Urpilainen Suomen painon punnuksena
Tänään Ursula von Leyen nimeää ehdokkaansa eri komisaarien paikalle. Suomella on yksi kiintiöpaikka ja sille on tarjolla nainen. Lopullisen valinnan kannalta sillä, Jutta Urpilainen on, nainen, on merkitystä, sillä komissio odotetaan olevan esimerkillisen tasa-arvoinen sukupuolten suhteen.
Vaikka maastamme tulee yksi komissaari, se ei tarkoita, että valittava olisi hallituksemme tai eduskuntamme etäispääte. Komissaari on EU:n ei Suomen komissaari.
Urpilaisen tehtäväksi tarjotulla paikalla ja hänen myöhemmin parlamentissa saamallaan tuella on sen sijaan merkitystä maamme arvostuksen kannalta. Vaikutusvaltaisista komissaarin paikoista kisaillaan maitten välillä.
Jutta Urpilainen profiloitui aikanaan tunnetuksi Kreikan lainatakuiden vaatijana. Tämä varmasti Välimeren rannoilla muistetaan. Suomi on myös ottanut tiukan linjan vaatimalla jäsenistöltä oikeusvaltion yläpitoa unionin avustusten supistamisen uhalla. Itäisessä Euroopassa tällainen on maiden poliittisten traditioiden vastaista, sopeutuminen läntiseen demokratiaan on sen verran kesken. Suomen ehdokas voi joutuu maksamaan periaatteellisuudesta hinnan parlamentissa.
Ursula von Leyen on joutunut pohtimaan, onko edellä esitetyillä epäilyillä pohjaa ja mikä tärkeämpää antavatko ne aihetta varoa antavasta Urpilaiselle niin keskeistä paikkaa kuin Suomessa toivomme. Suomi, joskus Pohjolan Preussiksikin sanottu, seuraa useinkin politiikaltaan Saksaa. Se voidaan etelämpänä nähdä jopa Urpilaisen paikan kannalta miinuksena.
Pian se nähdään mitä von Leyen ajattelee ja sitten mitä parlamentti päättää.
Eurooppalaisesta perspektiivistä hirvittää Urpilainen talouskomissaarina. Suomen valtiovarainministerinä hänen ”ansionsa” ovat vuosittaisten menojen kasvattamonen lähes neljällä miljardilla ja lainataakan kasvattaminen 15,5 miljardilla. Eikö Urpilaiselle voisi antaa jotain kulttuuriin liittyvää salkkua. En osaa sanoa olisiko hänellä siihenkään pätevyyttä, mutta vahingon potentiaali lienee pienempi.
Ilmoita asiaton viesti
Verkkouutiset uutisoi, että talouskomissaari olisi tulossa Italiasta ?
https://www.verkkouutiset.fi/talouskomissaariksi-nousemassa-italialainen/
No kohtapa se kuullaan.
Ilmoita asiaton viesti
Katsotaan nyt ensin, mitä Urpilaiselle tuleva komisaarin salkku oikein sisältää. Vasta sen jälkeen on arvioitavissa, mitä hän tulevassa toimessaan tekee. Tänäänhän (10.11) salkkujen sisällöstä saadaan tarkempi selko, mutta vielä sitä tietoa ei minulla ole. Talousasioita Urpilainen ennakkotietojen mukaan hoitaa eli kyseessä olisi jokseenkin sama tehtävä kuin Olli Rehnillä aikanaa.
Ilmoita asiaton viesti
Näin perussuomalaisen ei tarvinne edes kirjoittaa mielipidettäni, voitte arvata, jos Urpilaisesta tulee Afrikka vastaava (oli joku hienompi titteli)
Ilmoita asiaton viesti
(Saisitte edes sen muokkaa tekstiä nappulan aikaan)
”Suomen Jutta Urpilaisesta (sd) tulee uuden komission kansainvälisestä kumppanuudesta vastaava komissaari.”
Ihanaa, me tienataan tällä.
Ilmoita asiaton viesti
”Me tienataan tällä” oli kyllä Kataisen suusta, tarkkuutta Engren!
Ilmoita asiaton viesti
Kuten on jo sanottu, moisen sammakon esitti Katainen. Tutustuisit asiohin!
Ilmoita asiaton viesti
Samaa asioihin perehtymistä toivottiin aikoinaan valtiovarainministeri Urpilaiseltakin kun tämä kehui Kreikalta saamiaan ”takuutuksia”.
Ilmoita asiaton viesti
Ei vissiin kuitenkaan väittänyt: ”Me tienataan tällä”. Itse asiassa halusin pantin.
Ilmoita asiaton viesti
”Jutta Urpilaisesta tulee EU:n ulkosuhteista ja kansainvälisestä yhteistyöstä vastaava komissaari”. (IL 10.9).
Ei siis tullut painavampaa talousasioiden salkkua, josta kovasti Suomessa hehkutettiin etukäteen. Syytkin lienevät todennäköiset: Urpilaisen tiukkuus Kreikan talouskriisin käsittelyssä muistetaan vielä Välimeren rannalla.
Lisäksi Suomen osoittama tiukkuus Unkarin ja Puolan demokratiavajeen suhteen ja ehdotus EU-tukien keskeyttämisestä on saattanut vaikuttaa – siitä huolimatta, että tuleva komission puheenjohtaja von der Leyen on saksalainen.
Kuten blogisti kirjoittaa, tämä nimitys osoittaa Suomen painoarvon jäsenmaana. Maammehan on pieni reunavaltio unionissa. Asema ei siitä muutu, että Suomi on pyrkinyt olemaan ”kokoaan merkittävämpi toimija EU:ssa”. Tällaisella isottelulla ei asetalmaa muuteta.
Ilmoita asiaton viesti
Täydennyksenä kommenttiini: Urpilaista on e h d o t e t t u ulkosuhteista ja kansainvälisestä yhteistyöstä vastaavaksi komissaariksi.
Uudesta blogimuotoilusta puuttuu kommentin korjausmahdollisuus. Se olisi tarpeen.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ehdotus menee läpi niin Urpilaisen ensimmäinen ja sangen vaativa tehtävä tulee olemaan suhteiden luominen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan Brexitin toteutuessa.
Ilmoita asiaton viesti
Sattumaa vaiko suunitelmallisuutta jotta juuri tämä virka irtosi? Hieman kyllä persua pelottaa vaikka takuut ja vakuudet on, zäänssi on mahdollisuus, kun Urpilainen vielä epämääräiseen virkaansa astuu.
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_19_5542
”Jutta Urpilainen (Finland) was not only Finance Minister and a long-standing member of the Finnish Parliament’s Foreign Affairs Committee; she has also worked as a special envoy in Ethiopia. She will take over responsibility for ‘International Partnerships’.”
Ilmoita asiaton viesti
Jos Brexit toteutuu niin suhteiden luominen taitaisi kuulua Josep Borrellille.
https://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-5542_fi.htm?locale=en
Ilmoita asiaton viesti
Parempi EU:lle, että annetaan Urpilaiselle kevyempi salkku ja pidetään erossa taloudenpidosta.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa vähän pelottaa, ettei Urpilainen olekaaan ihan niin huono kuin Katainen ja Rehn?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän Katainen oli ainakin valtiovarainministerinä vielä katastrofaalisempi esitys, kuin Urpilainen. Katainen kerrytti valtionvelkaa 5,9 mrd € vuosivauhdilla, kun Urpilaisen tahti oli vaatimattomat 5,2 mrd €. En minä Kataistakaan noilla näytöillä päästäisi kirstunvartijaksi yhtään mihinkään. Urpilaisen ehkä suurimmaksi ansioksi voitaneenkin laskea, että oli tuossa hommassa onneksi vain 3 vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan mielenkiinnosta, millaisen tyypin tai kenet haluaisit monipuoluehallituksen kirstunvartijaksi? Ymmärsin, tuo ministeri yksin päättää tuloista ja menoista.
Ilmoita asiaton viesti
Noiden kahden tilalle olisin koska tahansa mieluummin ottanut Iiro Viinasen kloonin.
Ilmoita asiaton viesti
Ok, sen devalvoijan.
Ilmoita asiaton viesti
En, vaan sen kulujen leikkaajan. En usko Viinasenkaan pystyvän devalvoimaan Euroa.
Ilmoita asiaton viesti
Markan sentään pystyi, avustuksella.
Ilmoita asiaton viesti