Trumpin toinen kausi pelottaisi Bidenin nukuttaisi

Yhdysvaltain presidentinvaalien lopputulokseen emme voi vaikuttaa. Valinnan seuraukset on valmistauduttava ottamaan vastaan. Suomella ei ole mitään erityissuhdetta Yhdysvaltoihin. Suhteemme laadun ja syvyyden määrittelee Yhdysvaltain suhde Euroopan unioniin erityisesti ja Eurooppaan yleisemminkin. Suhteen määrittelee Yhdysvallat ei Suomi. Suhde on siis periaatteessa samanlainen kuin suhde Venäjään. Viime kädessä kyse on turvallisuuspolitiikasta.

 

Voittipa presidenttikilvan Trump tai Biden Eurooppa ei ole enää Yhdysvaltain keskeinen kiinnostuksen kohde. Yhdysvaltain kilpailija ei ole Venäjä vaan Kiina. Tuskinpa Yhdysvallat kokee Venäjää enää uhkaksi. Ydinaseet ovat riittävä pelote rauhan ylläpitämiseksi, mutta se mikä koskee Yhdysvaltoja suhteessa Venäjään ei koske Venäjän suhdetta Eurooppaan. Varsinkaan silloin, jos Nato haurastuu, eikä Euroopan unionin yhteistä puolustusta saada uskottavalla tavalla aikaan.

 

Trumpille, jos hänet valitaan, kyseessä on viimeinen kausi. Sillä kaudella presidentit pyrkivät yleensä jättämään jälkensä historiaan ja sitä moni Trumpin osalta pelkää, niin minäkin.

 

Biden tuskin hakee valintansa jälkeen toista kautta. Hänen kautensa olisi arvatenkin lähinnä poliittinen ”reset” suhteessa Eurooppaan ja sääntöpohjaisuuteen. Tässä mielessä Biden on konservatiivinen valinta, jos sitä verrataan Trumpin edustamaan populismiin myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan hoidossa. Suomen asekauppojen toteutumisen mahdollisuuksiin presidentinvaalin tuloksella tuskin on vaikutusta ja nehän ovat Itämeren turvallisuustilanteen ohelle nykyisten Yhdysvaltain suhteidemme perusta.

 

 

+1
jaga
Kokoomus Järvenpää

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva, maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu