Trump rauhan takeena?

Yhdysvaltain presidentti haluaa yhä esiintyä diilintekijänä. Yhdysvaltain presidentiksi ei valita miestä, joka lähtee saudien tai edes heidän öljyntuotantolaitostensa takia sotaan. Trump haluaa tulla valituksi toiselle kaudelle rauhantekijänä. Tästä ovat osoituksena poukkoilevat, mutta jatkuvat neuvottelut Pohjois-Korean ja talibanien kanssa.

Öljyntuotantolaitosten pommittaminen on selkeästi sodan syy. Oli hyökkäyksen takana Jemenin kapinalliset tai Iran suoranaisesti, asia tuskin muuttuu, jos niin halutaan. Sotaan tuskin lähdetään, sillä USA estää sen ainakin laajamittaisena, siis sellaisena, että ainakaan maajoukkoja olisi mukana. Muutama vastaava ohjus saattaa lentää ja nekin, ehkä Lähi-Idän liittolaisten toimesta. Sellaisten kuin Saudi-Arabia ja Israel, joilla kana on kynittävänä Iranin kanssa.

Ratkaisua nyt syntyneeseen tilanteeseen voitaisiin hakea yrittämällä lopettaa Jemenin sisällissota. Jemenin historia ei kuitenkaan anna paljoa toivoa onnistumisesta, mutta jos ulkopuolisten apu taisteleville osapuolille saadaan loppumaan niin konfliktin laajenemista ei nykyiseen tapaan tarvitsisi pelätä.

Lähi-Idän tapahtumat ovat muodostumassa osaksi Yhdysvaltain sisäpolitiikkaa. Trumpin rauhanlinjan mahdollisena hintana on se, että näkemys demokratioiden kyvyttömyys käyttää sotilaallista voimaa syvenee autoritääristen hallitsijoiden keskuudessa. Tämä ei olisi hyvä suunta niiden maailman valtioiden kannalta, joiden turvallisuus riippuu viimekädessä Yhdysvalloista. Tilaisuus tekee varkaan ja tyhjiöt täyttyvät. Trumpin politiikka on ailahtelevaa. Mahdollisella toisella kaudella, se kun olisi viimeinen sen ilmenemismuodot saattaisivat muuttua.

Öljyn hinta on noussut. Jos konflikti syvenee. Taloudellisesti hinnannoususta hyötyvät ne , jotka öljyvajeen täyttävät, joko öljyllä tai sitä korvaavilla energiatuotteilla. Sota on myös bisnestä.

jaga

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva maltillinen federalisti. Olen lupautunut Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu