Urpilainen Suomen painon punnuksena

Tänään Ursula von Leyen nimeää ehdokkaansa eri komisaarien paikalle. Suomella on yksi kiintiöpaikka ja sille on tarjolla nainen. Lopullisen valinnan kannalta sillä, Jutta Urpilainen on, nainen, on merkitystä, sillä komissio odotetaan olevan esimerkillisen tasa-arvoinen sukupuolten suhteen.

Vaikka maastamme tulee yksi komissaari, se ei tarkoita, että valittava olisi hallituksemme tai eduskuntamme etäispääte. Komissaari on EU:n ei Suomen komissaari.

Urpilaisen tehtäväksi tarjotulla paikalla ja hänen myöhemmin parlamentissa saamallaan tuella on sen sijaan merkitystä maamme arvostuksen kannalta. Vaikutusvaltaisista komissaarin paikoista kisaillaan maitten välillä.

Jutta Urpilainen profiloitui aikanaan tunnetuksi Kreikan lainatakuiden vaatijana. Tämä varmasti Välimeren rannoilla muistetaan. Suomi on myös ottanut tiukan linjan vaatimalla jäsenistöltä oikeusvaltion yläpitoa unionin avustusten supistamisen uhalla. Itäisessä Euroopassa tällainen on maiden poliittisten traditioiden vastaista, sopeutuminen läntiseen demokratiaan on sen verran kesken. Suomen ehdokas voi joutuu maksamaan periaatteellisuudesta hinnan parlamentissa.

Ursula von Leyen on joutunut pohtimaan, onko edellä esitetyillä epäilyillä pohjaa ja mikä tärkeämpää antavatko ne aihetta varoa antavasta Urpilaiselle niin keskeistä paikkaa kuin Suomessa toivomme. Suomi, joskus Pohjolan Preussiksikin sanottu, seuraa useinkin politiikaltaan Saksaa. Se voidaan etelämpänä nähdä jopa Urpilaisen paikan kannalta miinuksena.

Pian se nähdään mitä von Leyen ajattelee ja sitten mitä parlamentti päättää.

jaga

Sosiaalista markkinataloutta ja natojäsenyyttä kannattava maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuva maltillinen federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu