Suuret puheet, mutta pienet teot

Politiikassa puheet ovat usein suosion saavuttamisen kannalta tärkeämpiä kuin teot. Tästä saamme toistuvasti näyttöjä. Seuraava iso sellainen on tulossa Glascow’n ilmastokokouksesta, pelkään.

Sopii pohtia ovatko ilmastopetokseen syyllisiä maailman mahtavat vai me tavalliset pulliaiset, jotka kyllä torjuisimme ilmastomuutosta edellyttäen, ettei se heikentäisi arkista elintasoamme ja pakottaisi muuttamaan elämäntapaamme. Ainakin demokratioissa äänestäjien pelko lienee se, joka lamauttaa päättäjiä. Ilmastokriisi on globaali, mutta politiikka on paikallista.

Pandemia on sekin globaali, mutta sen torjunta on joistakin lupauksista huolimatta paikallista. Omat kansalaiset ensin. Virus tuskin poistuu, vaikka Kiuru määräisi kymmenen rokotuskierrosta suomalaisille. Globaali pandemia vaatii globaaleja toimia, johon päättäjillä ei ole omien kansalaisten pelossa uskallusta.

Globaalien ongelmien hoitamiseen tarvitaan rahaa, veronmaksajien rahaa. Rahalla on muitakin kohteita kuin maailmaa syleilevät ongelmat. Työttömyys, sote, koulutus, turvallisuus, polttoaineiden hinta jne. omassa maassa ohittavat kirkkaasti äänestäjien silmissä solidaarisuuden, joka on vaarassa heijastua oman joukon ulkopuolelle.

Globaaleja ongelmia ja polttavia sellaisia on muitakin, eivätkä ne poistu silmiä sulkemalla. Silti, vaikka teot tuskin koskaan vastaavat puheita Glascow’n kaltaiset tilaisuudet ovat tarpeellisia tietoisuuden herättäjinä.

Poliitikkojen rooli on keksiä miten kompensoida ne elintasotappiot ja elämätavan muutosten tuska, jotka ovat edessä. Siitä pitkälti on kysymys meidänkin sisäisessä poliittisessa keskustelussa. Jakaminen on vaikeaa, niin hyvän kuin pahankin myös tasa-arvon ja hyvinvoinnin Suomessa.

 

+1
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu