Pätevistä ehdokkaista pätevin

Professori Alexander Stubb valitaan Kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi. Suomella on hyvä onni, että presidenttiehdokkaiden joukossa on lukuisia päteviä henkilöitä. Vaalista on vaarassa tulla katsojan kannalta kuivan asialliset. Ei hätää väriä kaipaavat voimme luotaa tutkivaan journalismiin. Presidenttiehdokkaiden sanomiset ja tekemiset kouluvuosista alkaen kaivetaan esille.

 

Alexander Stubbilla on ulkoministerinä osoitettua kykyä analysoida maailmanpoliittista tilannetta ajantasaisesti. Hän osasi analysoida oikein Georgian sodan merkityksen niin nopeasti, että moni sitä hiukan tuntui paheksuvan. Stubb oli jo ulkoministerinä olleessaan kansainvälisten uutismedioiden huomion kohteena ja on sitä edelleen mielipidevaikuttajana.

 

Maailma on muutoksen tilassa, tarjoavatko ehdokkaat realismin ruisleipää ehdokkaat vai idealismilla höystettyä maailmanparannusta voi ratkaista monen politiikasta kiinnostuneen ratkaisun. Ehdokkaat Haaviston ja Anderssonin lasken enemmän tai vähemmän idealismiin kallistuviksi.

 

Komisaari Urpilaisella on mahdollisuus profiloitua, joko marinilaisena tai tannerilaisena demarina. Veikkaan, että jotain siitä välistä punavihreistä äänistä kampailtaessa. Urpilaisen ja Anderssonin kamppailussa on enemmän kyse puolueiden kamppailusta varsinaisen vasemmiston äänistä. Urpilaisen ja Haaviston kamppailussa siitä kumpi poliittinen ryhmä voi esiintyä keskustavasemmiston johtopuolueena.

 

Ehdokkaana oli Olli Rehn muistuttaa muinaista maalaisliitosta valittua Relanderia, joka oli ulkopolitiikasta harrastunut. Keskustan ehdokkaaksi Rehn nousi suurelta osalta siksi, ettei keskustalla ole ollut erityistä ulkopoliitikkoa sitten Paavo Väyrysen, Rehnin kansa saattaa muistaa komisaarin tehtävistä, joista laajentumisesta vastaaminen liittyy selvästi ulkopolitiikkaan.

 

Ilman poliittista taustaryhmää ehdokkaaksi asettunut Mika Aaltola tuntuu tietopohjastaan huolimatta olevan poliittisesti kokematon. Halla-aho ehkä liian ideologisesti värittynyt saadakseen laajempaa kannatusta muiden kuin uskollisten joukossa.

 

Ehdokkaita on muitakin, mutta jos veikata sallitaan, jännittävintä on kuinka ehdokkaat syövät toistensa ja pääehdokkaitten kannatusta. Pääehdokkaita toiselle kierrokselle odotan pääsevän Alexander Stubbin ja Pekka Haaviston kamppailu käydään maltillisen realismin ja maltillisen idealismin välillä. Minusta maailmanaika edellyttää realismia.

 

Politiikkaa intohimoisesti seuraavien ulkopuolella valinnan perusteet esim. toiset ulosanti, esiintyminen ja vaikkapa ulkonäkö. Kaikki vaikuttaa vaaleissa kaikkeen.

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu