Sukellusvenekriisi jättää jäljet

Presidentit Niinistö ja Macron tapasivat äskettäin ja keskustelivat muun muassa Euroopan geopoliittisesta asemasta ja ”strategisesta kompassista”. Parissa päivässä tapahtui muutos presidentit muutos, jonka vaikutus ”strategiseen kompassiin” voi olla merkittäväkin. Yhdysvallat, Yhdistyneet Kuningaskunnat ja Australia yllättivät ydinsukellusvene kaupallaan.

Ranska on vetänyt sukellusvenekiista takia lähettiläänsä Yhdysvalloista ja Australiasta. Ranskan vihastus sivu suun menneestä kaupasta on aitoa, mutta tärkeämpää on se, että USA:n temppu tuli puskista, ilmoittamatta.

Luottamus Yhdysvaltoja kohtaan ei Afganistanin jälkeen ei tästä ainakaan kohentunut Euroopan unionin jäseninä olevien natoliittolaisten silmissä. Isoilla asekaupoilla voi olla arvaamattomia poliittisia seurauksia. Meidänkin hävittäjähankinnoissamme ovat mukana Yhdysvallat ja Ranska. Tämä hankinta muodostui juuri poliittisesti hankalaksi, vaikka toista varmaan väitetään.

Nato ei tähän kärhämään kaadu, mutta eurooppalaisten yhteisen puolustuksen rakentaminen tarve kasvaa sitä myöden kuin luottamus Yhdysvaltoihin laskee geopoliittisesta asemastamme johtuen.

Sotilaallisesti ajatellen ranskalaisten dieselsukellusveneiden kaupan peruuntuminen ja niiden tilalle tulevien ydinkäyttöisten sukellusveneiden hankinta lienee viisasta Kiinan kasvavassa paineessa. Poliittisesti vaihdos voi käydä kalliiksi niin transatlanttisille suhteille unionin ja anglosaksien välillä.

+7
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu