Seuraavaksi reunavaltiopolitiikkaa?
Seuraavaksi reunavaltiopolitiikkaa?
Ulkoministeri Rudolf Holsti 1919 – 1923 tunnetaan reunavaltiopolitiikasta, jonka taustalla oli kovasti samankaltainen tilanne kuin mikä nyt on ajankohtainen. Reunavaltiopolitiikalla tähdättiin silloisen Neuvosto-Venäjän rajanaapurien yhteistoimintaan. Varsovassa solmittiin Puolan, Latvian, Viron ja Suomen yhteistyösopimus, joka sittemmin Suomen toimesta kaatui ja samalla Holsti joutui eroamaan ulkoministerin paikalta.
Reunavaltiopolitiikalla oli tilausta, niin Isosta–Britanniasta kuin Ranskastakin. Ranskalaiset antoivat Neuvostoliiton eristämispolitiikalle nimen ”Cordon sanitaire” ja se tarkoitti poliittista ja sotilaallista tukea Baltiasta Romaniaan saakka. Nimitystä käytetään myös kulkutautien patoamisesta.
Ukrainan sota on tuonut jälleen esiin tarpeen ”Cordon sanitairesta” Neuvostoliiton seuraajavaltioon Venäjään nähden. Nyt unioni ja natomaat tukevat Ukrainaa poliittisesti, taloudellisesti ja lähettämällä aseapua.
Miksi Suomi kaatoi osaltaan reunavaltiopolitiikan? Muiden syiden ohella meillä pelättiin joudutuksi vedetyksi sotaan erityisesti Puolan ja Neuvosto- Venäjän riitaisuuksista. Puolan ja Neuvosto – Venäjän sota oli päättynyt rauhaan 1921. Rauha oli Neuvosto-Venäjälle karvaasti tappiollinen. Suomi on nyt kokeneempi kuin itsenäisyytemme aamunkoitossa myös Venäjän suhteen. Puolueettomuus ei 1939 pelastanut.
”Cordon sanitaire”- politiikka saattaa olla palaamassa ja tällä kertaa vahvempana kuin ennen, Ukraina kolkuttelee EU:n ovea, Suomi ja Ruotsi yrittävät päästä Naton jäseniksi, jos nämä valtiot pyrkimyksissään onnistuvat ”Cordon sanitaire” suhteessa Venäjän imperiumiin on toteutunut. Historia ei kuitenkaan pysähdy, vielä jää jännitettävää Belarusin kohtalon osalta. Samaten Georgian ja Moldovan tilanteet ovat vielä osittain auki.
”Cordon sanitairen” tällä puolen tulemme näkemään monen laista suhtautumista suhteiden rakentelussa Venäjään. Bisnesmiehemme lienevät jotain oppineet, mutta kaupalla on taipumus virota pahoistakin takaiskuista. Tavallisten kansaisten kohtaamiset riippuvat pitkälti siitä, millainen Venäjän sisäinen kehitys on matkailun rajoitusten suhteen. Poliittiset suhteemme Venäjään tulevat osittain olemaan riippuvaisia EU/Naton ja Venäjän suhteista. Vakaus on Suomen etu.
Ensi sunnuntaina on taas Kultaranta-keskustelujen aika. Paljon on muuttunut sitten viime keskustelujen. On mielenkiitoista kuulla miten maa nyt makaa.
Reunavaltiopolitikan voi Suomi unohtaa mennen tullen. Etelästä ei Suomeen apua tule. Suomen tulee viljellä suhteita enemmänkin länteen (Ruotsi, Norja, Iso-Britannia ja USA). Saksa ja Ranska myötäilevät vieläkin Putinin Venäjää omalla tavallaan. Se lienee näiden valtioiden kansallinen etu. Saksalla NS1 ja NS2. Ranska haaveilee jostakin muusta.
Ilmoita asiaton viesti
Luettelemasi maat kuuluvat varmasti ystäviemme joukkoon, mutta niin kuuluvat nuo Saksa, Ranska ja nuo muut eteläisemmät maat. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Itämeri on meille se kohtalon meri nyt ja ennen.
Ilmoita asiaton viesti
Kuitenkin ystävällä ja ystävällä on ero. En tietenkään sulje pois esim. Viron auttamista.
Ilmoita asiaton viesti
Oli miten oli, pahisjahtipainotuksellisuus tuntuu paraikaisesti kovasti korostuvan. On kaikenlaista putsattavaa. Venäjä oli muistaakseni Italissa, isommallakin kemikalikalustolla, tai jossain.
Kansa oli kovassa koulutuksessa, myös natsimeinkiä pystytettäessä. Juutalaiset sen verran alamaissa, että tosiaan eivät kovasti vastaan laittaneet, plus ne poikkeukset.
Sanottava, etten ole vielä tutustunut kovin perusteellisesti, tuohon aikaan. Mahdollisuuksia olisi, jonkin verran, ehkä.
Ilmoita asiaton viesti
Reunavaltioyhteistyötä varten on olemassa jo oma ryhmittymä:
https://en.wikipedia.org/wiki/Visegr%C3%A1d_Group#Non-EU
Ilmoita asiaton viesti
Tuo Visegrad -ryhmä on nyt vaikeuksissa Puolan ja Unkarin näkemyseron takia. Se ei oikein toimi Unkarin ja Venäjän suhteen takia.
Ilmoita asiaton viesti
Unkarin rahahanat pitäisi pistää kiinni. Kaiken huippu oli tuo että kehtasi vaatia sortodoksikirkon patrinarkin Pirillin jättämistä pakotteiden ulkopuolelle. Eihän tuon tyypin maahantulokielto olisi edes mikään taloudellinen rasite.
”Kirillin, Putinin ja kumppanien julkisuuskuvia on pyritty rakentamaan erilaisiksi kuin minä ne näyttäytyvät Altuninin teoksissa. Monien silmissä imagonrakennus näyttää absurdilta.
’Terve ihminen voi nähdä ainoastaan komiikkaa Putinissa, joka kalastaa ja lentää hävittäjillä ja poseeraa judoasussa’, Altunin sanoo.
Uskonmies Kirillin rooli Venäjän ortodoksisen kirkon johtajana puolestaan on ristiriidassa hänen ylellisen elämäntapansa ja armottoman vallankäyttönsä kanssa. Vaikka hänellä ei tiettävästi ole mafiatatuointeja, kuvaa Altuninin teos patriarkan sellaisena kuin taiteilija hänet näkee.”
https://voima.fi/arkisto-voima/putinin-paarma/
Kirkko ja kaupunki -lehti julkaisi mainion artikkelin Kirillin menosta. Kannattaa lukea, jos hulluus kiinnostaa:
”Kirillin mukaan on olemassa uusi maailmanjärjestys, ylenmääräisen kulutuksen ja väärän vapauden maailma. Sinne pääsemiseen vaaditaan testi, joka on ’yksinkertainen ja samalla kauhea’. Se on Pride-kulkue. Jos ihmiset vastustavat Pridea, he eivät pääse sisälle tähän uuteen maailmanjärjestykseen.”
https://www.kirkkojakaupunki.fi/…/patriarkka-kirillin…
#putin #kirill #venäjä #kirkko #ukraina
Ilmoita asiaton viesti