Rajat auki vai kiinni?

Euroopan unionin jäsenmaiden availlessa sisä- ja ulkorajojaan turismille silläkin on merkitystä keille rajat eivät avaudu. Ulkopuolelle jättäminen olisi paha arvovalta kolaus hallituksille entisissä ja nykyisissä suurvalloissa. Kansalaiset saattaisivat ruveta pohtimaan onkohan oman maan pandemiantorjunnassa ollut sittenkin jotain vialla, kun muille se ei kelpaa. Mieleen tulevat sellaiset maat kuin Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Yhdistyneet Kuningaskunnat, Brasilia ja Ruotsi. Voi olla, että jotkut näistä kokevat matkustusrajoitukset loukkaavina. En ihmettelisi, jos vaikka Donald Trump ottaisi nokkiinsa.

 

Euroopan unioni on iso turistikohde ja turismi pitää kansantalouksia pinnalla useassa välimerenmaassa. Jos turistit eivät maihin pääse, niin solidaarisuus puheet saavat lisää vauhtia. Unionilla on siis ”sisäpoliittinen” syy harkita tarkkaan millaiset matkustusrajoitukset pidetään voimassa pandemian ehkäisyyn perustuvien syiden lisäksi. Rahantarve on varmasti mahdollisen toisen aallon ponnin.

 

Jokainen jäsenmaa tuijottaa totuttuun tapaan omaan napaansa, vaikka yhtenäisyys rajoituspäätöksissä olisi viisautta. Suomella on ongelmallinen sisäraja Ruotsin kanssa ja ongelmallinen ulkoraja Venäjän kanssa. Edellinen aiheuttaa ongelmaa lähinnä terveydenhoidon kannalta jälkimmäisen osalta on koronankin osalta uskottavuusongelmia. Etumme lienee pitää tiukkaa linjaa ainakin joidenkin ulkopuolisten osalta. Miten sitten unionin jäsenmaan Ruotsin osalta menetellään, on sekin varmasti vaikea pohdittava eri jäsenmaiden hallituksille.

jaga

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva maltillinen federalisti. Olen lupautunut Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu