Spekulaatioita tulevasta suunnastamme

Ukrainan sota ja Suomen natojäsenyys on aiheuttanut spekulaatioiden tulvan. Arvaajia löytyy akateemisista asiantuntijoista tiedustelun asiantuntijoihin. Puheenvuorot ovat lähinnä spekulaatioita, joista raflaavimmat saavat runsaimmin julkisuutta. Tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti vaikeaa, näin sanoi entinen ulkoministerimme Ahti Karjalainen, jolla oli myös tiedustelijan taustaa. Venäjä on mysteeri, ainakin nyt.

Ilman sen suurempaa arvovaltaa rohkenen spekuloida seuraavasti. Ukrainan sota ei pääty rauhaan, vaan jäätyneeksi konfliktiksi. Rauha olisi mahdollista Venäjällä tapahtuvien poliittisten muutosten, suomeksi Putinin jälkiselvityksen jälkeen. Silloinkin se olisi vaikeaa. Tilanteesta de facto tulisi tehdä tilanne de jure ja siitä ollaan vielä pitkällä. Jonkunlainen uusi Etyk olisi silloin tosiaan paikallaan.

Suomen suhde Venäjään riippuu siitä millainen suhde EU/Natolle jatkossa Venäjään muodostuu. Suomi on nyt turvansa valinnut. Ulkopoliittinen Venäjä suhde kulkee jatkossa yhä enemmän EU:n ja Naton kautta. Maamme painoarvo voi itse asiassa kasvaa ja tulee olemaan mielenkiintoista nähdä millaista linjaa maamme Venäjän suhteen näissä järjestöissä, lähtee ajamaan. Baltian ja Puolan tiukkaa vai Saksan lepsumpaa. Kaupalliset etumme, jos ne jonkun ajan kuluttua palaavat mieleen ja jossain määrin mahdollistuvat puhuisi kamasaksa – politiikan puolesta.

Venäjän ollessa ja todennäköisesti pitkään pysyessä karanteenissa Ukrainan jälleenrakentaminen on Venäjältä evakuoituneille yrityksillemme uusi mahdollisuus. Saa nähdä ymmärtävätkö yrityksemme laajasti millaisia mahdollisuuksia syntyy maahamme paenneiden ukrainalaisten työllistämisen kautta. Unohtaa ei sovi myöskään suomenvenäläisiä, joita olojen rauhoituttua tarvitaan, kun raja viennille ja palveluille Venäjän suuntaan jälleen laajasti avautuu.

+1
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu