Puheenjohtajan valinta ei ole avain hallitukseen

Perussuomalaisten puoluekokous on ovella, Jotkut politiikan seuraajat ennakoivat, että Halla-ahon vaihtuminen Purraan tai Puistoon avaisi tien hallitukseen seuraavien eduskuntavaalien jälkeen. Olen erimieltä. Hallitukset muodostetaan Suomen kaltaisessa monipuoluemaassa vaalituloksen avaamien mahdollisuuksien mukaan ei puheenjohtajien henkilön perusteella.

 

Se mitä on kuultu Purra ja Puisto eivät juuri eroa Halla-ahosta ja ovat itse asiassa olleet luomassa sitä perussuomalaisten linjaa, varapuheenjohtajan ja puoluetoimiston politrukin ominaisuudessa, jonka takia puolue on oppositiossa ollut.

 

Perussuomalaisten vaalituloksesta ei ole takeita. Edessä ovat aluevaalit, jotka moni näkee eduskuntavaalien esivaalina. Kiinnostavatko nämä vaalit perussuomalaisten potentiaalisia kannattajia on kiinnostava kysymys. Heikko menestys näissä vaaleissa voi heijastua varsinaiseen tavoitteeseen menestykseen eduskuntavaaleissa ja pääsystä hallitukseen.

 

Tulevaisuutta on vaikeaa ennustaa, mutta moni näyttää ennustavan ns. porvarihallitusta. Ainoa porvaripuolue taitaa olla kokoomus, mutta olkoon. Perussuomalaisten ja kokoomuksen yhteisen hallituspohjan luominen olisi kokoomukselle kiusallista. Unioniasioissa linjat ovat vielä kauempana toisistaan ja maahanmuutonkin osalta kokemukset edelliseltä yhteiseltä hallitustaipaleelta eivät juuri houkuttele. Sen hintana syntyi tilanne, jossa syntyivät paperittomien joukko, ja makuutettiin työstä kiinnostuneita. veronmaksajien piikkiin, vastaanottokeskuksissa.

 

Todennäköisesti ns. porvarihallitukseen kaivattaisiin myös ainakin keskustaa, ruotsalaista kansanpuoluetta ja kristillisdemokraatteja. Voi olla, että perussuomalaiset eivät olisi ainakaan osalle näistä puolueista ainakaan ole se ensimmäinen vaihtoehto hallituskumppaniksi. Tässä suhteessa vihreillä taitaa olla samanlainen ongelma kuin perussuomalaisilla.

 

Todella paljon riippuu siitä mitkä ovat politiikan ajankohtaiset teemat, kun tullaan eduskuntavaaleihin. Voi olla, että ratkaisevaksi muuttuu halu protestoida muuttuvaa maailmaa vastaan, dieselin hintoja, monikulttuurisuutta, digitalisoitumista ja globalisaatiota vastaan. Ehkäpä perussuomalaiset löytävät kumppanin sosiaalidemokraateista, joilla ainakin kyseisen puolueen jäsenten ikärakenteen pohjalta, voisi olettaa olevan sympatiaa perussuomalaisten poliittista nostalgiaa kohtaan. Joskus Soinin aikoina monet poliittiset tarkkailijat näkivät nämä kaksi puoluetta toisilleen läheisiksi.

 

 

0
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu