Populismi on vaarallista

Populismi porskuttaa edelleen Suomessa Ylen mittaus: Perussuomalaisilla taas kannatushyppäys, eläkeputken poisto syö SDP:n, mutta ei vasemmistoliiton suosiota | Yle Uutiset | yle.fi

 

Yhdysvaltain viime tapahtumat ovat Suomessakin herättäneet keskustelua täkäläisistä populisteista ja heidän Donald Trumpin politiikkaan kohdistuneesta ihailustaan. Keskustelu ei ole ihan aiheetonta, vaikka Halla-aho vaikuttaa esiintymiseltään poikkeavan esiintymiseltään Donald Trumpista.

 

Populistinen puolue on useiden itsensä hyljätyksi kokeneiden ainesten keitos. Monet kokevat, että heidän pyhinä pitämänsä arvot on joiltain osin hylätty. Yhtenäiskulttuuria yritetään puolustaa viimeiseen asti. Kaikki eivät ole pysyneet ”älymystön” vauhdissa lukeneistossakaan ja osa isänmaallisista kansalaisista muistuttaa ajatusmaailmaltaan enemmän Puolan ja Unkarin valtaapitäviä tai trumpilaisia.

 

Maahanmuuttajat, feministit, miehen asema, sukupuoliset vähemmistöt, moderni taide, ilmastokeskustelu, ruokakeskustelu ym. huolettavat monia, vaikka eivät heitä juuri henkilökohtaisesti koskettaisikaan. Kun liitetään kukkaroon koskevia aiheita ovat pohjat populismille valmiina. Populismin avulla poliitikko saattaa saavuttaa valtaa, mutta jäljet pelottavat. En suosittele kimppaa populistien kanssa, mutta en myöskään täydellistä eristystä. Suomalainen puoluerakenne ja sen perinteet pitänevät tästä huolen.

 

Suomessa on yksi selvästi populistinen puolue. Lisää niitä ei tarvita. Eikä sen populismin kanssa kannata kilpailla populismilla. Huono kopio on aina huono kopio. Vaikeaksi tilanteen tekee se, kun puolueet ovat lähinnä erilaisten ehdokkaiden vaalitiimien yhteistyöelimiä, aatteiden sekatavarakauppoja eivät erikoiskauppoja. On puoluejohtajien asia piirtää puolueensa raja perussuomalaisiin.

 

Meillä monet asiantuntijat ovat pitäneet perussuomalaisia lähinnä keskustaan tai jopa sen vasempaan laitaan sijoittuvina populisteina. Minä pidän sitä osittain suomalaisen äärioikeiston uuden heräämisen kokeneena jälkeläisenä. Vapaassa länsimaassa, jollainen Suomi nyt on, kaikenlaisilla poliittisilla suuntauksilla on mahdollisuus tuoda asiansa esiin ja sen ne tekevätkin.

jaga

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva maltillinen federalisti. Olen lupautunut Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu