Timo Harakka on teoriaherra

Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäinen esittää minimipalkkalakia työministeri Timo Harakka torjuu ehdotuksen perustelle, että käytännössä kaikki työntekijät ovat yleissitovien ja normaalisitovien työsopimusten suojassa. Timo Harakka on teoriaherra. https://www.verkkouutiset.fi/yle-tyoministeri-ei-nae-tarvetta-minimipalkalle/
Järjestäytymisaste on tippunut, niin lujaa vauhtia, että yleissitovuutta suojaa kohta vain perusteena käytetty kunkin sopimusalan traditio.

Sopimusten rikkominen palkanmaksunkin osalta on yleistä, viimeisenä esimerkkinä Olympiastadionin työmaa. Kuinka yleistä sopimuksista piittaamaton palkanmaksu on, on jäänyt selvittämättä.

Minipalkkalaki on uhka ay-liikkeelle samalla tavalla kuin Loimaan kassa. Moni pienipalkkainen jättäisi järjestäytymättä, jos vähin maksettava palkka olisi jokaisen tiedossa. Monen asema saattaisi jopa parantua.

Euroopan unionin piirissä minimipalkka on myös esillä. Suomi on ollut kriittinen. Saattaisi kuitenkin olla hyvä, että jäsenmaissa olisi kunkin niistä olosuhteisiin mitoitettu minimipalkka esim. täydentämässä meidän järjestelmäämme. Tämä saattaisi lisätä työvoimanliikkuvuutta unionin sisältä myös meille päin. Työntekijöiden käytännön oikeusturva saattaisi olennaisesti parantua aloilla, joissa ongelmia on.

Tulisiko minimipalkoista, jos niistä säätäisi Eduskunta poliittinen huutokauppa? Populismin aikakaudella tähänkin mahdollisuuteen kannattaa suhtautua vakavasti.

Minimipalkkalain läpimeno nyt on epätodennäköistä, mutta painetta saattaa tulla EU:n suunnalta ja perinteisten työmarkkinarakenteiden rapautuminen vaikuttaa sekin jatkossa mahdollisesti minipalkkalakia tukien.

jaga

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva maltillinen federalisti. Olen lupautunut Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu