Turha sitä hakemusta on lykätä Madridin yli
Kansan enemmistö haluaa maamme Naton jäseneksi. Sitä näyttää haluavan nyt eduskuntamme enemmistökin. Eduskunnalle tarjoutuu keskustella kaikesta natojäsenyyteen liittyvästä tänään hallitukselta saamansa selonteon pohjalta.
Hakua on turha lykätä. Ruotsi hakee jäsenyyttä, jos hakee. Meitä kiinnostaa vain oma turvallisuutemme. Ruotsi natokumppanina olisi sitä nykyisestään vahvistava lisä.
Venäjän silmissä olemme länttä, olimme Naton jäseniä tai emme. Naton jäsenine emme olisi enää Venäjän haaveilevan etupiirijaon kauppatavaraa, kuten nykyisessä asemassamme voisimme joissain olosuhteissa olla.
Venäjälle meidän jäsenyytemme puolustusliitossa olisi tappio nykyiseen verrattuna, mutta ei eksistentiaalinen uhka kuten se on Suomelle ollut.
Varmaankin ennen haku päätöstä ja sen ratifioinnin kuluessa eteemme maalataan kaikki mahdolliset Ilmestyskirjan pedot, jotka meitä jäsenhakemuksen myötä muka kohtaisivat. Tällaisesta on jo merkkejä, mutta ainakaan ne eivät tunnu turvallisuudestamme huolehtivia nykyisellään huollettavan.
Natohakemus olisi suuri poliittinen käänne maamme historiassa. Semmoisia on ennenkin ollut. Suomea on milloin kutsuttu ajopuuksi, milloin koskiveneeksi. Nyt on tilaisuus sitoa vene tukevaan Naton laituriin samalla huolehtien omista puolustusvoimistamme yllätysten varalta toimina pelastusliiveinä.
Natolla on 29.-30.6 Madridissa huippukokous. Kansanedustajilta voi odottaa isänmaallista ripeyttä, jotta päätös jäsenyydenhakemisesta ja myönteinen sellainen saadaan tuohon kokoukseen menneessä valmiiksi ja lähetettyä.
Historia ei kuitenkaan Naton jäsenyyshakemukseen lopu. Euroopan unionin ja Naton suhde tulee tiivistymään. Unioni ei ole federaatio, se jatkaa jäsentensä sisäpolitiikan riepottelemana, mutta aina lopulta toimintakykynsä osoittavana. Jatkossa käydään edelleen kissanhännänvetoa siitä missä määrin unioni yhdentyy esim. talouden osalta ja otettaisiinko uusi jäseniä vaikkapa aikaa myöden Ukraina.
Kotimaassa alkaa natojäsenyyden saavuttaminen jälkeen uudessa valossa kiivas keskustelu politiikkamme menneistä. Pientä puhdistautumisen yritystä on jo ollut havaittavissa, mutta uuden suunnan vakiintuessa historiaamme tullaan tulkitsemaan tämän uudentilanteen ehdoilla. Näin on käynyt ennenkin.
Erkkituomiojalaisten sosialistipuolue, jota PM edustaa ei ole vielä ottanut kantaa:
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008684257.html
Ilmoita asiaton viesti
Tuomioja ei taida koskaan ollut demareiden valtavirtaa ja nyt ehkä vähemmässä määrin kun aiemmin, toivottavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Äläs nyt, jopa kaasuputki-Lipponen kannattaa Suomen (ja Ruotsin) liittymistä Natoon:
”Olisi kaikin puolin välttämätöntä, että sekä Suomi että Ruotsi liittyisivät tänä vuonna Natoon. Kahdenvälinen puolustusintegraatio olisi vaikeampaa vain toisen liittoutuessa. Suomi ei kuitenkaan voi odottaa Ruotsia, meidän on tehtävä oma ratkaisumme ja sitä ei pidä tarpeettomasti lykätä. Viive vain lisäisi poliittisia riskejä.”
https://demokraatti.fi/suomi-vahvistaisi-itseaan-ja-natoa-nato-on-euroopan-turvallisuusrakenne
Ilmoita asiaton viesti
Nojuu. Täytyy tarkentaa, jotta tarkoitin linkistä löytyvää eduskuntaryhmän kantaa.
Ilmoita asiaton viesti
Eduskuntaryhmä ei ole ottanut kantaa. Jollakin tulkinnalla Sirpa Paaterolle ja Raimo Piiraiselle on toista kuukautta sitten löydetty ei-kanta. Yleisen elämänkokemuksen valossa sanoisin, ettei pidä paikkaansa toden ollessa kyseessä.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt näyttää siltä, että Suomi ja Ruotsi hakevat Naton jäsenyyttä yhtä aikaa, touko-kesäkuussa. Erinomainen asia, vähentää myös Orbanin mahdollisuuksia ruveta pottuilemaan Suomelle.
Ilmoita asiaton viesti
”SvD: Magdalena Andersson haluaa viedä Ruotsin Natoon tänä vuonna
Anderssonin tavoite on jättää Ruotsin jäsenyyshakemus Naton huippukokouksessa Madridissa kesäkuun lopussa, lehti kertoo.”
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008750041.html
Ilmoita asiaton viesti
Paras tapa olisi, että eduskunta saa ilmoituksen
– että selontekoa täydennetään parin viikon sisällä TP-Utvan myöhään illalla pitämän kokouksen ilmoituksella ja , että Suomi hakee Naton jäsenyyttä (= hakemus on lähtenyt heti ja vastaanottaja Nato/ Jens Stoltenberg on kuitannut sen heti
-ja, että luemme tuon aamulehdestä tarpeettoman kyberhyökkäyksen estämiseksi
——-
Ruotsin toinen valtalehti uutisoi, että Ruotsi hakee Naton jäsenyyttä Madridin kokouksessa ja siihen mennessä
https://www.svd.se/a/Wj5gW2/uppgifter-till-svd-magdalena-andersson-vill-ga-med-i-nato-i-juni
Ilmoita asiaton viesti
Mukavasti ne takit kääntyvät vähän siellä sun täällä. Andersson ilmoitti vielä reilut kuukausi sitten, ettei Ruotsi tule hakemaan NATO-jäsenyyttä ainakaan tänä vuonna. Sanna Marin puolestaan ilmoitti vuoden alussa, että ”tuskin hänen kaudellaan”. Nyt he yhdessä kilvan kiirehtivät hakemusta…
Ilmoita asiaton viesti
PM Marin sanoi aiemmin tänään tiedotustilaisuudessa Tukholmassa että ”ratkaisu (Suomen) mahdollisesta Nato-jäsenyydestä tehdään seuraavien viikkojen aikana.”
”– Prosessi on nopea, ja se tapahtuu viikoissa, Marin sanoi selostettuaan ensin selonteon käsittelyä.
Marin sanoi Suomen olevan valmistautunut siihen, että Venäjä pyrkii erilaisin ”ilkeyksin” vaikuttamaan Suomen päätöksiin.
– Mutta meidän ei pidä antaa pelon vaikuttaa valintoihimme. Me teemme kauaskantoisia päätöksiä, eikä meidän tule pelätä päätöksen tekoa.”
https://www.is.fi/politiikka/art-2000008749158.html
Ilmoita asiaton viesti
Katselin siinä Ylen aamu-TV:n Areenassa kera tekstityksen 9.4 olevan lähetystä ja luin rivien välistä, että Sanna Marin on muuttanut mielensä vaikka ei sitä suoraan sanonut. Ei toimittajan tarvinnut hiillostella kun sen näki muutenkin lähetyksessä.
Kyllä historiassa on niitä tapahtumia, missä oli eri ääni kellossa tapahtumien jälkeen. Ei tässä kannata sinisilmäisesti olla hakematta NATO-jäsenyyttä vaan parempi olisi hankkia lisää turvaa.
Paras tilanne on se, että ei jouduttaisi missään tilanteessa sotaan, jossa menetettäisiin sotilaitamme vaan pyöreä 0, ei mitään hyökkäysyrityksiä jne. ja se saa naapurin miettimään kahdesti, että kannattaako edes yrittääkään.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se Natoon liittyminen ole Ruotsin demareissa vielä taputeltu. Ulkoministeri Linde ( S ) sanoi aamu-uutisissa aiheen olevan pöydällä, mutta päätöksiä ei suuntaan, tai toiseen ole vielä tehty.
Pm Andersson on esittänyt myös mahdolliselle Riksdagenin äänestykselle kovaa 75 % enemmistö päätöstä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä pitäisi odotella eduskuntavaaleja. Ovat ihan lähellä ja ehtii mielet rauhoittua. Gallupeilla ei tällaista asiaa ratkaista.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt ei ole aikaa odotella enää mitään. Olemme astuneet sillalle, jonka yli pitää juosta ennen kuin se prakaa.
Ilmoita asiaton viesti
Enemmistön kanta Suomessa on selvillä. Eduskunnassa on asiaa jo pohdittu yhdessä, sekä erikseen riittävästi ja jokaisella edustajalla on jo kanta asiaan.
Pähkimisen aika on ohi.
Ilmoita asiaton viesti