Spekulaatio presidentistä sai vauhtia

Presidenttipeliä käynnisteltiin Ylellä Ylen presidenttikysely: Sanna Marin kansalle mieluisin seuraavaksi presidentiksi, Olli Rehn kiri Pekka Haaviston edelle | Yle Uutiset | yle.fi .

 

Kuka valitaan, siitä tämä tiedustelu tuskin vielä kertoo, mutta alkuasetelmista kumminkin. Pääministeri Marinilla näyttäisi olevan parhaat mahdollisuudet vasemmiston yhteisehdokkaana, mutta läpimenoon tarvittaisiin vähintään vihreiden ääniä. Ne saattavat olla kaupan, sillä ulkoministeri Haaviston hypetys ei enää ole entisenlaistaan. Ensimmäisellä kierroksella toki, jokainen itseään kunnioittava puolue kannattaa todennäköisesti omaa ehdokastaan.

 

Ääniä on kuitenkin puolueiden vaikeaa ohjata, varsinkaan jos pitäisi äänestää toisesta puolueesta peräisin olevaa ehdokasta.  Silti uskoisin, että jos toiselle kierrokselle on perinteisen ei-sosialisti taustan omaava ehdokas. Hän saisi todennäköisesti näiden puolueiden kannattajien äänet. Populistipuolue taustainen ei niitä keräisi.

 

Nyt tiedustelussa menestyneistä Euroopan keskuspankin johtokunnanjäsen Olli Rehn on ihan oikeasti varteenotettava nimi. Hän ei ole Väyrynen. Voi kuitenkin olla, että Keskusta tausta olisi syytä häivyttää samaan tapaan kuin Niinistö teki ja pyrkiä kansanliikkeen ehdokkaana.

 

Presidentin vaali on toki henkilövaali, mutta ei se pelkästään sitä ole. Meillä puhutaan presidenttipuolueesta ja ainakin vasta valitusta presidentistä olisi apuja puolueen kuvalle kansalaisten silmissä.

 

Monilla kyselyssä kannatusta saaneella on ulkopoliittista kokemusta vähintään EU-parlamentista. Sitä presidentinvirassa tarvitaan. Alexander Stubb olisi kuin kala vedessä kansainvälisessä politiikassa, mutta valitettavasti näyttäisi olevan kuin kala kuvalla maalla kotoisella maaperällä. Rehnillä on hänelläkin ansioita jalkapalloilevana komissaarina, joka sekään ei ole vähäinen meriitti. Muista kuviteltavista entisistä komissaareista ja ulkoministereistä ei näistä kv-yhteyksistä ole jäänyt erityistä mainittavaa, paitsi tietysti Soinista, mutta hän nyt tuskin koko kisaan hamuaa.

jaga
Kokoomus Järvenpää
Ehdolla kuntavaaleissa

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva maltillinen federalisti. Olen Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaana kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu