollinen, jos ukrainalaiset ja länsi luovuttaisivat, johon en usko. Ukrainalaisten voittoon tarvitaan siinä määrin lännen apua, että voi jäädä haaveeksi.

 

Venäjän osittaiseen voittoon tyytyminen edellyttäisi siltä sellaista muutosta, jota en pidä mahdollisena. Ukrainan osalta osittainen voitto maistuisi sekin happamalta, mutta lännen tuen vähentyessä mahdolliselta.

 

Ranskan presidentti Macron tapasi juuri paavin ja listalla oli tällaisen kompromissirauhan edellytysten pohdiskelu. https://www.washingtonpost.com/world/pope-macron-meet-at-vatican-ukraine-concerns-loom-large/2022/10/24/d4472148-5383-11ed-ac8b-08bbfab1c5a5_story.html  Kompromissi saattaisi houkuttaa myös Saksaa. Pohdiskelu on varmasti tarpeen, sillä rauha on joskus tehtävä, mutta rauhaa ei saisi tehdä pakottamalla Ukraina siihen ilman sen vapaata tahtoa.

 

Huonoksi koettu rauha aiheuttaa oli kysymys sitten Ukrainasta tai Venäjästä sisäistä katkeruutta. Kotoisena esimerkkinä tästä oli Tarton rauha, jonka monet leimasivat häpeän rauhaksi.

 

Euroopan unioni joutuu enemmin tai myöhemmin päättämään tukeeko se Ukrainaa sen sodan tavoitteissa vai alkaako se etsiä kompromissia ukrainalaisten kannasta piittaamatta.

 

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu