Työllisyyden kasvu jää horisonttiin

Hallitus ja oppositio ovat esittäneet työllisyystavoitteita, jotka nykytilanteessa vaikuttavat lähinnä pilkanteolta. Ehkä tarkoitus on vain luoda uskoa tulevaisuuteen. Globaalissa taloudessa ja nykyisen pandemian aikana ei Suomen hallitus tai oppositio juuri muuta voi tehdä. Tuntuu teatterilta.

Valtio tuskin palkkaa lisää väkeä lukuun ottamatta työvoimatoimistoja ja ehkä Migriä, jos fiksuja ovat. Työllisyystavoitteet niin hallituksen kuin oppositionkin voivat toteutua vain, jos kotimainen kysyntä kasvaa ja vienti alkaa tehdä ennätyksiä. Nyt näyttää ihan päinvastaiselta.

Suomen menestys on pitkälti kiinni siitä, onnistuuko Ursula von der Leyenin ajamaan läpi tänään parlamentissa esittämänsä komission tavoitteet. Pelkäänpä, että osa jäsenmaiden hallituksista ryhtyy neliraajajarrutukseen esim. Schengen sopimuksen uudistamisen osalta tai finanssiunionin suhteen. Digitalisoinnilla ja vihreällä teknologialla sen sijaan lienee paremmat mahdollisuudet edetä. Meillä kannattaisi ehkä kiinnittää huomiota myös puurakentamisen, joka von der Leyenin puheessa mainittiin. Mehän olemme sodan ja välittömästi sen jälkeisenä olleet tällä alla merkittävä ja arvostettu tekijä. Vanha arvostus olisi ehkä elvytettävissä.

Meillä varsinaisen työllistämisen hokkuspokkustemppuna esitetään eläkeputkesta luopumista. Tosin asia on lykätty työmarkkinajärjestöille, jotka ovat ennenkin sen kimpussa touhunneet. Alkujaan putki luotiin nuorten työllistämiseksi. Yhtenä tavoitteena oli päästä raskaissa töissä olleet lepoon, kyse oli vallinnasta, keitä irtisanotaan ja millaista työvoimaa haluttiin. Putkea on sittemmin lyhennetty ja työelämä on muuttunut fyysiseltä rasitukseltaan kevyempään suuntaan.  Jos putki kerralla lopetetaan teemme kokeen, miten ikääntyneet työttömät työllistyvät. Koekaniineiksi joutunee melkoinen joukko Kaipolan ja Nesteen väkeä. Nuo nyt liipaisemalla olevat työpaikat lienevät sellaisia, jossa väki on työskennellyt pitkään.

Voi olla, että hallituksen työllistämisen tukitoimet hyödyttävä ensiksi vuokratyöfirmoja, sillä työnhakemusvelvoitteen johtaa firmojen rekrytoinnista vastaavien hukkumiseen hakemusmäärään, ja sen voi ilman suurta riskiä siirtää vuokratyöfirmaan. Voi olla, että putken katkaisu on luultua vaikeampaa, mutta ajan mittaan se kyllä toteutuu.

En kuitenkaan epäile, etteikö jatkossa myös vanhempi väki kävisi kaupaksi erityisesti palvelualoilla, jotka ovat suuria työllistäjiä. Vanheneva asiakaskunta arvostaa varmasti ikäisiltään saatavaa palvelua ja voi olla, että itsepalvelun sijaan henkilökohtaisen palvelun tarjoaminen on jatkossa merkittävä kilpailuvaltti.

 

 

 

 

 

 

jaga

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva maltillinen federalisti. Olen lupautunut Järvenpään Kokoomuksen ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu