Prigozinin koepallo
Wagner palkkasoturiyrityksestään tunnettu Jevgeni Prigozin on heittänyt Ukrainan sodan ratkaisumalliksi koepallon. Merkittävintä Prigozinin esityksessä on Ukrainan tunnustaminen omaksi kansakunnakseen. Tämä poikkeaa kovasti siitä mitä Venäjän johdolta on kuultu. Prigozin ehdottaa, että Venäjä lopettaisi taistelun katsoisi tavoitteensa saavutetuksi, mutta pitäisi miehitetyt alueet.
Prigozinin tuskin tällaisia puhelisi, ellei hänellä olisi tukea todellisilta päättäjiltä. Ehdotus on selvästi suunnattu länsimaiden pehmeämmille johtajille, joille Ukrainan itäiset alueet eivät ehkä olisi rauhasta kohtuuton hinta. Ukrainan avustaminen, kun on kallista ja pakotteet estävät bisnestä.
Jos Prigozinin ajatus saa tuulta läntisen eurooppalaisissa keskusteluissa, sitä myötäilevä aloite voi tulla vaikkapa Intiasta, joka on Venäjälle ja eurooppalaisille tärkeä kauppakumppani ja uskottavammalta tuntuva rauhanvälittäjä kuin Kiina.
Venäjän johdolle on tärkeää, että sota voitaisiin esitellä voittona. Ukrainan itäosa on ollut pääosassa venäjänkielinen, mutta kokevatko siellä asuvat itsensä venäläisiksi lienee eri juttu. Kieli ei ole sama asia kuin tunne kansallisuudesta.
Venäjän sanotaan valmistautuvan pitkään sotaan ja uuteen mobilisaatioon. Mobilisaatio on riski kun sota alkaa koskettaa muitakin kuin köyhimpiä syrjäkyliä ja vähemmistökansallisuuksien kirjoa. Sota jatkuessaan tuo tappiolistat myös moskovalaisten ja pietarilaisten arkeen. Reaktio semmoisesta voi olla rajukin.
Jos sota jatkuu nykyisellään ja länsi saa sotateollisuuspotentiaalinsa käyntiin, niin Venäjälle on vaikea odottaa voittoa.
Suomen osalta riippuu siitä, miten puolueemme vastaavat Orpon listan kysymykseen numero 20. ”Sitoudutteko jatkamaan Ukrainan aseellista, poliittista, taloudellista ja humanitaarista tukemista?”
Edelleen ihmettelen eniten Venäjän toimintaa. Sotimiseen käytettyjen resurssien (tekniset, taloudelliset, henkiset, erityisesti inhimilliset) valtaisa tuhlaaminen ei ole missään suhteessa hyvin vähäisiin ja ei-konkreettisiin saavutuksiin taistelukentällä.
”Sota loppuu sotimalla”, toisin sanoen vaiheessa jossa sen osapuolet katsovat saaneensa mättämisestä tarpeekseen. Kukapa tietäisi ajankohdan?
Ilmoita asiaton viesti
Venäjälle varmaan sopisi, että saisi pitää nyt valtaamansa alueet. Muutaman vuoden taas varustauduttuaan ja paikattuaan materiaaliset menetyksensä lähtisi jatkamaan Ukrainan valloitusta.
Venäjä pitää häätää kaikilta valloittamattomiltaan alueilta mukaan luettuna Krim ja sen tulee täysimääräisesti korvata aiheuttamansa vahingot (jäädytetystä valuuttavarannosta voidaan aloittaa). Kun sotakorvausten maksu etenee, niin pakotteitakin voidaan vähitellen lieventää ja purkaa. Selvää kuitenkin on, että isompia investointeja lännestä ei ole Venäjälle odotettavissa vuosikymmeniin.
Sodasta vastuussa olevat olisi myös hyvä saada tuomiolle, mutta tämä edellyttäisi vallan täydellistä vaihtumista Kremlissä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuollainen ”painukoot tiehensä ja maksakoot laskunsa” on ratkaisevasti helpompaa sanoa Suomesta kuin Kiovasta. Jokainen sotapäivä vuodattaa myös ukrainalaista verta.
Mitä Ukraina loppujen lopuksi menettäisi, jos se nyt päätyisi jättämään täysin tuhotun itäosansa vaihteeksi venäläisten harmiksi?
Ilmoita asiaton viesti
Ei Ukraina varmaankaan tarvitse noita Luhanskin ja Donetskin alueita, mutta se on nyt menettänyt suurimman osa Mustanmeren rannikostaan ja loppukin olisi Venäjän jatkuvan kontrollin ja häirinnän alla.
Luuletko että Venäjä antaisi Ukrainan olla rauhassa, vaikka aselepo ja nimellinen ”rauha” saataisiin aikaan tämänhetkisillä rintamalinjoilla? Venäjän johto on ilmaissut tavoitteekseen Ukrainan valtion ja kansan pyyhkäisemisen maan päältä, eikä se tule luopumaan tavoitteestaan.
Jos ukrainan kansa itse haluaa tehdä rauhan nykyisiin rintamalinjoihin perustuen, niin mitäpä siihen on sanomista. Antaa heidän itse päättää. Sinä mielessä tietysti minunkin spekulointini on turhaa. Aika näyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Mieluusti näkisin että Venäjän länsiraja työnnettäisiin jonnekin Vladivostokin paikkeille. ”Välillä tuntuu, että Venäjän tehtävänä on näyttää koko maailmalle, miten ei pidä elää ja mitä ei pidä tehdä.” (Pjotr Tšaadajev)
https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/jormamelleri/solovetskin-synkka-historia-vankileirina/
Ilmoita asiaton viesti
Kuten me aikoinaan ” Karjalan ”, ompa ihanteellisessa kunnossa, jälkeen 75v 🥳
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä menee umpikujaan…
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä oli kai suunnitellut viime kesänä 30 kuukautta kestävää sotaa. Siis siinä vaiheessa kun oli tullut selväksi, että Ukrainaa ei voitu painostaa rauhaan.
On siinä Progizinin heitossa sekin puoli, että siten asemoituessaan Venäjä pyrkisi vain puolustamaan maataan.
Ukraina on pettynyt lännen viimeisimpiin asepaketteihin. Ei niillä hirveästi hyökätä ja vapauteta Krimiå. Hävittäjiä tarvittaisiin. USA on jo tiettävästi antanut M777 haupitseja jo suoraan merijalkaväen joukoilta. Eli ei enää varastoista. Tykistöä ja ammuksia ei ole riittävästi.
Tankkejakaan ei tullut toivottua määrää.
Saa nähdä…
Ilmoita asiaton viesti