Presidentinvaalia ei kannata pitää taputeltuna

Iltasanomat on julkaissut presidentinvaaligallupin. Kenestä Suomen seuraava presidentti? Mika Aaltola nousi hurjasti kyselyssä – Politiikka – Ilta-Sanomat (is.fi)  Jos gallup tehtäisiin nyt niin voittaja voisi vaihtua Sanna Mariniin. Hänen kuvallinen viestinsä Ukrainasta oli täysi osuma ja hyödyksi Suomelle. Marinin tavoitti katseellaan ryhmiä, joita keski-ikäisten miespoliitikkojen on vaikea tavoittaa. Hyvä niin.

 

Itse presidentinvaali saattaa hyvinkin painottua ehdokkaista syntyviin ulko- ja turvallisuuspoliittisiin mielikuviin. Tämä on oikein, sillä presidentin tehtävässä ne raskaimmat osat ovat juuri näitä. Natojäsenyyden myötä presidentin painoarvo kasvaa entisestään. Kun pääministerille kuuluu EU ja presidentille muut, niin Natossa on niitä painavia muita Yhdysvallat, Yhdistyneet Kuningaskunnat ja nyt esillä oleva Turkki.

 

Iltasanomien mielipidetiedustelun kärkisijoilla on kansainvälisen politiikan ammattilaisia Stubb ja Aaltola. Rehnillä on kokemusta komisaarikaudeltaan ja Marin on nyt joutunut sellaiseen keitokseen, jossa teräs karaistuu. Kaikki ovat hyvä nimiä.

 

Kuitenkin vaaleihin on vielä aikaa ja ne eivät ole vain ulko- ja turvallisuuspoliittiset ”mister/missikisat”. Ketään tuskin valitaan suoraan. Puolueille on tärkeää, että ne pääsevät vähintään toiselle kierrokselle ja se tekee kisasta kiinnostavan.

 

Keskustan Rehn näyttää edelleen johtavan. Rehniä voisi äänestää 49%, mutta pelkillä Keskustan tuota lukua ei päästä lähellekään. Olli Rehnin ongelma on lähinnä kokoomuksen kenttä. Ilman ääniä kokoomuslaisilta mahdollisuudet toiselle kierrokselle supistuvat. Kokoomuslaiset ovat puolueuskollisia ja se joka puolueen ehdokkaaksi asetetaan, saa ensimmäisellä kierroksella heidän äänensä. Voi olla, että Rehniä ei toisella kierroksella nähdä.

 

Ulkoministeri Haaviston monelle mahdollinen ehdokas, mutta saako Haavisto taakseen koko punavihreän rintaman on toinen juttu. Jos sosialidemokraatit asettavat Sanna Marinin ehdolle voi Haaviston pääsy toiselle kierrokselle olla epävarmaa.

 

Entä Aaltola ilman, että mikään puoluekone asettuu taakse, mahdollisuudet ovat pienet, Silti aikaa on eikä Aaltolaa ole syytä unohtaa.

 

Tämän vaiheen presidentinvaalikyselyt ovat lähinnä viihdettä kansalaisille, mutta niissä mainituille niillä on arvoa ja samoin taustapelureille.

+4
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu