Suomi, Fortum, Uniper, Venäjä ja kaasu

Suomessa uskottiin kauan, että kauppa takaa rauhan. Venäjän suhteen näin ei näytä olevan. Useimmat suomalaiset yritykset ovat nyt vetäytyneet Venäjältä, eivät toki kaikki. Niin yksityiset yritykset kuin valtioenemmistöisetkin Venäjällä toimineet joutuvat nyt toteamaan astuneensa maariskin muodostaman ansaan.

En oikein tiedä millaiseksi valtioenemmistöiseksi oikein määrittelisi yhtiöksi Fortumia. Houkuttaisi kutsua sitä panttivankiyhtiöksi. Sillä on voimalaitoksia Venäjällä, se on Hanhikiven osaomistaja ja sillä enemmistö Uniperissa, joka tuo Saksaan venäläistä kaasua.

Suomessa on kannettu huolta Venäjän mahdollisista toimista, kun lähetämme natohakemuksemme. Fortum saattaa yksittäisistä taloudellisista kohteista se kallein. Venäjän kaasusta Putin haluaa maksun ruplina. Mitä tekee Fortum, joka on Uniperin enemmistöomistaja ja joka itse kuuluu suurimmalta osaltaan Suomen valtion omistukseen?

Ministeri Tuppurainen voi toki todeta, ettei valtio puutuu yhtiön asioihin. Hanhikiven suhteen moni epäilee näin kuitenkin tapahtuneen. Ministeri Tuppurainen on todennut, että Suomi maksa Suomeen Venäjältä virtaavasta kaasusta ruplilla, mutta suostuuko se siihen kytköksissä oleva yhtiö Maksaa Saksaan virtaavasta kaasusta ruplina? Kytköksen voi kieltää, mutta ei uskottavasti.

Oli Uniperin, Fortumin ja Suomen valtion ratkaisu mikä tahansa, sillä on hintansa. Valtio voi jättää Fortumin yksin kohtaamaan Venäjän mahdolliset toimet, jos Uniperin kaasua ei ruplilla makseta. Painetta voi tulla myös päinvastaiselta taholta, jos ruplilla taasen maksetaan. Saa nähdä tuleeko Saksa Uniperille avuksi ja päästää suomalaisfirman ja sen pääomistajan kiipelistä.

Ministeri Tuppuraista syntyneestä tilanteesta ei kannata syyttää. Alkuperäinen väärinarvion Venäjän maariskistä on tehty vuosikymmeniä sitten ja erilaisessa maailmanpoliittisessa ilmastossa. Miten tähän on jouduttu, se selviää, kunhan historiaa kaivellaan. Tutkijoita auttaa se, että eri vaiheissa tähän tilanteeseen johtaneita päätöksiä tehneitä on vielä runsaasti joukossamme.

Jos lasku joudutaan maksamaan sen kantavat Uniperin ja Fortumin osakkeenomistaja ja siinä seurassa suomaisilla veronmaksajilla on oma osansa.

Oikeaa politiikkaa on, että Suomi pitää linjansa ja pidättäytyy edes välillisesti rahoittamasta Venäjän hyökkäyssotaa. Hinnan uskottavuudestamme voimme merkitä oheiskuluiksi länsimaisen elämäntavan puolustamisesta.

 

+5
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu