Tänään tehdään valintoja

 

Suomen kannalta parasta olisi, jos parlamenttiin valittaisiin osaavimmat ja pätevimmät henkilöt niistä puolueista, joiden ryhmät ovat todellisimpia vallankäyttäjiä eli kokoomuksesta, sosialidemokraateista ja keskustasta. Pikkuinen epävarmuus luetteloon liittyy laita- ja äärioikeiston menestyksen suhteen. En kuitenkaan usko, että äärioikeiston vaikutusvalta kasvaisi ja laitaoikeiston, jonka ryhmään perussuomalaiset nykyisellään kuuluvat todellinen vaikutusvalta jäänee satunnaiseksi.

Vasemmistoliitto saattaa näissä vaaleissa menestyä, mutta sillä on vain poliittista merkitystä kotimaassa punavihreänblokin sisällä. Vasemmistoliiton ryhmä parlamentissa on suurin piirtein samassa asemassa kuin äärioikeiston vastaava porukka.

Päteviä ehdokkaita ovat jo ennestään parlamentissa olleet. Henna Virkkusesta Orpon hallitus tehnee komissaarin, mutta suuri kysymys on mihin komissaarin paikkaan Suomen rahkeet oikein riittävät. Mielenkiintoinen nimi on myös Pekka Toveri, jos unionin sotilaallista valmiutta todella aiotaan lisätä, voisi hyvinkin sopia raportoijaksi.  Jotta asiat myös suomalaisten asiat unionin byrokratiassa sujuisivat, niin tarjolla on tosi ammattitaitoinen eurolobbari Aura Salla, jonka tarve on ilmeinen.  Sirpa Pietikäinen oli viime vaalien ääniharava ja kerää varmasti ikäihmisten ja luonosta huolestuneiden ääniä valintaan asti. Jos Kokoomus onnistuu vielä viidennen paikan nappaamaan, niin veikkaan, että parlamenttiin pääse nyt tai viimeistään kun komission paikat on jaettu Susanna Päivärinta.

Sosialidemokraattien ryhmä tullee toiseksi niin uskon näissä unionin parlamenttivaaleissa. Eero Heinäluoma on hankkinut poliittista kokemusta teinikunnasta europarlamenttiin asti, sitä kannattaa hyödyntää. Kansanedustaja taustaisia ehdokkaita on useita, mutta ainakin kansainvälistä kokemusta on vaalitarkkailijana kertynyt Kimmo Kiljuselle arvioimaan demokratian tilaa eri puolilla maailmaa. Jos menetystä vaaliessa tulee ei kielitaitoista Guzeninaa ja digitaitoista Meristä kannata unohtaa. Tämä arvio on E, Heinäluomaa lukuun ottamatta hiukan epävarmalle pohjalle.

Kolmanteen parlamentissa vaikuttavaan ryhmään kuuluvat Keskusta ja RKP. RKP:llä saattaisi olla enemmänkin vaikutusvaltaa uudistuvan Uudistuva Eurooppa ryhmässä, jos se onnistuisi tällä kertaa edustajansa parlamenttiin samaan. Keskusta on tässä liberaalissa ryhmässä hiukan ”erilainen nuori”. Keskustaa ei kuitenkaan sovi jättää huomiotta erityisesti luontokysymysten osalta.

Perussuomalaisten ehdokaslistalta kokenein on Pirjo Ruohonen – Lerner. Ehdokasjoukossa on lukuisia kansanedustajia, mutta kokemus eurooppalaisesta politiikasta ei liene laajemmin valitsijoiden tiedossa.

Jos Kristilliset saavat ehdokkaan läpi, niin se vain vahvistaa EPP ryhmää, johon Kokoomuskin kuuluu. Eija-Riitta Korhola pääsi viime vaaleissa Kokoomuksen listalla varapaikalle saa nähdä kuinka nyt käy.

jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu